Dit zijn de meest populaire pizza’s van Nederland

Hebben jullie ook al trek in pizza na het lezen van de kop? Afgelopen vrijdag was het nationale Pizza Party Day, een goede reden voor Uber Eats om eens te kijken naar de pizza-voorkeuren van Nederland. Of je nou voor een Italiaanse met een dunne bodem gaat, een Amerikaanse met een dikke bodem of een Turkse Lahmacun, iedereen houdt van Pizza. En ook de Nederlanders weten er wel raad mee. Zo bestelde in Amsterdam iemand in één keer 75 pizza’s via Uber Eats. Over een Pizza Party gesproken!

Meest populaire pizza’s

Nederlanders zijn traditioneel in hun pizza-keuzes. Niet de pizza Hawaii of Calzone, maar pizza Margherita is de meest bestelde pizza in Nederland. In alle steden waar Uber Eats actief is, is deze klassieke Napolitaanse pizza met tomaten, mozzarella en basilicum het meest populair. Wat nog meer opvalt is dat Haarlem eruit springt als het gaat om het bestellen van kleine pizza’s, oftewel de kids pizza.  

De 10 meest populaire pizza’s in Nederland:

 1. Pizza Margherita
 2. Pizza Peperoni
 3. Pizza 4 Formaggi
 4. Pizza 4 Stagioni
 5. Pizza Parmigiana
 6. Turkse Pizza
 7. Pizza Diavola
 8. Pizza Parigina
 9. Pizza Vegetariana
 10. Pizza Capricciosa
pepperoni pizza with green leafed toppings

Weekend

Nederland ziet een pizza vooral als iets voor in het weekend en in de avond. Al zijn er lokaal nog wel verschillen aan te wijzen. Inwoners van Amsterdam, Utrecht en Delft zien de pizza als een manier om het weekend te starten en bestellen vooral op vrijdagavond. In Rotterdam, Haarlem en Den Haag sluiten ze er hun weekend juist mee af op zondagavond.

Dit zijn de meest populaire bestelmomenten:

 • Nederland: vrijdagavond
 • Leiden: zondagavond
 • Rotterdam: zondagavond
 • Delft: vrijdagavond
 • Haarlem: zondagavond
 • Utrecht: vrijdagavond
 • Groningen: zaterdagavond
 • Amsterdam: vrijdagavond
 • Den Haag: zondagavond

Pizza tegen de kater

Verder blijkt, niet geheel onlogisch, dat we graag een pizza eten als we een avondje hebben doorgezakt. Zo zijn er afgelopen Koningsdag bijvoorbeeld bijna drie keer zoveel pizza’s besteld en op Nieuwjaarsdag bijna twee keer zoveel dan op een normale dag. Op eerste en tweede Kerstdag zijn er ook meer pizza’s besteld dan op een normale dag. Fun fact: op 1e Kerstdag zijn er net iets meer pizza’s besteld dan op tweede Kerstdag. Pizza lijkt dus wel het beste medicijn tegen een kater!

Populairste toppings

Knoflooksaus is de grote favoriet als we kijken naar de meest bestelde toppings. Hieronder vind je de top vijf meest populaire toppings:

1. Knoflooksaus
2. Mozzarella
3. Champignons
4. Ham
5. Salami

Pizza facts

Ben jij een echte pizzafan? Misschien dat je deze feitjes ook leuk vindt. Wist je dat:

 • Volgens een legende “Pizza Margherita” haar naam dankt aan koningin Margherita van Savoye, die in 1889 drie pizza-smaken proefde en de versie met tomaten, mozzarella en basilicum tot winnaar koos omdat deze de kleuren van de Italiaanse vlag bevat?
 • De pizza Hawaii in 1962 werd uitgevonden door Sam Panopoulos, een Griek die een pizzeria in Canada runde?
 • Het Amerikaanse leger in de jaren zestig journalisten en politici bespioneerden door valse pizza’s te bezorgen?
 • Het record voor de langste pizza ooit op 1.853 meter staat? 400 pizzabakkers in Napels gebruikten daarvoor 2 ton mozzarella, 2 ton bloem, 1,5 ton tomatensaus, 200 liter olie en bijna 30 kilogram basilicum.
 • Je pizza rond is maar je pizzadoos vierkant omdat dat goedkoper is, maar ook omdat dit je pizza langer vers houdt? De hoeken van de doos vormen een isolatielaag om je pizza heen en houden ‘m warm. De gaatjes in de doos zorgen ervoor dat de waterdamp ontsnapt, zodat je pizza niet slap wordt.
lighted eat what makes you happy neon signage