Zuid-Afrika: into the wild

Als je, net als wij, dól bent op Kaapstad dan ken je de West- en Zuid-Kaap met de knusse dorpen en geweldige wijngaarden inmiddels op je duimpje. Daarom gaven wij afgelopen augustus gas richting de ongerepte dunbevolkte Noord-Kaap provincie, in het noordwesten van dit prachtland. Hier ontdek je nationale parken met verrassend afwisselende vegetatie en wildlife, slaperige plattelands- en mijndorpen, unieke lodges en wijngaarden, de machtige Oranjerivier en… een hoop ‘niets’. En, in de Zuid-Afrikaanse lente, verandert de dorre Namaquawoestijn in een felgekleurde bloemenzee. Zie dat maar eens niet leuk te vinden.

Én de overweldigende Tafelberg én de mooie (surf)stranden én de relaxte sfeer. Het is duidelijk: kosmopolitisch Kaapstad is een van de coolste steden ter wereld. Doe jezelf een lol en ga voor de toptips uit de Louis Vuitton City Guide (of de app). Van logeren in boetiekhotel Ellerman House op Kloof Street tot een nachtje in het coole The Silo Hotel – het nieuwe icoon gelegen aan het populaire Victoria & Alfred Waterfront. Of de onovertroffen Black Cod eten bij Nobu in hotel One & Only, moderne Afrikaanse kunst kijken in het pas geopende Zeitz Museum of Contemporary Art Africa (in hetzelfde industriële pand als The Silo, dat voorheen dienst deed als graansilo) en doelloos ronddwalen door de kleurrijke Bo-Kaap wijk… Je leest het hier. Doen dus.

Nationaal Park Namaqua

Start je Noord-Kaap roadtrip in noordelijke richting op de Cape – Namibia route (de N7), die zich uitstrekt van Kaapstad tot aan de Namibische grens en parallel loopt aan de ruige, droge en rotsachtige Atlantische westkust. Onderweg naar het tijdelijke Chiefs Tented Camp in Nationaal Park Namaqua doemen links en rechts landschappen op van knalgele koolzaadvelden, wuivende graanvelden, landbouwakkers en vredig grazende schapen rondom de boerderijen. Doe ‘ns gek en sla lukraak een secundaire weg in richting de kust. Eet verse vis, zó uit de zee, bij een skerm – een openluchtrestaurant op het strand – in het vissersplaatsje Lamberts Bay. Of maak een tussenstop bij Bushmans Kloof, een ecologisch vijfsterrenparadijs aan de voet van de Sederbergen bij Clanwilliam, het centrum van de rooibostheeproductie. Al met al duurt de rit van Kaapstad naar Namaqualand zo’n dikke vijf uur. Maar dit is Afrika, dus jij bepaalt het ritme van je dag.

Man o man, glamping in Chiefs Flower Camp, middenin de halfwoestijn en pal aan de zee ter hoogte van het plaatsje Garies, hoort thuis op ieders bucketlist. Oók als kamperen een no go voor je is. Elk voorjaar, in de maanden augustus en september, kun je hier terecht voor een comfortabele legergroene tent, omringd door droogtebestendigde vetplanten zoals aloës en stapelia’s en felgele, oranje, fuchsiaroze en witte wilde bloemen. Maar ook zwemmen de walvissen en dolfijnen zo’n beetje voor je tent langs in het voedselrijke water. In dit seizoen is de temperatuur overdag zo’n twintig graden en ‘s nachts koelt het af tot rond het vriespunt. Een tikkie fris maar een relaxed veldbed mét elektrische deken én je XXL-hutkoffer boordevol coole safari-outfits, maakt dat het goed te doen is. Evenals sundowners op de rotsen met je haar in de wind, een perfect driegangendiner rondom het kampvuur, gevolgd door sterrenspotten vanuit een klapstoel voor je tent. Serieus, dit wil je.

Even verderop, off-road en landinwaarts in de bergen bij Chiefs Skilpad Camp (ten westen van Kamieskroon), spot je tijdens een safari te voet schildpadden, gemsbokken, klipspringers, steenbokken, bijzondere vogelsoorten én de mooiste margrietachtige bloemen en gazania’s. Al met al zie je hier duizenden bijzondere wilde bloemen- en plantensoorten en rondfladderende vlinders en vogels. Een spectaculair gezicht. Tip: als je echt voor een bloemensafari gaat, check dan vóór je vertrekt uit Kaapstad óf (en waar) de boel in bloei staat. Veel soorten zijn afhankelijk van de eerste regenbuien (in maart en april) om te kunnen ontkiemen en dan rond augustus en september tot bloei te komen. Nóg zo’n weetje: de bloemen openen zich alleen op zonnige dagen en zijn op hun mooist van elf tot vier uur ‘s middags. We geven het je maar even mee.

Meer lezen? Vanaf 27 oktober vind je de issue in de winkel of bestel een hardcopy van TalkiesMAN door HIER te klikken. Talkies 6x of 8x per jaar op de mat? Abonneren doe je HIER.

Tekst & productie: Illonka Brands
Fotografie: Illonka Brands (powered by Nikon), The Royal Portfolio, Tswalu Kalahari Reserve, Chiefs Tented Camp

Geef een reactie