OMEGA’S MODERN TIMEKEEPING

Zó wordt elke seconde van de Olympische Spelen nauwkeurig gemeten

Elk evenement heeft zijn eigen tijdwaarnemingssystemen en sportspecifieke technologie. Zo ook tijdens de Olympische Spelen in Tokio. Als official Timekeeper heeft OMEGA diverse onderdelen ontwikkeld, die je tijdens de Zomerspelen ongetwijfeld zal zien. Dit is de meest baanbrekende apparatuur!

1) HET ELEKTRONISCHE START PISTOOL

Het probleem met traditionele pistolen is dat geluid langzamer reist dan licht, wat betekent dat de atleten op de verste banen de start later zouden horen dan alle anderen. De oplossing van OMEGA? Een elektronisch pistool dat is aangesloten op luidsprekers die achter elke racer is geplaatst. Wanneer de trekker wordt ingedrukt, wordt er een geluid “gespeeld”, wordt een lichtflits uitgezonden en wordt een startpuls aan het timingapparaat gegeven. Dit systeem is de eerlijkste manier om elke atleet een gelijke start te geven.

Bekijk hieronder in de video hoe dit in de praktijk gaat:

2) ATLETIEK STARTBLOKKEN

Naast geïntegreerde luidsprekers zijn de startblokken in de atletiek ook verbeterd met ingebouwde sensoren die 4000 keer per seconde de kracht van een atleet tegen de voetsteun meten. Het detectiesysteem stuurt de krachtmetingen onmiddellijk naar een computer op locatie, zodat de starter visueel elke valse start kan zien. De regels van World Athletics stellen de minimale reactietijd vast op 100 milliseconden (een tiende van een seconde). Elke reactie die onder dit limiet plaatsvindt, wordt als voorbarig beschouwd en plaatst de loper in een valse startsituatie.

Bekijk hieronder in de video hoe dit in de praktijk gaat:

3) SCAN’O’VISIE MYRIA

De Scan’O’Vision MYRIA is de meest geavanceerde photofinish-camera in de geschiedenis van OMEGA. Geplaatst op de finishlijnen van sprints, kan het tot 10.000 digitale beelden per seconde opnemen, waardoor een samengestelde foto wordt geproduceerd waarmee juryleden de officiële ranglijst en tijden van elk evenement kunnen bepalen. De beelden van de photofinish-camera zijn nu een beroemd gezicht op de Olympische Spelen en bewijzen hoe dichtbij sommige races echt kunnen zijn.

Bekijk hieronder in de video hoe dit in de praktijk gaat:

4) FOTOCEL TECHNOLOGIE

Herinner je je de traditionele tape die over de finishlijn van races werd gespannen? Sinds 1948 is deze vervangen door fotoceltechnologie, die in plaats daarvan lichtstralen uitzendt. Zodra de winnende atleet die stralen kruist, wordt zijn winnende tijd onmiddellijk geregistreerd. OMEGA gebruikt nu vier fotocellen op de finishlijn, allemaal geïntegreerd in één eenheid, waardoor meer lichaamspatronen kunnen worden gedetecteerd. Hoewel dit OMEGA een onmiddellijke eindtijd geeft, wordt de officiële tijd altijd genomen van de photofinish-camera.

Bekijk hieronder in de video hoe dit in de praktijk gaat:

5) SWIMMING LIGHT SHOW

Een innovatief lichtsysteem genaamd de Swimming Light Show heeft lichten die op de startblokken aan het einde van het zwembad zijn gemonteerd. Wanneer een race voorbij is, geeft een enkele grote stip de atleet aan die als eerste kwam, twee middelgrote stippen geven aan wie als tweede werd behaald en drie kleinere lichtpunten bevestigen de derde plaats. Het is een perfecte manier voor atleten en toeschouwers om direct het resultaat van een race te zien.

Bekijk hieronder in de video hoe dit in de praktijk gaat:

6) SWIMMING TOUCHPADS

Aan het einde van een zwemrace stellen de beroemde touchpads aan beide uiteinden van het zwembad de zwemmers in staat om “de klok te stoppen” door een druk uit te oefenen tussen 1,5 en 2,5 kg (3,3 en 5,5 pond). Door deze touchpads is zwemmen lange tijd de enige sport geweest waarin deelnemers hun eigen looptijd kunnen stoppen. Het is de meest nauwkeurige manier om tijd te meten in deze uitdagende sport en OMEGA was verantwoordelijk voor de eerste introductie van de technologie op de Olympische Spelen in 1968.

Bekijk hieronder in de video hoe dit in de praktijk gaat:

7) QUANTUM TIMER

Mechanische stopwatches behoren tot het verleden. Tegenwoordig telt OMEGA de seconden op zijn Quantum Timer, met een verbeterde resolutie van een miljoenste van een seconde. Aangedreven door een microkristalcomponent die in de timer is ingebouwd, is de resolutie 100 keer groter dan die van eerdere apparaten en, met een maximale variatie van slechts één seconde op elke tien miljoen seconden, is deze vijf keer nauwkeuriger.

Bekijk hieronder in de video hoe dit in de praktijk gaat:

8) SCOREBORD MET HOGE RESOLUTIE

De scoreborden met hoge resolutie van OMEGA geven niet alleen tekst en live-informatie weer, maar ook animaties, foto’s van atleten en visuele beelden. Met behulp van moderne effecten worden de namen van de winnaars, resultaten en de vlag van hun land gedurfd weergegeven, wat bijdraagt aan het drama, de spanning en opwinding van elk evenement.

Bekijk hieronder in de video hoe dit in de praktijk gaat: