TalkiesMAN spring/summer 23/24

Having fun! Het is de eerste zin die je leest wanneer je op het Instagramprofiel van Bas Smit terechtkomt. Hij vermaakt hier ruim acht ton volgers met de meest ludieke acties en ergert er waarschijnlijk net zoveel. Hij is naar eigen zeggen een entertainende zakenman. Een go-getter pur sang als je het ons vraagt: ‘Alles in mijn leven heeft zich zo ontwikkeld omdat ik erop af ben gestapt’, aldus Smit. Je kunt hem een manifesteerder noemen, zo had hij al op jonge leeftijd zijn leven uitgestippeld. ‘Ik heb het in een oude agenda ooit helemaal uitgeschreven. Van 35 tot 45 jaar waren mijn piekjaren. Ik zit aardig op schema want ik begon op mijn 36e en ik word in april 42.’ Ook bij de goedlachse Bas is het leven vanzelfsprekend niet alleen maar rozengeur en maneschijn. In een openhartig en intiem gesprek met Smit vertelt hij meer over zijn drive, het vaderschap, onzekerheden, roem en wat dat met hem doet. ‘Een publiek persoon zijn vind ik niet altijd gemakkelijk, maar zonder dat had ik niet kunnen doen wat ik doe.’

Als iemand weet hoe belangrijk ons mentale gestel is, is het Dai Carter wel. Op zijn zeventiende koos hij voor het leven als militair, op zijn achttiende ging hij voor de eerste keer op missie naar Afghanistan en op twintigjarige leeftijd haalde hij de loodzware commando-opleiding. Carter heeft altijd een diepe interesse gehad in de fysiologie, psychologie, biologie en neurologie en heeft zijn vergaarde kennis dan ook gebundeld in het boek Mentale Kracht. Deze editie deelt hij zijn belangrijkste levenslessen en inzichten. Daarnaast: striptekenaar Toon van Driel. Onder andere bekend van zijn strip F.C. Knudde. Inmiddels is hij 78 jaar, maar zijn geheugen lijkt beter dan dat van menig jongere. Stilzitten kent hij niet. Hij wil meer gaan schilderen, grote absurdistische doeken zoals die ooit ook door de Belgische surrealist René Magritte werden gemaakt. ‘En die hangt in het Museum of Modern Art in New York, dus dat wil ik ook. En ik ga dingen maken met 3D, dat wordt echt heel groot.’ Aldus Toon. Oud-psychiater Bram Bakker en auteur en ondernemer Lili Genee-Pirayesh gaan met Toon in gesprek over zijn levensloop, treurige momenten, de liefde en blinde ambitie. Je leest het op pagina 84.

Ze is excentriek, stoer en openhartig. We laten je graag kennismaken met zangeres Irene Hin. Begin dit jaar bracht zij het persoonlijke nummer Blijf nog even uit, welke is opgedragen aan haar vader autocoureur Jeroen Hin. Hij overleed drie jaar geleden aan de gevolgen van Alzheimer. Haar persoonlijke (liefdes)leven vormt de grootste inspiratiebron voor haar muziek. ‘Schrijven is een vorm van therapie, je schrijft letterlijk van je af, hierdoor kun je het een plek geven,’ aldus Hin. In gesprek met TalkiesMAN deelt Irene graag haar kijk op hoe mannen het zouden moeten doen wanneer het aankomt op de liefde. Do’s en dont’s, afknappers en goede tips om te her- en veroveren. Dus mannen, read and learn!

Deze TalkiesMAN zit vol met mooie reportages, gave reizen – zoals die naar Noord-Noorwegen, welke je leest op pagina 130 -, toffe rides, musthaves en interviews!

Enjoy!

Kristina Bozilovic

TalkiesMan

No. 19. spring/summer 2023