Duurzame superfood
Let’s talk about algen
‘Mensen associëren algen vaak met de groene drab in de vijver of het karakter uit SpongeBob, terwijl ze in werkelijkheid een fascinerend organisme zijn,’ aldus Thom Siersema, oprichter van supplementenmerk PLNKTN. Via zijn stiefvader kwam hij enkele jaren geleden in aanraking met de kracht van algen. Hij zag een gat in de markt, sloeg de handen ineen met compagnon Gijs Dröge, en inmiddels vliegen hun algensupplementen – in de vorm van poeders, capsules en spirulina-nibs – als zoete broodjes over de toonbank. Een natuurlijk steuntje in de rug voor onze gezondheid. Acht vragen aan de ambitieuze ondernemer.
Hoe ben je op het idee gekomen om Plnktn op te richten?
‘Dat komt grotendeels door mijn stiefvader Jan. Hij gebruikt al meer dan vijftien jaar algen in zijn dagelijkse routine, onder andere omdat het een bron is van omega 3-vetzuren en bepaalde carotenoïden – natuurlijke pigmenten – en mineralen bevat. Ik zag hem dagelijks algenpoeder gebruiken en raakte gefascineerd door zijn enthousiasme. Zo raakten we in gesprek over algen en ging er een wereld voor mij open. Dat, in combinatie met het begin van de coronapandemie – waardoor ik mijn baan verloor, maar wat er uiteindelijk ook voor zorgde dat ik de ruimte kreeg om mij volledig op het ondernemen te richten – droeg bij aan het idee om Plnktn op te richten en mensen kennis te laten maken met de kracht van algen.’
Wat is plankton?
‘Plankton is een verzamelnaam voor alle micro-organismen in de oceanen, waarvan een groot deel uit algen bestaat. Er zijn twee typen plankton: fytoplankton, de plantaardige variant, en zoöplankton, de dierlijke variant. Plnktn richt zich uitsluitend op fytoplankton, dat voornamelijk uit algen bestaat.’
Wat maakt algen anders dan andere voedingsbronnen?
‘Het verschilt per algensoort, maar algen staan bekend als een rijke bron van eiwitten, omega 3-vetzuren, antioxidanten en mineralen. Ze vormen bijvoorbeeld de primaire bron van omega 3-vetzuren – die vissen zelf uit algen halen. Daarom zeggen wij: skip the middleman en haal je omega 3 direct uit algen! Wat ze verder onderscheidt, is hun voedingsdichtheid: bepaalde soorten bevatten per gram uitzonderlijk veel voedingsstoffen. Bovendien kunnen algen op een uiterst duurzame manier worden gekweekt.’

TalkiesMan
No. 23. spring/summer 2025
Lees het hele interview nu in TalkiesMAN!