De Franse barman Thierry Hernandez leerde het vak van cocktail shaken zichzelf aan. De autodidact begon op zijn zestiende met het samenstellen van allerlei soorten alcohol, specerijen, kruiden en siropen. Hij werkte dertig jaar lang als barman in het prestigieuze Hotel Plaza Athénée in Parijs, om vervolgens de overstap te maken naar het zeer chique en klassieke hotel Le Bristol. Hernandez stond lang bekend als dé trendsetter op het gebied van cocktails shaken dankzij zijn innoverende smaakcombinaties en het serveren van chique cocktails in Italiaanse handgeblazen Muranoglazen. Vanaf 17.30 uur is er dagelijks de mogelijkheid om zijn creaties te proeven in Le Bar du Bristol in een comfortabel en klassiek decor. Thierry heeft veel te maken met een veeleisende en beroemde clientèle die in het bezit is van een stel verfijnde smaakpapillen. Talkies sprak de flamboyante barman over de kunst van het cocktail shaken en zijn mooie beroep.
Balans
‘Om een goede cocktail te maken is het essentieel om met zo veel mogelijk verse ingrediënten te werken. In Le Bar du Bristol maken we veel huisgemaakte siropen en infusies om zo de keuze te hebben uit een breed assortiment. Een cocktail hoort altijd een balans te bevatten. Het moet een beetje zuur, bitter en tegelijkertijd zoet zijn. De start van een goede cocktail is absoluut de genoemde smaaksensaties in combinatie met verse en kwalitatieve ingrediënten.’
Ingrediënten
‘Qua alcohol zou ik altijd zorgen voor vier soorten: wodka, gin, rum en whisky. Deze soorten alcohol zijn makkelijk te vinden en kunnen in veel verschillende soorten cocktails worden gebruikt. Vers citroensap, munt en suikersiroop horen eveneens bij de basisingrediënten. Mocht je een cocktailparty organiseren zijn bovengenoemde ingrediënten onmisbaar! Je kunt een cocktail natuurlijk opfleuren met allerlei fleurige of chique props, maar een goede cocktail is een cocktail die perfect smaakt en de cocktailcodes respecteert. Je zou een drankje nog specialer kunnen maken door jelly toe te voegen. In Le Bar du Bristol veranderen we ons cocktailmenu elk seizoen. Het is leuk en logisch om met de seizoenen mee te gaan wat betreft smaken en ingrediënten. In de zomer heb je zin in een ander soort cocktail dan in de winter.’
Tools
‘Qua tools zou ik in de basis een shaker, mixglas en maatbeker aanschaffen. Het is niet zo dat je allerlei dure en ingewikkelde tools hoeft te kopen om smakelijke cocktails te bereiden. De sleutel tot een smakelijke cocktail blijven de ingrediënten en balans. Wat betreft inspiratie kijk ik altijd graag in boeken uit de “roaring twenties”. De cocktails uit die tijd zijn een echte bron van inspiratie voor mijn huidige creaties. Er zijn zoveel klassiekers die uit die tijd stammen zoals bijvoorbeeld de cocktails met gin die destijds door de gangsters werden gedronken!’
Glazen
‘In Le Bar du Bristol werken wij met glazen van Cristallerie de Paris. Voor een cocktailparty aan huis raad ik het klassieke cocktailglas aan. Voor een wow-effect kun je een cocktail serveren in een atypisch glas zoals een kleine vissenkom of een doorzichtig vaasje.’
Alcoholvrij
‘Hydrolaat, ook wel bloemenwater of plantenwater genoemd, is een goede vervanger voor alcohol in alcoholvrije cocktails. Het voegt een soort verfijning toe wat betreft smaak aan de cocktail.Je kunt het online aanschaffen.’
Rietje
‘Ik voeg altijd een rietje toe aan een cocktail als-ie ijskoud is. De rietjes de we gebruiken zijn biologisch afbreekbaar en op basis van maizena, het bindingsmiddel. Er zit een groot verschil in smaak of je de cocktail via een rietje drinkt of zo vanuit een glas.’
Populair
‘Ik merk dat de Negroni- en de Old Fashion-cocktail bij ons het meest populair zijn. Afhankelijk van het seizoen voegen we een kleine twist toe. In het algemeen zie je dat oude recepten met een moderne twist het altijd erg goed doen.’
Verleiden
‘Als ik aan een vrouw denk dan denk ik aan een cocktail die bruist en champagne bevat!’
Favoriet
‘In New York vind ik de cocktailbars Employees Only en Mace heel goed. In Londen heb je de Library Bar in Lanesborough Hotel en de American Bar in Savoy Hotel. De menu’s zijn heel sterk wat betreft cocktails!’