Pitti Uomo

Wat een schouwspel! Eind juni was het weer zover: Pitti Uomo. Dan wordt het beurzenseizoen afgetrapt met de mannenmodebeurs in het zonovergoten Florence. De Italiaanse beurs in de Fortezza da Basso blijft elk seizoen weer een bron van inspiratie. We hebben ogen en camera’s tekort tijdens deze 92e editie!

Meer dan twaalfhonderd merken van over de hele wereld tonen hier hun nieuwste lente/zomer 2018-collecties aan inkopers en pers. Het thema van Pitti Uomo 92 is ‘Boom, Pitti Blooms’, waardoor het terrein versierd is met grote gebloemde vlaggen.

Peacock parade

Maar waar het eigenlijk om draait op Pitti Uomo is zien en gezien worden. De beurs staat bekend om de hoeveelheid goedgeklede mannen die bij elkaar komen op een even zo stijlvol Italiaans plein. Waar de Italianen normaliter al bekend staan om hun gevoel voor stijl, gaan ze hier nog effe een stap verder. Nog strakker gesneden pakken, nog meer kleur en nog gekkere combinaties. Neem een drankje, zoek buiten een goede zitplek uit met overzicht, en gluren maar… O en bekijk van tevoren vooral ook even de minidocumentaire ‘The Life of Pitti Peacocks’ waarin dit culturele fenomeen behandeld wordt. Inclusief David Attenborough-imitator als voice-over. Als je denkt dat wij veel selfies maken, dan heb je nog nooit kennisgemaakt met een ‘Pitti peacock’. Groepjes fashionable mannen worden gevormd om zich daar op hun beste kant te laten fotograferen. Quasi nonchalant leunen de paraderende haantjes tegen de muur terwijl ze aan het bellen zijn om een meeting point af te spreken. Vroeger was deze beurs vooral bedoeld om de Italiaanse labels te promoten en werd deze nog niet zo druk bezocht. Niet alleen zie je de usual fashion suspects uit Europa, Amerika en Japan hier rondlopen, de bezoekers komen tegenwoordig ook uit China, Afrika en Korea.

BEYOND NATIVE

Op uitnodiging van MINI zijn we op de mannenmodebeurs. Wat een automerk als MINI met fashion te maken heeft? MINI verbreedt haar horizon en heeft voor Pitti Uomo een exclusieve BEYOND NATIVE capsulecollectie ontworpen. De collectie is geïnspireerd op een van de meest diverse leefomgevingen van allemaal: de stad. De natuurlijke habitat van MINI’s. BEYOND NATIVE is de derde collectie in een serie van gelimiteerde MINI FASHION Capsule Collections en geeft een beeld van de open en optimistische mindset van MINI. De vijfdelige collectie is verkrijgbaar in een gelimiteerde oplage.

Tekst Sanne van Kuijck