Nieuwe single van Freek de Jonge: Schietgebed

Wij zijn al sinds jaar en dag fan van Freek de Jonge, niet alleen door zijn talent maar ook wegens zijn tomeloze energie. De 73-jarige cabaretier zit nog altijd niet stil, integendeel: op 10 november komt het nieuwe album Koffers van Freek de Jonge uit via V2 Records en exclusief aan TalkiesMAN maakt hij vandaag zijn nieuwe tweede single bekend: Schietgebed.

Op zijn album Koffers, uit op 10 november, doet Freek de Jonge,  zijn rijke oeuvre niet te kort. Met covers van Chuck Berry’s Come On (de debuutsingle van The Rolling Stones in 1953), dat hij vertaalde als Kom Op, Hank Williams’ So Lonely I Could Cry, dat nu Wel Janken Zo Alleen heet, The Nashville Teens’ Tobacco Road die nu door de Schilderswijk loopt en Billy Holiday’s Strange Fruit dat indrukweekkend is vertaald naar Wonderlijk Fruit bewijst Freek de Jonge dat hij naast een van ’s lands meest toonaangevende theatermakers tevens een zeer begenadigd singer-songwriter is. Dit najaar tourt hij langs diverse theaters in Nederland – met als kers op de taart tien (!) shows in Delamar Amsterdam.

Schietgebed

De nieuwe single Schietgebed is ‘gekofferd’ van het nummer Seven Spanish Angels, uitgebracht als duet in 1984 door Ray Charles en Willy Nelson. Het prachtige, maar hartverscheurende nummer gaat over een banneling en zijn geliefde. Voor het laaste, fatale gevecht omarmen de geliefden elkaar en spraken zij een schietgebed naar elkaar uit. Vrede zei een ieder, blijf geloven in die droom. Tijdens het gevecht wordt de banneling onmiddellijk gedood, waarna zijn troosteloze en radeloze minnares het geweer van haar geliefde oppakte en zei: ‘Vader, vergeef me alstublieft, ik red het niet zonder mijn man’. Het geweer richtte zich vervolgens op de schutter, terwijl ze wist dat er geen kogels meer in het huis zaten, waarna, ook zij, gedood werd.

Luister het nummer hier! En hier kun je de plaat alvast bestellen.

Wil je meer van Freek? We hebben ‘m deze week geïnterviewd over zijn levensvragen – je leest het vanaf 8 december in de reguliere editie van Talkies.

 

Geef een reactie