BREGUET TYPE XX maakt een sterke comeback

DE BREGUET TYPE XX-COLLECTIE HEEFT AL BIJNA ZEVENTIG JAAR EEN ICONISCHE STATUS EN EEN RIJKE GESCHIEDENIS IN DE LUCHTVAART. DE COLLECTIE IS UITGEBREID MET EEN AANTAL VERNIEUWDE MODELLEN. DEZE ZIJN INNOVATIEF, EIGENTIJDS EN BEVATTEN MEERDERE HISTORISCHE KNIPOGEN. ALLE DETAILS LEES JE HIER!

Vier jaar van voorbereiding gingen vooraf aan de komst van een nieuwe generatie van de iconische Type XX-horloges. Er zijn twee versies uitgebracht: één model is geïnspireerd op het militaire erfgoed, de Type 20 Chronographe 2057, en het tweede model, de Type XX Chronographe 2067, is gebaseerd op de civiele modellen. Terugkijkend naar de modellen van de eerste generatie, heeft Breguet deze horloges een eigentijdse, dynamische en technologische spirit meegegeven.

TYPE 20 CHRONOGRAPHE 2057

Het militaire erfgoed

Dit horloge is geïnspireerd op de 1.100 exemplaren die aan de Franse luchtmacht werden geleverd tussen 1955 en 1959. De naam werd in Arabische cijfers weergeven als Type 20, dit in tegenstelling tot alle andere modellen zoals de Aéronautique Navale, waarvan de naam Type XX in Romeinse cijfers werd geschreven. De zwarte wijzerplaat is vernieuwd, maar behoud de identiteit van de Type 20. De Arabische cijfers en de driehoek van de glasrand zijn lichtgevend en hebben een mintgroene tint, net als alle wijzers. De 30-minutentotalisator op drie uur is groter dan de 60-secondentotalisator op negen uur, terwijl een datumvenster is toegevoegd tussen vier en vijf uur.

De 42 mm stalen kast bevat een niet-gegradueerde en gecanneleerde bidirectionele glasrand, net als bij de modellen die in het verleden aan de militaire luchtmacht werden geleverd. De kroon in peervorm, zoals in het begin, is in drie standen verstelbaar: neutraal, datumcorrectie en tijdinstelling. De drukknop op twee uur dient om de chronograaf te activeren en de drukknop op vier uur voor de ‘flyback’-functie. De eerste wordt gebruikt om de stopwatch te starten en te stoppen, de tweede dient om de chronograaf en de minutentotalisator terug op nul te zetten.

ZIE OOK: ZO HERKEN JE EEN BREGUETHORLOGE

TYPE XX CHRONOGRAPHE 2067

De lijn van de ‘burgerlijke’ versies

Dit tweede horloge heeft een avontuurlijke uitstraling en is gebaseerd op de beste civiele Type XX-modellen uit de jaren 1950 en 1960, en dan met name het model uit 1957 met het individuele nummer 2988. De wijzerplaat van deze civiele versie is ook zwart, maar heeft verschillende eigenschappen. Zo bevat het display de vijftien-minutentotalistor dat staat op drie uur, de twaalf-urentotalisator op zes uur en de secondewijzer op negen uur. Net als bij de militair geïnspireerde versie, heeft de totalisator een ander formaat om de wijzerplaat zowel dynamischer als beter afleesbaar te maken. De Arabische cijfers, de wijzers en het driehoekje op de glasrand zijn voorzien van een ivoorkleurige lichtgevende coating. Het datumvenster wordt weergegeven tussen vier en vijf uur.

De 42 mm stalen kast is voorzien van een gecanneleerde bidirectionele gegradueerde glasrand. De klassieke rechte kroon kan in drie standen worden ingesteld: neutraal, datumcorrectie en tijdinstelling. De drukknop op twee uur start en stopt de chronograaffuncties, terwijl de drukknop op vier uur de chronograaf onmiddellijk op nul terugzet en opnieuw start, op basis van het beroemde ‘flyback’ principe.

Dit nieuwe model bevat een kalfslederen armband, met een extra zwarte NATO-band die gemakkelijk verwisseld kan worden.

ZIE OOK: BREGUET KONDIGT OFFICIEEL PARTNERSCHAP AAN MET FRIEZE