Wij helpen je kiezen

Droog of nat scheren: de voor- en nadelen

Kun je beter elektrisch of juist met een scheermesje je baard scheren? Hier is geen eenduidig antwoord op, dit hangt namelijk helemaal af van jouw behoeftes en huidtype. Voor de twijfelaars zetten we alle voor- en nadelen op een rij, zodat jij uiteindelijk goed kunt bepalen welke manier van scheren bij jou past.

Voordelen elektrisch

Geen lange voorbereiding nodig

Het enige waar je voor hoeft te zorgen wanneer je elektrisch scheert, is dat je scheerapparaat is opgeladen voordat je begint. Je zet hem gewoon aan en gaat gelijk aan de slag. Ook het scheren zelf gaat sneller omdat niet één bepaalde scheerrichting aan hoeft te houden.

Minder kans op wondjes

Een erg fijn voordeel, vooral voor mannen met een gevoelige huid: wanneer je droog scheert heb je minder kans op wondjes. Dit komt doordat het apparaat minder dicht op de huid komt dan een scheermesje. Een elektrisch scheermes snijdt een haartje daarom ook minder ver af.

Nadelen elektrisch

Je houdt vaak een stoppelbaardje over

Ja, dit is wel een nadeel als je graag een glad gezicht wilt. Zoals we hiervoor al zeiden, snijdt een elektrisch scheerapparaat haartjes een stukje minder ver af dan wanneer je nat scheert met een scheermesje. Hierdoor wordt je gezicht minder glad.

Hoge aankoopprijs

Een elektrisch scheerapparaat kan best prijzig zijn. Het voordeel is wel: zodra je deze aankoop hebt gedaan, hoef je hierna lange tijd geen grote aankopen meer te doen. 

Meer kans op verstopte poriën

Tijdens het scheren met een elektrisch scheerapparaat worden fijne huiddeeltjes losgemaakt. Dit kan leiden tot verstopte poriën, ingegroeide haren en rode vlekjes. Door je huid regelmatig te scrubben (lees: één keer per week) en een goede aftershave te gebruiken voorkom je dit.

Voordelen nat scheren

Super glad resultaat

Het grootste voordeel van nat scheren is toch wel het super gladde resultaat. Voor veel mannen erg belangrijk. Voor veel vrouwen ook overigens, die niet houden van een kietelend stoppelbaardje.

Nadelen nat scheren

Meer tijd nodig

Bij nat scheren komt meer voorbereidingstijd kijken. Zo moet je zorgen dat je huid goed schoon is, je scheermesje checken op scherpheid en scheerschuim gebruiken. Ook het scheren zelf gaat minder snel, omdat je voorzichtiger moet doen om wondjes te voorkomen.

Vergrote kans op wondjes en huidirritatie

Niemand heeft zin in wondjes en irritatie. Wees daarom altijd voorzichtig, gebruik een scherp scheermesje en een goede scheerschuim. Zoek daarnaast op wat de beste scheertechniek is om je baard te verwijderen.

Mesjes moeten vaak vervangen worden

Waar een scheerapparaat wel jaren mee kan gaan, moet je scheermesjes regelmatig vervangen. Dit kan prijzig zijn. Gemiddeld kun je zo’n 10 scheerbeurten met één mesje doen. Merk je dat het mesje al eerder bot wordt? Vervang hem dan alvast, anders zal je sneller wondjes krijgen.

Wanneer kies je voor elektrisch scheren, en wanneer voor nat scheren?

Vind jij scheren een tijdrovende klus, en ben je het liefst zo snel mogelijk klaar? Dan kun je het beste elektrisch scheren. Hier is geen voorbereiding voor nodig en je hebt de minste kans op wondjes. Ook voor mannen met een gevoelige huid is dit de beste keuze. 

Echter zal het resultaat nooit zo glad worden dan wanneer je gaat scheren met scheermesjes. Hecht je dus veel waarde aan een smooth face? Dan kun je het beste nat scheren. Neem hier wel de tijd voor om huidirritatie te voorkomen. Zo kom je netjes en fris voor de dag!