Thuis bij Piet Boon

Een hernieuwd bezoek aan het woonhuis van designer Piet Boon en zijn vrouw Charlotte voelt als vertrouwd, alsof je op bezoek bent bij goede vrienden. Het huis en zijn bijzondere interieur hebben zijn kwaliteit en stijl behouden, harmonieus en ingetogen. Maar het interieur verrast enigszins ook weer. Een nieuwe keuze aan meubels en kunst; de verfijndheid en de sfeer die het heeft meegekregen is stoer en mannelijker van uitstraling. In de achttien jaar dat Piet Boon hier nu woont hebben het huis, zijn werk als designer en zijn persoonlijk leven zich geëvolueerd. Net zoals zijn grote bloemen- en plantentuin, door vriend en tuinarchitect Piet Oudolf ontworpen. En daarbij de moderne kunst waarmee Piet en Charlotte Boon zich omringen met werken van veelal Nederlandse kunstenaars en designers zoals Armando, Studio Job, Frederik Molenschot en Maarten Baas. Waarin schuilt die bijzondere kracht en eigenheid van een ‘Piet Boon’-interieur?

Kwaliteit, functionaliteit, esthetiek, individualiteit en comfort zijn de belangrijkste pijlers voor zijn inmiddels internationale naam en faam. Studio Piet Boon, zijn designstudio met ex-vrouw en styliste Karin Meijn, telt inmiddels zestig medewerkers en heeft al vele jaren geleden zijn vleugels uitgeslagen met international real estate en custom designed interiors in onder andere USA, Zuid-Korea, Zuid-Afrika, Saoedi-Arabië, de Caraïben, Denemarken en Portugal. Studio Piet Boon is wereldwijd bekend om zijn uitzonderlijke vakmanschap, kwaliteit en moderne visie met gevoel voor eenvoud en raffinement. Sinds enige jaren heeft Studio Piet Boon ook een hoogwaardige en luxe meubelcollectie en ontwerpt de studio ook een breed scala aan interieurmaterialen zoals vloeren, hardware, verlichting en woonaccessoires. De nieuwste toevoeging is de collectie Piet Boon-keukens. Trouw aan de Hollandse roots zijn de ontwerpstudio en het hoofdkantoor gevestigd in Oostzaan, naast Amsterdam. Dit is ook de thuisbasis van de bijzondere showroom, waar (inter)nationale opdrachtgevers de unieke merkbeleving kunnen ervaren; Studio Piet Boon, voor een totaalconcept op het gebied van custom designed architecture, interior, furniture én styling.

Een Piet Boon-huis

Het moment dat we Piet Boon bezoeken kan niet Hollandser; de nazomer heeft zijn intrede gedaan en een imposante wolkenlucht begeleidt ons op onze route door het veengebied ten noordoosten van Amsterdam. Over de uitgestrekte weilanden en sloten van ’t Twiske waait een stevige wind, schapen schuilen onder de kleine knotwilgen en de vele grauwe ganzen zoeken een goed heenkomen. In de verte past de Twiske Molen perfect in dit typische uitgestrekte platteland waar Nederland en zeker dit bijzonder recreatiegebied rond de Stootersplas om bekend staan. Het is op een van deze smalle polderwegen waar het huis van Piet en Charlotte Boon staat; een ‘klassieke hoeve’ moderne stijl, symmetrisch van opbouw en uitgevoerd in met kalk gestukadoorde gevels en een mooi zinken dak. De bevriende tuinarchitect Piet Oudolf tekende voor het ontwerp van de tuin. Aan de voorkant is de tuin tamelijk formeel gehouden, geometrische vormen met buxus en haagbeuk. Achter het huis lijkt de tuin één geworden met het achterliggende natuurgebied. Deze kant van de tuin is met reden open en vrij gehouden waardoor je over het grote zwembad heen tot aan het natuurgebied ’t Twiske kunt kijken en de vele schapen ziet lopen. De wolkenluchten, bekend van de zeventiende-eeuwse Hollandse landschapschilders, zijn hierdoor over een volle breedte te aanschouwen. Piet Boon komt ons tegemoet en wijzend op zijn volgroeide tuin, ‘Is het niet een pracht, al die kleuren en daarbij dat pure polderlandschap?’ steekt hij enthousiast van wal. ‘De locatie waar een huis of gebouw komt te staan is maatgevend voor ons, dat is heel belangrijk, samen met de briefing die we van onze opdrachtgevers vragen. Dit geeft ons de mogelijkheid om onze “signature” harmonieus te verbinden met de personality van de klant. Hun manier van leven is ons kompas. Het moet hun persoonlijke omgeving worden, hun thuis. Ze moeten er net zo goed over nadenken als wij. We begeleiden onze opdrachtgevers door het hele ontwerpproces, van ontwerpvisie tot aan realisatie, van custom designed meubilair, stoffering en verlichting tot aan de styling van het geheel. Deze unieke “creative signature” versterkt onze ontwerpfilosofie van functionaliteit, esthetiek en individualiteit. Natuurlijk krijgen ze een “Piet Boon-huis” maar wel gebaseerd op hun persoonlijk leven. Wij, als Studio Piet Boon, vatten dat in een omhulsel, simpel én krachtig, dat is ons handelsmerk, al jaren. En gek genoeg verschillen ze toch ook van elkaar. Dit huis dat ik twintig jaar geleden voor mijzelf heb ontworpen ligt middenin de weilanden van ’t Twiske. Dat ziet er anders uit als bijvoorbeeld een penthouse in New York, een zomerhuis in Portugal of een strandhuis op Bonaire, maar als je goed kijkt hebben allen diezelfde uitgangspunten meegekregen’.

Meer lezen? Dat kan in TalkiesMAN!