INTERVIEW

Het gloednieuwe boek van New York Times bestsellerauteur David Lebovitz

De Amerikaanse Lebovitz besloot  in 2004 om naar Parijs te verhuizen voor de culinaire scene. Naar eigen zeggen voor de wijn, kaas, croissants en chocolade. In Amerika werkte hij als patissier in het bekende restaurant Panisse, om vervolgens in 1999 als kookboekenauteur aan de slag te gaan. Ondertussen heeft hij vier kookboeken en twee memoires geschreven die veel succes kenden. Voor zijn nieuwste boek Drinking French, die begin maart verscheen, ging Lebovitz op zoek naar de beste alcoholische-en non alcoholische drankjes in Frankrijk. Het Engelstalige boek telt 160 recepten met beeld waarvan een klein aantal hartige snacks. 

Hoe kwam je op het idee om het boek te schrijven?

‘Het viel me op dat bartenders hetzelfde deden als bakkers en patissiers: ze mixen een aantal ingrediënten op een manier dat de smaken verrijken, terwijl ze niet de essentie van de producten uit het oog verliezen. Ik ben gefascineerd door de Franse cultuur en tradities. Frankrijk heeft een rijke geschiedenis wat betreft likeuren, crèmes en elixirs. Mijn bedoeling was om dit te delen met de lezer. Café tradities zijn in Frankrijk belangrijk en ik kreeg vaak de vraag over wat die drankjes op basis van citroen en munt nou zijn. De ‘rijke’ typisch Franse warme chocolademelk was zo’n product die  men graag thuis wilde leren maken, en dus bedacht ik recepten voor allerlei bekende Franse drankjes.’   

Hoe heb je ‘research’ gedaan? 

‘Ik heb verschillende departementen in Frankrijk bezocht, van de Mediterranee tot de Franse alpen. Van het bergbeklimmen om wilde kruiden te plukken tot het drinken van vermout in stokerijen. Voor mij was dat de beste manier om te begrijpen hoe alle dranken worden gemaakt. Eenmaal thuis heb ik zo veel mogelijk flessen verzameld,  en ben ik op zoek gegaan naar de beste cocktails van Parijse’ barretjes. Er staan in het boek wat klassiekers, maar ook mijn varianten op cocktails.’

Wat is je favoriete recept uit het boek?

‘Ik ben gek op de Boulevardier. Het is een mix van rye whisky die een beetje pittig en rokerig smaakt, in combinatie met de ‘sweet red vermouth’, wat ‘red bitters’ zoals Campari om het een Negroni achtige ‘bite’ te geven. Het is simpelweg heerlijk!’

Hoe ben je op de hartige recepten gekomen?

‘Thuis serveer ik altijd iets dat “homemade” is tijdens het borrelen. Ik moet eerlijk bekennen dat ik eigenlijk ook net zo lief wat charcuterie en radijsjes koop om van te snacken tijdens het borrelen. De hartige recepten zijn een reflectie van wat ik zelf vaak en graag maak. Van Gougères tot kleine champignons-roquefort tartelettes. Ik had Drinking French niet kunnen schrijven zonder de pittige Pretzel-Nut mix toe te voegen. Ik ben 15 jaar geleden op het recept gekomen en het blijft een van mijn favorieten.’

Merk je een grote verandering nu er een vrij strikte lockdown heerst in Frankrijk?

‘Ik heb het idee dat men naar een meer traditionele manier van leven toewerkt. Een groot aantal mensen heeft Parijs verlaten om naar het platteland te trekken waar het leven nu rustiger is. In Parijs drinkt men vooralsnog wijn tijdens het diner! De laatste tijd demonstreer ik elke dag een nieuw recept uit mijn boek op Instagram live zodat mensen hun opties kunnen uitbreiden.’

Tekst: Marina de Massiac

Beeld: Ed Anderson