Mart Visser: Man & Stijl

Vijfentwintig jaar zit hij al in het vak, goed voor vijftig haute couture shows. Eén ding is duidelijk: de staat van dienst van Mart Visser (49) is ronduit indrukwekkend – en dat niet alleen op het gebied van mode. De modeontwerper maakt ook furore met zijn kunst en verenigt zijn talenten voor haute couture, prêt-à-porter en artwork in zijn eigen tijdelijke museum. ‘Beyond Context’ is van 17 oktober tot en met 19 november te zien.

Kledingstijl

Keep it simple, stupid. Als je mij aankleedt met trendy designeritems krijg je automatisch de slappe lach. Ik ben meer van een wit T-shirt of een op maat gemaakt wit overhemd, een stapel jeans in allerlei wassingen en een kast vol sneakers – van adidas tot Valentino. Jarenlang droeg ik loodstrakke pakken van Saint Laurent, maar die heb ik in de wilgen gehangen, want daar heb ik geen zin meer in. ‘Lekker leisure’ is mijn motto.

Winkel

De kracht zit ‘m in de mix. Sandro en Filippa K hebben een goede pasvorm en mooie materialen, maar ik koop net zo lief bij Jack & Jones, WE, Zara en The Score. Online varieer ik van ASOS tot MR Porter en van Luisa Via Roma.

Accessoire
Mijn trouwring – al sinds 1992. I’m hooked up for life. Ook draag ik een vintage GMT-Master uit 1970, die eigenlijk van Job was. En na de zomer, wanneer leer weer kan om de pols, ben ik addicted to IWC. Job heeft door de jaren heen een leuke horlogecollectie opgebouwd, dus ik kan lekker variëren.

Ontwerpers

Direct na de Tweede Wereldoorlog gingen grote Parijse couturehuizen als Balenciaga, Dior, Balmain en Nina Ricci internationaal met de meest exclusieve haute couture collecties. Die tijd werd de ‘Golden Age of Haute Couture’ genoemd. Kledingstukken hadden namen en vijftienhonderd uur handwerk voor één avondjurk was geen uitzondering. Uit die in mijn ogen mooiste periode heb ik altijd veel inspiratie geput.

Beste eigenschap

Gedreven, energiek en ik weet hoe ik dingen moet aanpakken. Tegelijkertijd zijn die drie ook direct mijn slechtste eigenschappen…

Vijftigste couture collectie

In twee jaar tijd is mijn bedrijf enorm veranderd. De grote stap om online te gaan met martvisser.nl was een goede; het succes is groter dan verwacht. En mijn halfjaarlijkse grote coutureshows heb ik naar intieme, kleine salonpresentaties gebracht. Dat voelt beter; ik was klaar met het grootse offensief ieder half jaar. Mijn klanten weten wat ik creëer en weten mij te vinden – dat is wat telt.

Geur

Ik hou van zwaar en zweer dan ook bij Eau Noire van Dior. En een vriend van me, die founder is van Mona di Orio, is momenteel een parfum voor mij op maat aan het maken. Zelf heb ik drie jaar geleden in Carbis, bij Grasse, een eigen parfum voor vrouwen gemaakt. Wat een geweldig proces!

Ultiem relaxmoment

Massage, spa en stoombad – in willekeurige volgorde. Daarin vind ik volledige ontspanning. Ik sport en relax bij Akasha in het Conservatorium Hotel in Amsterdam. Eén à twee keer per week ga ik aan de slag met een personal trainer, want alleen draai ik dat uurtje altijd terug naar maximaal vijfentwintig minuten… Wel doe ik iedere morgen pure souplessebewegingen; dan ben ik in tien minuten weer soepel. Een aanrader voor iedereen!

Lezen

Sinds ISIS en daarna Trump word ik van de krant niet meer blij, dus lees ik op Blendl alleen de artikelen die me interesseren. En voor het Amsterdamse gevoel lees ik het Parool. Boeken lees ik niet meer; daarvoor is het te vol in mijn hoofd. Ik kom tot rust in mijn atelier. Een jurk creëren of een schilderij maken… dát is mijn manier van lezen.

Inspiratie

Ik begin gewoon. In september wordt de carpetcollectie die ik voor Karpi heb ontworpen grootst gelanceerd. Ik ben gaan schilderen, knippen en plakken en zo ontstond binnen mijn gevoel en handschrift een hele collectie vloerkleden. Noem het maar genetisch – dit is wat ik kan.

Beyond Context

Dit is mijn viering van vijfentwintig jaar designer zijn. In een volledig kaalgeslagen monument, in The Artesia op de Amsterdamse Herengracht, laat ik zien waar ik nu sta. Hier toon ik de ultieme synergie tussen mijn installaties, schilderijen, nieuwe couture collectie en zelfs een conceptstore van mijn webshop. Naast modellen die op bepaalde tijden couture archiefstukken tonen, laat ik mijn meest recente artwork zien. Ik denk dat ik met deze grootse presentatie mijzelf wel enorm blootgeef, maar het is blijkbaar wie ik nu ben.

Kan niet tegen

Onprofessionaliteit. In de breedste zin van het woord. Iedereen is ergens goed in en ga dat dan doen, in plaats van jezelf te laten verleiden tot iets dat je absoluut niet bent of kunt.

Restaurant

Zolang het helder, gezond en kakelvers is heb je aan mij een goede. Van keukens als de Goudfazant, of gewoon een goede kok om de hoek, word ik blij. Ik hou van kleine gerechten en zoveel mogelijk proeven. Concepten als die van Ron Blaauw of Mr. Sam zijn daarom erg aan bij besteed.

Tekst Suzanne van der Hout
Foto Frank Ruiter

Geef een reactie