5x nieuwste koffietrends

De trends op het gebied van koffie blijven zich alsmaar ontwikkelen. Dat werd wel duidelijk tijdens The Amsterdams Coffee Festival. Dit zijn de 5x nieuwste koffietrends! 

Van nitro brew, koffiecocktails en specialty melk tot dineren met koffie. Bezoekers van het festival konden zich compleet onderdompelen in de koffiewereld waar genoeg nieuws te ontdekken en te proeven was.

1

Koffie als frisdrank

koffietrends
Koude koffie? Een paar jaar geleden leek het wel alsof niemand daar iets van moest hebben. Tegenwoordig is ‘cold brew’ en ‘iced coffee’ in allerlei varianten te vinden in de supermarkt, op stations en zelfs tijdens festivals. Het is een natuurlijke oppepper en een ideaal alternatief voor frisdrank. Op het coffee festival was naast de cold drip van Batavia Dutch Coffee ook de cold brew van Minor Figures te vinden. Misschien komt nitro coffee wel het meest in de buurt van frisdrank, dit is koffie van de tap, inclusief koolzuur, met de look van een glas Guiness.

2

Dineren met koffie

espresso-almond-cashew-butter-1-10

Koffie gebruiken als ingrediënt in de keuken? In Scandinavië is het al heel normaal en verder ontwikkeld om te koken met koffie. We kennen allemaal wel koffie in een dessert, dit is al jarenlang een gewild ingrediënt. In Nederland beginnen nu ook steeds meer chefs in restaurants de smaken van koffie te leren kennen en maken ze hiervan gebruik in allerlei gerechten.

Koffe bij een gerecht serveren, in plaats van wijn, dat is waar veel chefs enthousiast van worden. VIP gasten van het festival genoten van een drie-gangen diner dat door Scandinavian Ambassy perfect was afgestemd met de verfijnde koffie. SMIT & DORLAS liet bij iedere Single Estate Koffie een passend gerecht maken door Onno Kokmeijer. Bezoekers konden aan de hand van geuren een koffie met recept kiezen.

3

Koffie en bartenders

coffee cocktails

Barista’s en bartenders komen dichter bij elkaar door de vernieuwende koffiecocktails! Barista’s werken het liefst met de meeste pure koffie zonder toevoegingen. Bartenders houden er daarentegen van om de koffie te veranderen door de toevoeging van extra ingrediënten en een goede shake, met als resultaat een elegante cocktail. Tijdens het festival was de bar van Tia Maria + Coffee Project geen moment zonder gasten die benieuwd waren naar de koffiecocktails.

4

Barista als expert

Merijn alpro

Barista’s kunnen veel meer dan alleen een mooi hartje of een kerstboom in je latte schenken. Ze hebben steeds meer te vertellen over hun koffiekennis en tijdens het festival werd duidelijk dat ze dat ook graag met iedereen delen. Ze willen je ultiem laten genieten van koffie. Op het fesitval werd het Nederlands Barista Kampioenschap gehouden, met als grote winnaar Merijn Gijsberg, barista en trainer bij onder andere Alpro. Hij is voor het komende jaar de aangewezen ambassadeur voor alle barista’s en zal Nederland vertegenwoordigen bij het World Barista Champion 2017 in Seoul.

5

Specialty melk

app

Duidelijk is dat volle melk het prettigst schuimt voor de mooiste latte’s en cappuccino’s. Maar daar lijken steeds meer melk-soorten bij te komen, Alpro vult met haar plantaardige drinks het assortiment aan met een speciale lijn voor barista’s. Tijdens het festival werd een nieuwe trend getoond, specialty melk. Dit is melk van Jersey koeien, met een bepaald vet- en eiwittengehalte waarmee de cappuccino nog romiger, voller en lekkerder moet worden.

Geef een reactie