TIPS

Beter scheren kun je leren

MET ONZE SCHEERTIPS KRIK JE DIE STRAK-GESCHOREN-SKILLS OP EN SCHEER JE JE KAAKLIJN EN DE REST VAN JE LIJF GLADDER DAN OOIT.

#1. Waskracht

Regel numero uno: op een gladde ondergrond scheer je beter én gladder, dus eerst reinigen is belangrijk. Met een milde facewash spoel je zweet en vuil grondig van je gezicht. Schilfertjes – lees: dode huidcellen – hopen zich vaak rondom de roots van je baardhaartjes op, waardoor strak scheren lastiger wordt. Door te scrubben (niet vaker dan twee keer in de week) vóór je gaat scheren, komen ze bloot te liggen en kun je er beter bij.

#2. Prep je kaak

Heb je een zware baardgroei? Dan is het best een klus om in één keer glad te gaan, een pre-shave, ofwel je baard korter trimmen helpt alvast een handje. Onderhoud aan je stoppelbaard? Skip deze stap en spring gelijk onder de douche. De hitte opent je poriën en weekt je baardhaartjes zachter, waardoor ze wegscheren een makkelijkere klus wordt.

#3. Ready, set, scheer

Voor het beste scheerresultaat scheer je altijd tegen de haargroei in, tenzij je al lang geen scheermes meer hebt opgepakt of een gevoelig (huid)type bent. Dan is het slimmer om met je haargroei mee, meestal naar beneden, te scheren, om irritaties en ingegroeide haartjes te voorkomen. Zorg voor een fijn mesje met minimaal drie mesjes of ga voor een vlijmscherp open scheermes, als je durft. Zet niet te veel druk en scheer nooit zonder een scheerproduct. Liever elektrisch aan de slag? Verwarrend, maar waar: ga het tegenovergestelde te werk. Hoe droger en stugger je baardhaar, hoe beter je recht overeind staande stoppels worden weggemaaid door de roterende mesjes. Spoel je scheermes trouwens na iedere beurt even schoon en na vijf tot zeven beurten is-ie wel aan vervanging toe.

#4 Vocht gezocht

Sluit je scheersessie af in stijl: spoel je gezicht af en druk erna een koud handdoekje tegen je pas geschoren kaken aan. Dankzij dit koud-strak-trucje trekt de eerste roodheid weg en sluiten je poriën weer. Gevoel dat je gezicht nog steeds in de fik staat? Soms krijgt je huid(barrière) een opdonder door ruwe handelingen en dat zie én voel je. Ha, scheerbrand (jeukende rode builtjes) en branderig gevoel. Smeren helpt. Vul het vochttekort aan in je huid met een moisturizer of alcoholvrije aftershavelotion, die kalmeert direct en stelpt ook kleine wondjes. En voelt de rest van je skincareroutine minder aan als een pepperspray. Een beetje talkpoeder doet trouwens ook wonderen.

Tekst Inge Hanssen