Jaguar maakt unieke ‘Greatest Hits’-XJ6

Jaguar Classic viert de vijftigste verjaardag van haar Jaguar XJ! Ter ere van dit jubileum, presenteert het de ‘Greatest Hits’ Jaguar XJ6. Deze auto is speciaal voor Iron Maiden-drummer Nicko McBrain gebouwd. Wat een auto!

Lees ook: Lamborghini Urus: De snelste SUV ooit

Deze klassieke Jaguar is het resultaat van de samenwerking van Nicko McBrain, de ingenieurs en vakmensen van Jaguar Land Rover Classic Works in Coventry en Jaguars Design studio director, Wayne Burgess.

Vierduizend onderdelen

Het project vergde meer dan 3.500 manuren werk, waarin meer dan vierduizend onderdelen zijn aangepast, vervangen of opnieuw ontworpen. De carrosserie, het interieur, de aandrijflijn en de wielophanging van de originele Jaguar XJ6 uit 1984 zijn ingrijpend aangepast om McBrains droom-XJ te realiseren.

Interieur

In het interieur gaat de klassieke Jaguar-stijl samen met modern gebruiksgemak. De stoelen zijn met de hand bekleed met Pimento Red leder en afgewerkt met zwarte biezen en hoofdsteunen met reliëf. De eveneens met de hand gemaakte zwarte vloerbekleding en de alcantara hemelbekleding vervolmaken het interieur.

Geluidsinstallatie

Het dashboard is afgewerkt met donkergrijs gebeitst esdoornhout – de favoriete houtsoort van McBrain voor zijn snare drums. Het is verder voorzien van speciale, zachte en naar beneden gerichte verlichting en een state-of-the-art Alpine touchscreen. Daarmee wordt de geluidsinstallatie van 1100 watt bediend. De speakers zijn van McBrains favoriete installatie, die uit de Jaguar XF van 2012.

Drumstel

Andere verwijzingen naar het beroep van McBrain zijn de aluminium draaiknoppen in het dashboard – geïnspireerd op de knoppen van gitaar-amplifiers en in chroom en zwart afgewerkte pedalen, geïnspireerd op die van een drumstel. Het speciale driespaaksstuurwiel is voorzien van McBrains mascotte – de ‘Eddie Growler’, die voor het eerst te zien was op de eveneens speciaal voor hem opgebouwde Jaguar XKR-S uit 2013.

Labour of love

Iron Maiden-drummer Nicko McBrain is ontzetten enthousiast over de auto. Hij zegt: ‘This is my ultimate XJ – my third, and lovingly named ‘Johnny 3’. It has been a true labour of love between Jaguar Classic and myself. I’m so excited by its completion and especially to be showing it at Geneva – it really is a Greatest Hits edition and to me it defines what the Jaguar XJ is all about. It’s a credit to the craftsmanship of the Jaguar Classic team. We couldn’t have timed it better, this being the 50th anniversary of XJ – my favourite of all Jaguars.’