Illycafé

India’s Jumboor Estate wint de zesde Ernesto Illy International Coffee Award

die sinds 2016 wordt uitgereikt aan de producent van de beste duurzame koffie onder de 27 beste deelnemende koffieproducenten uit de 9 meest significante koffieteelt landen. De winnaar van dit jaar is Jumboor Estate in India, vertegenwoordigd door B.M. Nachappa, en verkozen tot “Best of the Best” door een onafhankelijk panel van internationale culinaire en koffie-experts.

De “Coffee Lover’s Choice” award, die door een jury van consumenten wordt toegekend via een blinde proeverij georganiseerd in geselecteerde illy caffès over de hele wereld, is uitgereikt aan Proyecto Lift Olopita in Guatemala, vertegenwoordigd door Alfonso Urbina Perlata.

De 27 finalisten – drie uit elk land – komen uit Brazilië, Colombia, Costa Rica, El Salvador, Ethiopië, Guatemala, Honduras, India en Nicaragua. De internationale jury – bestaande uit drie-sterren Michelin-chefs Kyle Connaughton, Viki Geunes en Niko Romito; journalisten Josè Carlos Capel, Clark Parkin en Michela Proietti; en koffie-experts Sunalini Menon, Birhanu Gebis Wuli en Henry Alirio Martínez Salinas – kende de “Best of the Best”-prijs toe aan Jumboor Estate in India, die ze beschreven als een intense koffie die een zijdeachtig, delicaat en zacht gevoel in de mond achterlaat, versterkt door tonen van chocolade, karamel, citrusvruchten, walnoten en een vleugje fruit.

Jumboor Estate ligt op de hoogvlakten van het noordelijke district Coorg, op een hoogte van 950-1000 meter in een gebied met rijke organische bodems. Dit landgoed van 390 hectare, welke stamt uit 1870, verbouwt alleen Arabica-koffie en produceert “Jumboor Gold”, een hoogwaardige gele Bourbon Arabica-variëteit. Om de stroming van zuiver water uit de nabijgelegen bergen, dat wordt gebruikt bij de koffieverwerking, niet te verstoren, zijn de gebieden grenzend aan de waterlopen in hun natuurlijke staat gelaten, zonder dat er gewassen worden verbouwd.

Dit is de eerste keer dat India de Ernesto Illy International Coffee Award wint. Dit is een land waar koffie wordt verbouwd in de schaduw van hoge bomen, meestal samen met andere gewassen zoals peperkorrels, vanille, kardemom en kaneel. Ik ben erg blij dat de prestigieuze ‘Best of the Best’-prijs is toegekend aan een product dat op deugdzame wijze wordt verbouwd, waarmee het potentieel van dit landbouwmodel wordt aangetoond als een manier om duurzame kwaliteit te bereiken – zegt Andrea Illy, voorzitter van illycaffè, die vervolgt – de prijs-erkenning van Guatemala, dat met zijn groep kleine producenten die deelnamen aan het Lift-project de consumentenprijs voor de beste koffie won, bewijst ook dat kwaliteit een belangrijke motor blijft voor duurzame groei onder koffiegemeenschappen.

Proyecto Lift Olopita, die de prijs “Coffee Lovers’ Choice” won, werd in 2017 in Guatemala opgericht met als doel kleine koffietelers samen te brengen die geïnteresseerd zijn in de beste landbouwpraktijken om koffie van hoge kwaliteit te produceren. Tot dusver heeft dit project 112 families van koffieproducenten samengebracht die voortdurend training en ondersteuning krijgen van de technische afdeling van Mercon Guatemala, een koffie-exporteur waarvan illy een partner is, om hen te helpen volwaardige managers te worden van hun familiebedrijven en zo te zorgen voor betere prijzen voor hun duurzaam geproduceerde koffie.

Het evenement, dat dit jaar weer online werd gehouden, werd gehost door Lily Cole, een model en actrice die geroemd werd om haar activisme voor duurzaamheid.

Vanaf 2 december (’s middags) is de video van de prijsuitreiking beschikbaar op de website van illy. De 27 finalisten staan hieronder vermeld, gerangschikt op de eerste tot de derde plaats in hun respectievelijke landen:

Brazilië

Fazenda Agua Viva – José Marques de Araujo

Fazenda Fonte Alta – Maria Claudia Porto

Fazenda Sitio Daniella I – Daniella Romano Pelosini

Colombia

Cabildo Coffee Project, Jambaló – Aracely Vitonco

Women Coffee Project, Caldono – Griceldina Quinayas

Intergenerational Coffee Project, Piendamó – Gerardo Arroyo

Costa Rica

Marespi S.A. – Johnny Marín Badilla

Coopesabalito R.L. – Warner Quesada Elizondo

Coope Atenas R.L. – Juan Carlos Alvarez Ulate

El Salvador

Finca Agua Caliente – José Ernesto Borja Papini

Finca La Providencia – Fernando Alfaro

Finca La Concordia – Carlos Antonio Borja

Ethiopie

Gera Estate – Alemayehu Dagne

Asma International Business Pvt Ltd Co. – Seada Shifa

Bechu International Trading Pvt Ltd. Co. – Darmyelesh Bechere

Guatemala

Proyecto Lift Olopita – Alfonso Urbina Peralta

Finca Joya Grande – Jovita Castillo

Finca Peña Blanca – Pablo Chuy Flores

Honduras

Finca El Cedrón – Gerardo López

Cocasancol – David García

Finca Los Liquidambar – José Humberto Ardón Pérez

India

Jumboor Estate – B.M Nachappa

Buskull Estate – Balaraju

Hallihithloo Estate – Mahesh Gowda

Nicaragua

Proyecto Lift – Holman Vicente Rivera Herrera

Finca Santa Isabel – Osman Gregorio Gutiérrez Moreno

Finca California – José Neftali Arauz Herrera

Informatie over de Ernesto Illy International Coffee Award

De ceremonie, nu aan zijn zesde editie toe en vernoemd naar Ernesto Illy, pionier van deugdzame samenwerking met boeren om duurzame kwaliteit te produceren, is een manier om de beste koffieleveranciers te vieren en te belonen voor de aandacht en passie die ze elke dag aan hun werk besteden en om de toewijzing van het bedrijf te vernieuwen om het leven van de producenten te verbeteren en de droom te verwezenlijken om de beste koffie ter wereld aan te bieden.Elk jaar selecteert het kwaliteitslaboratorium van illycaffè de beste partijen koffie op basis van kwaliteits- en duurzaamheidsparameters. De landen die het meest opvielen tijdens de oogst van 2020/2021 waren Brazilië, Colombia, Costa Rica, Ethiopië, El Salvador, Guatemala, Honduras, India en Nicaragua. Voor elk land werden de drie beste producenten geselecteerd die tijdens de finale van de Ernesto Illy International Coffee Award mochten strijden om de eerste plaats in hun respectievelijke landen en om één van de negen finalisten van de internationale wedstrijd te worden.Een onafhankelijk jury van internationale experts bestaande uit specialisten, chef-koks en culinair- en wijncritici nam deel aan een blinde proeverij van de finalisten. De koffie werd geanalyseerd onder verschillende brouwmethodes – espresso, mokka, infuuskoffie en filterkoffie – en de winnaar werd gekozen op basis van de rijkdom en complexiteit van het aroma, de elegantie en balans van smaken en de intensiteit van de aroma.

David Brussa; Andrea Illy; Anna Illy; Lily Cole; Massimiliano Pogliani; Alessandro Bucci