TalkiesMAN Test: de Apple Watch

Our Rating

6 Design

7 Functionaliteit

7 Gebruiksvriendelijk

7 Batterij

9 Duurzaamheid

8 Opslag

9 Beeldscherm

Score

Talkies Test… de Apple Watch. Online Director Mark kreeg het vernuftige apparaat en laatste paradepaard van Apple in handen en schreef na een week uitgebreid testen de onderstaande review! 

Eerste indruk
Mijn eerste indruk van de Apple Watch: hij werkt snel en gemakkelijk. Een paar instellingen afwerken en hop, aan de slag! Geen lastige obstakels. Het bandje gaat soepel om de pols en voelt fijn aan. Voor mensen met een smalle pols, zoals ik, wordt een smaller bandje geleverd. Voor een bedrijf als Apple had ik het ontwerp iets futuristischer en mooier verwacht. Het ziet er nu een beetje uit als een dik, log apparaat om m’n pols, dat wil lijken op een normaal horloge maar niet dezelfde charmes heeft. Apple durfde vroeger meer risico te nemen in de ontwerpen. Denk aan de iPhone, die had niks weg van de mobiele toestellen die toen uit waren. Op de Apple Watch is verder niks aan te merken; geen scherpe randjes, de naden lopen vloeiend in elkaar over en ook hun befaamde ‘digital crown‘ voelt heel fijn en soepel aan.

De filosofie van Apple
De Apple Watch is echt bedoeld ter ondersteuning en absoluut niet als vervanging van de iPhone. Dat straalt in alles door. De tijd dat iemand besteedt aan een app op de iPhone kan gemeten worden in minuten. Bij de Apple Watch moet je denken aan secondes. Het is een kwestie van even kijken en weer door. Precies zoals je gewend was te doen bij een traditioneel horloge; even snelle informatie doorkrijgen in de vorm van de tijd en klaar. Op de Apple Watch wordt dit principe verder uitgewerkt met complicaties, ‘snelle blikken’ en push notifications.

Wist je dat…
de Apple Watch het eerste echte nieuwe product is
onder leiding van CEO Tim Cook

Tijd
Je kunt een boel doen met de Apple Watch. Ik begin bij het begin; de tijd. Het scherm van mijn horloge staat standaard uit, maar tijdens het optillen van m’n arm schiet hij aan. Dit werkt zo soepel dat het me niet opvalt op de momenten dat ik er niet mee bezig ben. Ik heb de keuze uit een aantal verschillende uiterlijkheden, genaamd clock faces; van een ouderwetse klok tot de stand van de planeten in ons sterrenstelsel. Ook al zijn ze wel leuk, als geen van de clock faces bij je smaak past, is er vrij weinig wat je kunt doen. Het is te hopen dat Apple dit in de toekomst gaat openstellen voor ontwikkelaars zodat zij hun eigen clock faces kunnen ontwerpen.

applewatch

Complicaties
Waar Apple zelf heel trots op is, zijn de zogenaamde ‘complicaties’. Deze term leent zich al voor geavanceerde horloges die naast de tijd ook beschikken over functionaliteiten als een stopwatch en datum. Bij de Apple Watch zijn complicaties kleine widgets die ik bij de clock faces kan plaatsen om nog meer informatie snel tot mijn beschikking te krijgen. Ook hierin ben ik beperkt tot de complicaties die Apple aanbiedt en kunnen derden daar (nog) niet bij. Het werkt wel heel fijn, want zonder de Apple Watch ook maar aan te raken krijg ik zicht in de temperatuur, mijn eerst volgende afspraak in de agenda, de stand van de zon en nog veel meer. Irritant? De widgets uitzetten is een eitje.

Snelle blikken
Door bij de tijd van onder naar boven te swipen verschijnen de ‘snelle blikken’, ‘glances’ genoemd. Dit zijn  grotere widgets die het volledige scherm innemen waardoor je snel toegang krijgt tot meer informatie. Door met mijn vinger naar links of rechts te swipen kan ik door de widgets navigeren. De glances die er voor mij het meest uitspringen is de ‘niet storen’ functie en het gemak waarmee ik op mijn iPhone een geluidje kan laten afspelen als ik ‘m weer kwijt ben. Daarnaast kun je het batterijniveau aflezen en bevat het een leuk ‘hartslag’ speeltje die mijn hartslag kan meten. Wel vraag ik mezelf af hoe nauwkeurig dit is.

Wist je dat…
Apple de nieuwe speler is op de
markt van wearables

Push notifications
Uitermate geschikt en toch wel de fijnste functionaliteit van de Apple Watch is het aflezen van de berichten die standaard binnenkomen op m’n telefoon. Normaal gesproken moet ik m’n telefoon uit mijn broek halen om meldingen te checken. Met de Apple Watch zie ik dit dus op m’n horloge. Vooral voor Whatsapp-groepen is dit echt een uitkomst. Staat je telefoon aan? Dan komen de berichten daar binnen. Staat ‘ie uit, dan verschijnen de berichten op de Apple Watch. Uiteraard zijn alle berichten terug te lezen op de iPhone.

Apps van de derden
Naast alle bovenstaande genoemde functionaliteiten kunnen alle apps ondersteuning bieden voor de Apple Watch. Zo heeft de ABN AMRO Bank al een leuke app waarmee ik op de watch mijn saldo kan checken en heeft Twitter een app waarmee ik gemakkelijk op de hoogte kan worden gehouden van de toptrends van de dag.

Wist je dat…
Apple gadgets gaat verbinden aan fashion
en daarom modellen aan zich heeft verbonden

Conclusie
Het is vrijwel onmogelijk om in een review alle functionaliteiten door te nemen, het zijn er gewoonweg teveel. Of je een Apple Watch moet kopen, is heel persoonlijk. Ik ben er in ieder geval erg blij mee en heel benieuwd hoe bedrijven dit gaan oppakken. Om nou te zeggen dat ik niet zonder zou kunnen, is onzin. Het heeft vooral een hoog gadget gehalte.

Wel kopen
+ Horloge van Apple
+ Handsfree bellen in de auto
+ Push notification op je horloge (en onder de douche)
+ Uitstekende hulp bij herinneren
+ Helpt je actiever te zijn en gezondheid serieus te nemen
+ Makkelijk op de hoogte blijven
+ Waterbestendig

Niet kopen
– Apps van derden laden traag of niet
– Hartslag meter is niet nauwkeurig
– Ontwerp moet je smaak zijn
– Batterij gaat één dag mee
– Nog een apparaat aan de oplader
– Duur

Geef een reactie