Naar Tirol met Anouk Smulders, Quinty Trustfull & Dirk Zeelenberg

Zeg je skiën, dan zeg je Tirol. Maar wat als je behoefte hebt aan een wat rustigere skivakantie? Eén waar de focus niet ligt op après ski, maar op kwalitatieve culinaire hoogstandjes, luxueuze wellnesshotels en uitgestrekte pistes die je onderweg van de ene in de andere verbazing laten vallen? Dan ga je naar Zuid-Tirol in Italië. Om specifieker te zijn: de Dolomieten. Ervaren skiërs Anouk Smulders en Quinty Trustfull namen Dirk Zeelenberg op sleeptouw om dit bijzondere skigebied te ontdekken.

Bij aankomst in Ortisei, een stad in de vallei Val Gardena, valt meteen op dat er hier geen grote hotelketens zijn. Alle hotels zijn familiebedrijven waar elk kind met de paplepel ingegoten krijgt hoe hospitality hoort te zijn. En niet alleen word je overal op je wenken bediend, ook op gebied van design en wellness worden de puntjes op de i gezet. Zo heeft elk hotel vanaf vier sterren een wijnkelder en een spa. Hier worden bijzondere behandelingen gegeven met een lokaal karakter, zoals een hooibad en wijn body treatments. Er wordt enkel gewerkt met lokale producten en alles wat je eet, drinkt of op een andere manier tot je neemt is biologisch.

Wintersport La Dolce Vita style

Ook hotel Montchalet voldoet aan deze eisen. Dit vijfsterrenhotel is relatief nieuw en is erop ingericht om het de gasten zo comfortabel mogelijk te maken. In de hotelkamers heb je zowel vanuit het bed als vanuit het bad uitzicht over de bergen. Anouk: ‘Ik weet dat we vanavond uit eten gaan, maar ik zou bijna liever in het hotel blijven om te kunnen genieten. Ongelofelijk hoe mooi dit is!’

Het leven kussen

Ook het skigebied Alpe di Siusi, waar je afdalingen van wel twaalf kilometer hebt, maakt diepe indruk. ‘Op dit soort momenten wil ik het leven kussen. Het lijkt wel een schilderij zo mooi’, zegt Quinty, terwijl ze uitkijkt over de bergketen. Het bijzondere aan de Dolomieten is zonder twijfel de vorm van de achttien bergtoppen, die allen meer dan drieduizend meter hoog zijn. En wanneer de avond valt kunnen de toppen roze kleuren. Niet voor niets riep UNESCO dit gebied in 2009 uit tot werelderfgoed. Ook Dirk, die al 32 jaar niet geskied heeft, heeft de smaak weer te pakken. ‘Ik weet niet wat ik meemaak, zo rustig en mooi. Het is misschien even geleden dat ik op de ski’s stond, maar door deze plek ben ik meteen weer back on track!’

Wine & dine

Het culinaire aspect is immens belangrijk in Zuid-Tirol. Hier vind je de meeste sterrenrestaurants van heel Italië. Een bekend voorbeeld hiervan is Anna Stuben. Maar ook op de piste wordt de standaard hoog gehouden. Anouk, Quinty en Dirk stoppen bij Malga Gostner, als onderdeel van een skiwijntour. Eigenaar Franz Mulser staat als derde generatie aan het roer en vertelt over zijn bedrijf, terwijl verschillende soorten schnapps – die hij zelf maakt – op tafel worden gezet. Alle ingrediënten voor de gerechten verbouwt én maakt hij zelf. Franz: ‘Het smaakt nergens zoals hier. Wil je ultiem genieten van deze smaak, dan kan dat alleen in deze omgeving en op deze berg.’ Voor de kaas die geserveerd wordt, bedenkt hij de ingrediënten ook zelf, maar er komt een kaasboer uit Zwitserland over om de kaas zo te maken als hij voor ogen heeft. Anouk is onder de indruk: ‘Wat mooi hoe zelfvoorzienend deze mensen zijn. Wij gaan maar door en door, leiden een gehaast leven. Hier nemen ze voor alles de tijd. In die levenshouding word ik op dit moment ook meegenomen en ik kan echt even alles loslaten. Pure rust overvalt je hier.’