Leef in het nu!

Een bewuster en gelukkiger leven met mindfulness

Ga jij tijdens je drukke bestaan wel eens voorbij aan jezelf? Of heb je last van stress, angst en spanningsklachten en loop je zelfs tegen een burn-out aan? Mindfulness kan je helpen om rustiger te worden in je hoofd en bewuster te leven. Maar wat is mindfulness precies en hoe kan het je helpen? Je leest het in dit artikel.

Een druk en hectisch leven

We moeten tegenwoordig veel ballen in de lucht houden. Een drukke baan of een eigen onderneming, kinderen om voor te zorgen, hobby’s en vrije tijd: we moeten op elk vlak presteren. En dat brengt de nodige druk met zich mee, waardoor het je soms allemaal even teveel kan worden. Doordat je in een bepaalde flow zit en maar door blijft gaan, kun je zelfs vergeten om écht te leven en te genieten.

Mindfulness: focussen op het hier en nu

Heb jij wel eens het gevoel dat je geleefd wordt? Dan kan mindfulness uitkomst bieden. Deze eeuwenoude stroming uit het boeddhisme is gericht op het aanwezig zijn in het hier en nu. Door te mediteren word je rustig in je hoofd en lichaam en krijg je inzicht in je gedragspatronen. Misschien zijn er wel bepaalde dingen die je anders wilt doen. Door daar inzicht in te krijgen kun je je gedrag veranderen.

Klachten verhelpen en voorkomen

Met mindfulness leer je om je bewuster te zijn van je omgeving en je dagelijkse leven. Maar het kan ook helpen bij klachten. Soms zit je niet lekker in je vel of wil je meer rust. Blijf niet met deze gevoelens rondlopen want het kan leiden tot stress, angst en zelfs een burn-out. Met mindfulness kun je deze klachten tegengaan. Verder kan het je helpen bij somberheid, depressie, piekeren, onzekerheid, ademhalingsproblemen en slaapproblemen.

Mindfulness-training: hoe pak je het aan?

Mindfulness en meditatie worden steeds populairder. Steeds meer mensen zien namelijk de voordelen van bewuster leven en meer rust. Er zijn zelfs speciale mindfulness-trainingen die je kunt volgen. Deze trainingen duren meestal acht weken met wekelijks een bijeenkomst. Tijdens de trainingen leer je onder andere om te mediteren. Maar je krijgt over het algemeen ook bewegingsoefeningen en oefeningen om je bewustzijn te vergroten. Mindfulnesstrainingen zijn niet gratis, al verschilt de prijs sterk per aanbieder. Denk aan een kostenplaatje van € 300,- tot € 550,-. In sommige gevallen kun je mindfulness vergoed krijgen vanuit de basisverzekering. Mindfulness valt namelijk onder de basis GGZ.

Bij sommige verzekeraars vallen de trainingen onder de alternatieve geneeswijzen en worden ze vergoed vanuit een aanvullende verzekering. Wil jij een mindfulness-training volgen en deze vergoed krijgen? Je kunt je zorgverzekering vergelijken om te zien welke zorgverzekeraars een vergoeding bieden en wat de voorwaarden zijn. Veel succes met de training en de reis naar een bewuster, gezonder en gelukkiger leven.