fight against fashion waste

Doe mee aan de strijd tegen fashion waste

De mode-industrie is een groot zorgenkind voor het milieu. We kopen te veel kleren en gooien ze te snel weg, wat natuurlijk zonde is én niet goed is voor het milieu. Wil jij hier verandering in brengen en je ecologische voetafdruk verminderen? Doe dan mee met de fight against fashion waste van Ecover, samen met duurzaam lifestyle-influencer en ondernemer Jordy Casteleijn én actrice Victoria Koblenko. Hoe je mee kunt doen, lees je hier.

Nederland scoort ten opzichte van andere Europese landen relatief goed als het gaat om kledingverspilling, maar toch valt er nog veel winst te behalen. Gemiddeld gooien we maar liefst zes kilo kleding per persoon, per jaar weg. Doordat we zoveel kleding weggooien en door de manier waarop het geproduceerd wordt, is de kledingindustrie verantwoordelijk voor zo’n tien procent van de totale CO2-uitstoot. Dit is meer dan de uitstoot van alle internationale luchtvaart én het transport over zee bij elkaar.

Fight against fashion: draag je kleding langer

Ecover roept daarom iedereen op om kleding langer te dragen. Want door je kleding minstens 1 jaar langer te dragen vermindert de impact op afval, CO2 en water met maar liefst 20-30% per kledingstuk. Veel impact voor weinig moeite, toch? De oproep wordt ondersteund door bekende changemakers die de strijd tegen kledingverspilling een warm hart toedragen. Duurzaam lifestyle-influencer en ondernemer Jordy Casteleijn en actrice en presentatrice Victoria Koblenko leggen uit waarom ze hun stem laten horen en geven extra tips om duurzamer met kleding om te gaan.

“Ik vind het ontzettend belangrijk dat we minder verspillen en minder kopen. Wanneer we dan wel wat kopen moet het van hogere kwaliteit zijn, en moeten we proberen er langer mee doen. Dat laatste geldt overigens ook voor de kleding die we al in ons bezit hebben. Sommige kledingstukken in mijn kledingkast hangen er al ruim 15 jaar. De afgelopen vijf jaar koop ik zelf al veel minder kleding dan voorheen. Mijn regel is: er moeten drie kledingstukken weg voordat ik een nieuw kledingstuk mag kopen. En ‘weg’ doen betekent niet dat het in een zak verdwijnt maar dat ik het weggeef aan iemand die het goed kan gebruiken of verkoop via speciale platforms en vintage sites. We moeten met z’n allen het aantal kledingstukken dat we zomaar weggooien sterk terugdringen.”

Victoria Koblenko

Fashionable tips om duurzamer met je kleding om te gaan

  • Ga voor tweedehands | Je boekt al winst door vaker tweedehands kleding te kopen en de kleding waar je op uitgekeken bent te verkopen of weg te geven. 
  • Was minder én kouder| De mode-industrie is de op één na grootste gebruiker van water ter wereld. Elke wasbeurt kost water en gebruikt energie. Door je kleding minder vaak te wassen én de temperatuur op 30 graden te zetten, kun je jouw milieu-impact makkelijk verminderen.
  • Laat synthetisch links liggen | Omdat synthetische stoffen bij elke wasbeurt plastic verliezen in de vorm van microvezels, kun je dit soort kleding beter niet kopen. Ga dus voor natuurlijke materialen als biologisch katoen, linnen of wol wanneer je kledingstukken uitkiest.
  • Kies voor kwaliteit boven kwantiteit | Ga voor tijdloos en beperk je garderobe per seizoen tot slechts een paar kledingstukken. Investeer in degelijke stukken, voorkom impulsaankopen en laat fast fashion links liggen.

”Hoe ik zelf duurzaam met kleding omga? Ik kijk voornamelijk naar duurzame merken en gebruik mijn kleding langer. Verder probeer ik minder vaak te wassen en niet te drogen. Op deze manier probeer ik zo zorgvuldig mogelijk met mijn kleding om te gaan. Mijn tip tegen kledingverspilling is dan ook: was minder heet en iets minder vaak. Soms heeft je kleding nog geen wasbeurt nodig, dus wacht dan ook even.”

Jordy Casteleijn