10 wijsheden van illusionist Victor Mids

onverklaarbare illusies

10 wijsheden van illusionist Victor Mids

Victor Mids gaat voor het nieuwe seizoen van ‘MINDF*CK’ naar de Caribbean. Onder tropische temperaturen krijgen toevallige passanten en bekende Nederlanders onverklaarbare illusies en wetenschappelijke experimenten voorgeschoteld. Wat de tien levenswijsheden zijn van de illusionist? Check ze hier.

01
Ik lees graag, vooral populairwetenschappelijke boeken. Daar haal ik het meeste inspiratie uit voor mijn illusies. Bij alles wat ik lees denk ik: kan ik dit als haakje gebruiken voor een mindf*ck? Aanraders zijn bijvoorbeeld Dan Ariely en Daniel Kahneman. 

02
Muziek speelt een belangrijke factor in mijn leven. Ik ga graag met vrienden naar concerten en festivals, en speel zelf piano en gitaar. Het leren bespelen van een instrument is echt een verrijking van je leven, dat ik iedereen kan aanraden.

03
Wat ik met muziek heb, heb ik ook met sport. Ook al blijft er weinig tijd over, ik probeer in de week altijd een of meerdere momenten vrij te maken om te gaan sporten. Ik tennis graag. Het kost energie, maar het levert je twee keer zoveel energie op!

04
Zeg niet te snel dat iets onmogelijk is. Door mijn vak heb ik geleerd dat er vaak meer mogelijk is dan je in eerste instantie denkt. Met illusies maak je het onmogelijke vaak voor heel even mogelijk. De gekke kronkels en omwegen die ik daarvoor soms moet maken, hebben me geleerd dat er vaak meerdere wegen zijn die naar Rome kunnen leiden. 

05
Probeer altijd vriendelijk te zijn. Het is wellicht een cliché, maar een lach zorgt voor zoveel moois. Door vriendelijk te zijn krijg je ook vriendelijkheid terug, en het is ook nog eens wetenschappelijk bewezen gezond. Zelfs als je niet vrolijkt bent, kan het forceren van een lach er voor zorgen dat je brein meer dopamine aanmaakt. Eigenlijk lach je dan dus naar jezelf.

06
Plan vakanties in. Een paar jaar geleden, aan het begin van mijn carrière, was ik te streng voor mezelf en werkte ik maandenlang acht dagen per week, zonder vrij te nemen. Op een gegeven moment ga je dat merken. Gun jezelf je vrije tijd en zet ruim van tevoren een streep in je agenda.

07
In de huidige maatschappij lijkt het soms alsof je perfect moet zijn. Terwijl er niks erg is aan bijvoorbeeld onzeker zijn. Ik treed veel op tijdens zakelijke congressen en als ik dan zenuwachtig ben van tevoren, denk ik: waarom? Dit heb ik toch al honderden keren gedaan. Daarvan heb ik geleerd dat je het niet moet proberen weg te drukken, want dan maak je het juist groter. Omarm je onzekerheid en het zal vanzelf minder worden.

08
Goed eten is ook een belangrijke om te noemen. Door veel groentes en fruit te eten voel ik me fit en heb ik meer energie. Vlees is tegenwoordig makkelijk te vervangen door duurzamere en vaak gezondere producten, waardoor ik er vaak voor kies een vegetarische maaltijd te eten. Maar ik moet zeggen dat mijn vriendin daar ook een grote invloed op heeft, haha! 

09
Probeer nooit met ruzie afscheid te nemen. Je weet nooit hoe het leven loopt en als degene met wie je ruzie hebt opeens iets ergs overkomt, heb je er misschien spijt van en zet dat jullie – wellicht onbenullige – ruzie ook in perspectief. 

10
Probeer je in het leven te realiseren dat iedereen zijn eigen werkelijkheid kent. Door mijn werk als illusionist heb ik goed leren begrijpen dat ieders waarneming van hetzelfde event heel anders kan zijn, door de verschillende filters, aannames en verwachtingen van je perceptie. Als je je dat goed beseft, kan dat irritatie en frustratie bij jezelf en anderen voorkomen.