MOUNIR TOUB deelt zijn recept voor Zomerse salade

Talkies’ culinair columnist Mounir Toub is kookdocent, weet zijn eigen weg in de professionele keuken feilloos te vinden en heeft zijn eigen tv-programma’s bij 24Kitchen. Hij deelt hier zijn recept voor een zomerse salade (verras je lief hier eens mee!) en geeft keukenhacks.

Ingrediënten

Mosterddressing

  • 1 sjalot
  • 2 el natuurazijn
  • 1 el gladde mosterd
  • 1 el grove mosterd
  • 1 tl honing
  • 2 dl druivenpitolie
  • ½ citroen
  • zout
  • versgemalen peper

Salade

  • 1 gele frisée
  • 2 st rode sla
  • 2 st little gem
  • 50 g rucolasla
  • 50 g red chart (rodebietensla)
  • 1 bakje cherrytomaten
  • 5 minikomkommers
  • 1 granaatappel
  • 4 verse vijgen
  • 50 g vijgenbrood (met amandelen)
  • 50 g verse frambozen
  • 1 bakje alfalfa
  • 1 bakje rodebietenscheuten
  • 1 bakje crazy peas (jonge stengels met de smaak van erwten)
  • 10 eetbare bloemen (welke voorradig zijn)
  • 50 g macadamianoten
  • 50 g pecannoten

Voorbereiding

Mosterddressing

Pel en snipper de sjalot ragfijn. Meng de fijngesnipperde sjalot met de azijn, gladde mosterd, grove mosterd en honing en breng op smaak met verse citroensap, zout en versgemalen peper. Voeg al kloppend de olie toe tot je de juiste emulsie hebt.

Sla

Pluk, verklein en/of snijd de verschillende slasoorten en was ze in ruim koud water. Haal de sla uit het water, laat het water weglopen en was de sla nogmaals in ruim koud water om er zeker van te zijn dat er geen zand meer in zit. Laat de gewassen slasoorten in een vergiet uitlekken.

Overige ingrediënten

Snijd de minikomkommer in dunne plakken. Halveer de cherrytomaten en meng met de plakken komkommer en breng op smaak met 2 eetlepels mosterddressing. Haal de granaatappelpitten los van de granaatappel en bewaar apart. Snijd de verse vijgen in 4 gelijke partjes en bewaar apart. Snijd het vijgenbrood in mooie dunne gelijkmatige plakken (het mooist is als de vijgen en amandelen mooi zichtbaar zijn).

Bereiding:

Breng de gewassen en inmiddels uitgelekte sla op smaak met de heerlijke mosterddressing. Schep in het midden van de schaal de op smaak gebrachte komkommer en cherrytomaten. Verdeel de rest van de ingrediënten naar eigen creativiteit op de komkommer en cherrytomaten en zorg dat alle ingrediënten netjes verdeeld zijn. Garneer de salade met de eetbare bloemen, alfalfa, rodebietenscheuten en de crazy peas. Serveer de heerlijke mosterddressing desgewenst ook nog apart. Tip: serveer er heerlijk versgebakken brood bij met gezouten roomboter. Geniet ervan!

Keukenhack

Als je de sla van tevoren goed gewassen hebt en niet wil dat het slap gaat worden kun je de sla het beste als volgt bewaren: pak een grote lasagneschaal en leg een paar stukken droge keukenpapier op de bodem. Leg de zojuist uitgelekte gewassen sla erop en bedek met keukenpapier. Maak het bovenste keukenpapier een klein beetje vochtig met koud water. Zo blijft de sla langere tijd knapperig. Mocht de sla alsnog wat slapper worden kun je het ‘oppiepen’ in ijswater. Laat het een paar minuten in ijswater liggen en je zult zien dat de sla oppept!

Tip

Voor een heerlijke mosterddressing moet je dit van tevoren maken zodat de smaken beter kunnen ‘huwen’! Wat je doet: alle ingrediënten (zie recept) behalve de grove mosterd en de olie in een keukenmachine doen (of in een litermaat met daarin een staafmixer). Mix alle ingrediënten met elkaar en giet (terwijl je nog mixt) de olie druppelsgewijs toe. Je zult zien dat de dressing veel beter bindt dan dat je het alleen met een garde doet. Als de dressing naar eigen inzicht de juiste dikte heeft voeg je de grove mosterd toe en meng je dit met een garde er doorheen. Proef of je het lekker vindt en bewaar de dressing in een spuitfles (zie ‘Wannahave’). Net voordat je de salade op gaat maken kun je de dressing goed schudden in de spuitfles en dan gebruiken. De spuitfles met dressing kun je ook erg goed in de koelkast bewaren en zo op tafel neerzetten zodat eenieder zelf de hoeveelheid dressing kan bepalen.

Fotografie Bastiaan van Musscher

Geef een reactie