Noah Wynats
‘Ik droom van een eigen restaurant’
Tijdens de Grand Finale van de S.Pellegrino Young Chef Academy Competition 2025 in Milaan heeft Noah Wynats (Sous-Chef De Librije) een indrukwekkende prestatie geleverd: hij eindigde in de top 3 van de beste jonge chefs wereldwijd! Wij spraken Noah vlak voor de finale in oktober, lees hier het interview dat we met hem deden.
Je hebt de Noord-Europese finale van de S.Pellegrino Young Chef Academy gewonnen. Kun je ons meenemen in dat moment; wat ging er door je heen?
‘Dat was best wel heftig. Ik had het helemaal niet verwacht. Ik ging er zonder verwachtingen heen, omdat het best een prestigieuze wedstrijd is. Je zit met al die wedstrijdlanden in een groepje. Toen ik hoorde dat ik de wedstrijd had gewonnen, en nog twee andere prijzen, was er ontlading. Je hebt vier prijzen in de competitie en om er daar drie van gewonnen te hebben is een enorme eer.’
Hoe bereidde je je, samen met je mentor Nelson Tanate, voor op de grand finale eind oktober in Milaan?
‘Ik denk er nu nog niet te veel over na, want anders maak ik mezelf alleen maar gek, ga ik erover dromen en word ik er ’s nachts wakker van. Een week voor de wereldfinale hebben we een week vakantie, dus dan heb ik mooi de tijd me erop voor te bereiden. Dan zit het ook vers in je geheugen. Ik ben niet iemand die elke dag gaat trainen of opslaan. Voor mij komt het uit mijn gevoel en improvisatievermogen. Je kunt wel alles aanleren en doen, maar het loopt toch elke keer anders, en elk product is ook elke dag anders. Je moet op alles kunnen inspelen.’
Je bent souschef bij De Librije, een van de meest gerenommeerde restaurants van Nederland. Wat heb je tot nu toe het meest geleerd van werken in zo’n topkeuken?
‘Heel veel. Ik was zeventien jaar oud toen ik hier begon. Ik heb mijn belangrijkste tijd in mijn leven hier doorgebracht. Je zit in je pubertijd, dus ik heb niet alleen veel geleerd over koken en leidinggeven, maar ook mezelf persoonlijk enorm ontwikkeld. Ik ben daar Jonnie en Nelson heel dankbaar voor, want dat heeft mij wel gemaakt tot de persoon die ik nu ben. Ik ben een heel oprecht persoon. Als er wat is zul je het horen, of het nu leuk is of niet. Ik draai niet om de hete brei heen.’
Hoe zou je jouw eigen signatuur of stijl in de keuken omschrijven?
‘Ik zou mijn stijl omschrijven als heel creatief en out of the box. Ik ben iemand die graag nieuwe dingen probeert en met onverwachte combinaties komt. Soms zijn die ideeën misschien wat te experimenteel of te gewaagd zelfs voor de Librije, maar dat vind ik juist interessant: het opzoeken van grenzen en kijken hoe ver je kunt gaan. Ik hou ervan om gerechten te maken die verrassen, die een verhaal vertellen en die mensen even uit hun comfortzone halen. Tegelijkertijd leer ik ook dat het belangrijk is om balans te vinden tussen creativiteit en wat een gerecht uiteindelijk toegankelijk en verfijnd maakt.’
Wat is het belangrijkste advies wat je van Jonnie Boer hebt gekregen?
‘Ik heb ontzettend veel geleerd van Jonnie, maar een van de belangrijkste lessen is dat je altijd rustig moet blijven, hoe groot de druk ook is. Hij laat zien dat het geen zin heeft om te schreeuwen, met pannen te gooien of negatieve energie de keuken in te brengen. Sterker nog: dat werkt alleen maar averechts. In een keuken draait alles om samenwerking en vertrouwen. Natuurlijk wordt er hard gewerkt, zeker tijdens piekmomenten, maar de sfeer blijft professioneel en respectvol. Dat is iets wat ik echt meeneem: een goede chef straalt rust uit en haalt daardoor het beste uit zijn team.’
Waar droom je van op de lange termijn; een eigen restaurant, of misschien iets heel anders?
‘Op de lange termijn droom ik absoluut van een eigen zaak. Ik zou daar graag mijn eigen signatuur in kwijt willen en streven naar een heel hoog niveau – het liefst een restaurant met twee Michelinsterren. Of dat nu een zaak van mezelf wordt of een zaak waar ik alle leiding krijg, maakt me eigenlijk niet zoveel uit. Het belangrijkste is dat ik een keuken kan neerzetten waarin ik mijn creativiteit kwijt kan, waarin een team met plezier werkt en waar gasten telkens verrast en geraakt worden door wat er op hun bord ligt.’
S.Pellegrino is al jarenlang een icoon in de gastronomie. Wat betekent dit merk voor jou als jonge chef, en hoe past het bij de wereld van fine dining?
‘Je hebt bij S.Pellegrino de prestigieuze The World’s 50 Best Restaurants-lijst. Je kijkt altijd wel op tegen de zaken die erin staan. In de tijd dat wij erop stonden, keken we met z’n allen vanuit de keuken naar de uitreiking. We hebben een keer op de zestiende plek gestaan, dat is wel een lekker gevoel. Alle grote namen staan naast je.’




