Biertje?

Van bier tot een desinfecterend middel voor de Voedselbank

In deze barre tijden ontstaan juist nu ook mooie initiatieven en die delen we graag op TalkiesMAN.nl. Deze keer: Two Chefs Brewing en The Stillery sloegen de handen ineen en wisten hun probleem om te zetten tot een oplossing. Zij maakten van hun flinke voorraad bier een desinfecterend middel dat nu wordt verspreid bij de Voedselbank.

Gelegen aan de Moezelhavenweg in het Amsterdamse havengebied staat sinds 2016 de brouwerij van Two Chefs Brewing. Hier maken biermakers Sanne Slijper en Martijn Disseldorp, onder andere bekend van de Funky Falcon en de Green Bullet, hun ‘Serious Flavours’. ‘Zoals elk jaar waren de voorraden bier, in afwachting van de eerste lentezonnestralen en de jaarlijkse opening van het festivalseizoen, tot het maximum aangevuld. Helaas gooiden – de juiste – beslissingen van de overheid roet in het eten, met als gevolg dat onze voorraden voorlopig nergens heengaan en dus ‘stilstaan’. Door een sterk teruglopende afzet door de sluiting van de horeca en het verbod op evenementen tot en met 1 juni a.s., werden we genoodzaakt na te denken over een nieuwe bestemming voor de bieren in het fust. We besloten te gaan samenwerken met The Stillery‘, vertellen Slijper en Disseldrop.

Op een steenworp afstand van Two Chefs Brewing, aan de Donauweg, opende The Stillery in 2019 haar deuren. Oprichter en master distiller Pascal Peeters houdt zich normaal gesproken bezig met het maken van The Stillery’s ‘Original craft spirits’ zoals Gin Vodka en Genever. Echter, de craft distilleerderij heeft zich voor nu even opgeworpen als reddende engel en zal het overtollige bier verwerken tot een middel waar nu meer vraag naar is: een desinfecterende vloeistof voor de handen. Het overschot aan bier wordt gedistilleerd, oftewel het alcohol wordt eruit gehaald en wat er overblijft is pure ethanol. Dit bestanddeel wordt op zijn plaats weer gebruikt voor het desinfecterende middel.

De desinfecterende vloeistof bevat tachtig procent alcohol en wordt bereid volgens een recept van het WHO (World Health Organisation). De ‘handalcohol’ is in Nederland enkel vrijgegeven voor levering aan eerste lijn hulpverleners. De twee Amsterdamse bedrijven zullen daarom de door hen geproduceerde handalcohol aan de voedselbank doneren. Mooi bedacht!