Say cheese!

Voor het ontbijt, de lunch of gewoon als tussendoortje: de ‘boterham met kaas’ is al eeuwen populair in Nederland. Deze week is het befaamde broodje officieel opgenomen in het Netwerk Immaterieel Erfgoed. Om deze erkenning te vieren, vindt er op 9 mei eenmalig een culinaire ode aan het broodje kaas plaats in Amsterdam.  

Wie is er niet groot mee geworden: het broodje kaas. Als tosti, op mooi boerenbrood of gewoon op een wit bolletje. Bakkersvereniging We Love Baking vond het tijd om de boterham met kaas in het zonnetje te zetten en nam het initiatief om begin dit jaar ‘broodje kaascultuur’ officieel in te dienen bij het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland.

Volgens de organisatie is het oer-Hollandse broodje verweven met ons dagelijks leven én de Nederlandse cultuur. “De boterham met kaas wordt al eeuwen in Nederland gegeten. Als je iets mist op vakantie, is het wel een goed broodje kaas. Het is onderdeel van onze identiteit en daarmee ook Nederlands erfgoed”, aldus Alice den Boer, voorzitter van We Love Baking

Broodje Kaasdiner met sterrenchef Jermain de Rozario
Om te vieren dat het broodje kaas is opgenomen in het Netwerk Immaterieel Erfgoed, wordt een culinaire ode aan het broodje kaas georganiseerd. Tijdens dit eenmalig diner wordt een hoogstaand viergangenmenu geserveerd met als thema: ‘broodje kaas’. Gerechten die bijvoorbeeld langs zullen komen zijn: op brood gebakken tarbot met schuim van Parmezaanse kaas en lamsvlees met een bloemkool-pita kaas, kerrie, ei en paprika.

Sterrenchef Jermain de  Rozario stelt het menu samen en wordt hierbij ondersteund door Peter Bienefelt, wereldkampioen broodbakken en lid van het Nederlandse BoulangerieTeam. “Brood en kaas zijn al jaren één van de grootste inspiratiebronnen voor oude en nieuwe garde”, aldus Jermain de Rozario.

De Kunst van Brood 
Het Broodje Kaasdiner vindt plaats op donderdag 9 mei en wordt gehouden tussen de kunstwerken van de tentoonstelling ‘De Kunst van Brood’.
Voor deze tijdelijke expositie (9 t/m 12 mei) geven negen kunstenaars hun visie op brood, waaronder kunstenaar van het jaar (2019) Claudy
Jongstra, beeldhouwer en ontwerper Joep van Lieshout en Oegandese
kunstenaar Ruganzu Bruno.

Meer informatie over ‘de Kunst van Brood’ vind je op: dekunstvanbrood.nl