‘Alleen vliegen is mooier’

Alleen vliegen is mooier… Deze reclameslogan van Opel van destijds wekt nog steeds nieuwsgierigheid. Net als de slogan is ook de auto een klassieker geworden: de sportief vormgegeven Opel GT, die dit jaar zijn vijftigste verjaardag viert!

Even een lesje geschiedenis. Om precies te zijn begon de geschiedenis van de Opel GT niet vijftig, maar 53 jaar geleden. Op de internationale autoshow van Frankfurt, de IAA, van 1965 presenteerde Opel een tweezits sportauto. Met zijn ranke carrosserie, lage neus met klapkoplampen, bolle spatborden en afgekapte achterzijde was dit een unieke auto; nooit eerder was in Europa zo’n auto te zien geweest.

Coke Bottle Shape

De golvende vormgeving van de carrosserie werd aangeduid met de term ‘Coke Bottle Shape’, verwijzend naar de vormen van het Coca-Cola-flesje. Aanvankelijk beschreef Opel de Experimental GT – de eerste concept car van een Duitse autoproducent – als een supersportief studiemodel. Het ontwerp was van Erhard Schnell en zijn team in de toen gloednieuwe Styling Studio in Rüsselsheim. Dit was het eerste designcentrum van een Europese autofabrikant.

Geheim

Erhard Schnell vertelt dat de ontwikkeling van de GT in het diepste geheim moest gebeuren. ‘Om te beginnen was het alleen een designstudie. Mijn leidinggevende had niets verteld aan het management. Maar toen de studie bijna voltooid was, moest hij toch wel. We waren heel benieuwd wat ze zouden zeggen, maar toen de directie onze Experimental GT zag, applaudisseerden de heren spontaan. Ze waren heel enthousiast!’

Hieronder kun je de vintage reclame-uiting van Opel bekijken. En wat die slogan betreft; die slaat de spijker ook anno 2018 nog op zijn kop. Nietwaar?

Geef een reactie