The Macallan Distillery

The Macallan Distillery is verbouwd, en hoé! Edrington opent na een lange renovatie het bijbehorend bezoekerscentrum: het Easter Elchies-landgoed in Schotland, dat zich sinds 1824 de thuisbasis van de beste luxe single malt noemen. De opvallende, hedendaagse architectuur is gesitueerd in een helling, gevormd naar authentieke Schotse heuvels. Een prachtige plek, waar duurzaamheid en esthetiek belangrijke peilers waren in deze renovatie. En je kunt de distilleerderij en het bezoekerscentrum nu bezoeken – leuk voor een weekendtrip naar onze Schotse buren!

Deze onthulling is niet zomaar iets, want in de afgelopen twaalf jaar heeft Edrington circa vijfhonderd miljoen Britse pond geïnvesteerd in The Macallan en hiervan is de honderdveertien miljoen pond kostende distilleerderij de grootste trots! Ook de investeringen in de whisky, de opslag ervan en vooral de bekende eikenhouten vaten zijn verhoogd. En de nieuwe destilleertoestellen zijn gemaakt door de Schotse kopersmederij Forsyths, die al sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw de voor het merk kenmerkende, opvallend kleine toestellen maakt.

Bekijk hier foto’s van de verbouwing

Het gerenoveerde complex is ontworpen door Rogers Stirk Harbour + Partners, dat na een internationale competitie de opdracht toegewezen kreeg. Bijzonder, want het is voor het eerst dat dit bureau uit Londen tekent voor een distilleerderij in Speyside, een belangrijk Schots whiskygebied. Rogers Stirk Harbour + Partners ontwierp eerder ook al iconische gebouwen zoals Heathrow Airport Terminal 5 in Londen, The Centre Pompidou in Parijs en Terminal 4 van Madrid Barajas Airport. De architecten staan bekend om hun innovatieve, duurzame, esthetische ontwerpethiek, die zij ook toepasten voor dit grote project van The Macallan.

Eeuwenoud landschap in nieuw jasje

De opvallende, hedendaagse architectuur is gesitueerd in een helling, gevormd naar authentieke Schotse heuvels. Doel? Zo veel mogelijk schoonheid en zo weinig mogelijk ruis in het Speyside- landschap, dat bekend staat als een gebied met grote esthetische waarde. Het landgoed van The Macallan is namelijk echt een heel speciale plek, niet alleen wat betreft het Schotse landschap maar ook het gebouw an zich. Zo is de golvende, houten dakconstructie is één van de meest gecompliceerde houten dakconstructies ter wereld. Hij bestaat namelijk uit 1.800 enkele balken, 2.500 verschillende dakelementen en 380.000 afzonderlijke componenten, waarvan er geen twee identiek zijn aan elkaar.

Leuk weetje: om dit alles te kunnen bewerkstelligen, werkten circa vierhonderd mensen mee, in samen meer dan twintig ambachten. Het project is in drieënhalf jaar, tussen december 2014 en mei 2018, uitgevoerd. Behoorlijk vlot dus, als je kijkt naar de omvang van het project. En dankzij deze nieuwe distilleerderij wordt de productie van The Macallan met circa een derde (!) vergroot. Cheers to that – het begin van een heel spannend nieuw hoofdstuk in de evolutie van The Macallan!

Wil je de The Macallan Distillery boeken? Ga dan naar themacallan.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *