Smart home

Zo maak je je huis smart!

‘Smart’ wonen wordt steeds makkelijker voor iedereen. Als jij in je ‘smart home’ thuiskomt is de was al gedaan, het eten klaar, het huis schoon en blijft er meer tijd over voor leuke dingen. Doe je gordijnen (automatisch) dicht, leeslampje aan via de app en lees hier de vijf tips om ook jouw huis ‘smart’ te maken!

Een oven die je op afstand kunt bedienen, een vaatwasser die je een bericht stuurt als-ie klaar is, een koelkast die je waarschuwt als voedsel over de datum raakt, koffie die ’s ochtends automatisch gezet wordt… De keuken van de toekomst staat vol slimme apparaten. Vind je koken moeilijk? Er wordt zelf al gewerkt aan een slim fornuis die zelfs de grootste keukenkluns op een chef laat lijken. Het leven kan zoveel makkelijker gemaakt worden met de juiste smart home-producten voor in de keuken. Er is geen plek in huis waar zoveel apparaten staan als in de keuken. En de keuze is reuze. Het mooie is dat je alle apparaten in en rondom je huis samen kunt laten werken met bepaalde apps. Hoe slim ben jij?

Een slimme stoomkast maakt je kleding schoon, droog en kreukvrij en verwijdert geurtjes. Deze Samsung Airdresser is inclusief AI-aangedreven wasassistent en onderhoud. ‘Wasrecept’ geeft aan wat de beste wasprogramma’s zijn, ‘My Closet’ geeft aan welke programma’s het meest geschikt zijn voor je kleren, met ‘Special Course’ kies je uit gewone en speciale programma’s en met ‘Home Care’ los je eventuele problemen op. ‘Easy as that!’ €1999 samsung.com

Handig, zo’n robotstofzuiger die voor jou de vloer automatisch schoonhoudt. Ideaal voor grote ruimtes. Een robotstofzuiger ontwijkt obstakels, kan meestal op afstand bestuurd worden en vindt zijn weg naar het oplaadstation vanzelf weer terug. Let wel; voor trappen, kieren, meubels en hoogpolig tapijt zul je nog altijd zelf even moeten stofzuigen helaas.

Een slimme soundbar levert de ultieme home cinema-beleving thuis. Sonos Arc is een premium, smart soundbar die een ultrabreed geluidsveld en een indrukwekkende bass produceert. Elf hoogwaardige drivers, waarvan er twee omhoog zijn gericht voor 3D-geluid, produceren verbluffende details en een dramatische helderheid en diepte. Arc is afgesteld in samenwerking met Oscarwinnende mixtechnici en stelt zijn geluidsprofiel met software af op basis van je home cinema-installatie en wat er wordt afgespeeld. Of dat nu stereo, Dolby Audio 5.1 of Dolby Atmos is. Arc kan worden bediend met de app, een tv afstandsbediening, Apple AirPlay 2 en Google Assistent. €899 sonos.com

Wil je beginnen met slimme verlichting in je huis? Dan biedt een starterkit een goede uitkomst. Deze voordeelpakketten bevatten alles om je slimme lampen aan te sluiten en naar behoren te laten werken. Het is belangrijk om goed te bedenken welke starterkit juist is voor jou, afhankelijk van wat je al in huis hebt op het gebied van smart home. Ben je van plan om in de toekomst ook andere smart home-oplossingen aan je verlichting te koppelen, zoals bijvoorbeeld een rookalarm of je slimme thermostaat? Let er dan op dat het merk lampen wordt ondersteund door een breed scala aan andere smart home-oplossingen.