6 generaties van dromen, prestaties, uitmuntendheid, missie en vakmanschap

Buitengewone slaap

Beddenmaker Hästens gelooft in de transformerende kracht van buitengewone slaap en hoe het mensen kan helpen het leven te creëren waarvan ze dromen als ze wakker zijn. Daarom gebruikt het bedrijf de fijnste materialen met absolute precisie zoals wol, katoen, vlas, eersteklas Zweeds dennenhout (dat dient te groeien in een donkere omgeving want daar wordt het sterk van) en paardenstaarthaar (van paarden die een natuurlijke dood sterven), om tegelijkertijd een gevoel van gewichtloosheid en buitengewone slaap te creëren. Hoe ze dit doen zien we met eigen ogen tijdens een bezoek aan het hoofdkantoor in het Zweedse plaatsje Köping. 

De natuur van Zweden is prachtig met uitgestrekte bossen en sprankelende meren. Het land dat elf(!) keer zo groot is als Nederland met een kleine twaalf miljoen inwoners straalt rust uit. En bij aankomst blijkt dat we daar ons mondkapje thuis mochten laten in een tijd dat deze in Nederland nog verplicht was te dragen. Een verademing! We bezoeken Zweden om een kijkje te nemen bij beddenmaker Hästens. Afgelopen jaar vierde het merk en familiebedrijf zijn 170-jarige jubileum door het volgende hoofdstuk van het Hästens-verhaal te wijden aan drēmərs, wat je uitspreekt als dreamers; inspirerende personen die meer doen dan enkel dromen. Drēmərs zijn zich bewust van hun innerlijke kracht en maken van hun dromen, hoe klein of groot deze ook zijn, realiteit. Hästens lanceerde op de dag van hun 170-jarige bestaan, 22 maart 2022, een drēmər-bed dat is ontworpen door de internationale interieurontwerper en kunstenaar Ferris Rafauli. Het drēmər-bed vormt een klasse apart en belichaamt zes generaties van dromen, prestaties, uitmuntendheid, missie en vakmanschap.

Slapen op een half miljoen

Ferris Rafauli is een bekroonde en gerenommeerde meesterontwerper en kunstenaar die ultraluxe woningen en lifestylecreaties bedenkt, ontwerpt en creëert voor een elite klantenkring wereldwijd. Een van zijn paradepaardjes is het interieur van rapper Drake. Voor wie hij in samenwerking met Hästens een custom made Grand Vividus-bed – een van ’s werelds meest exclusieve en meesterlijk samengestelde bedden – maakte ter waarde van een kleine half miljoen euro. Over ‘zijn’ huizen zegt hij in een eerder interview; ‘Het is geen huis, het is geen eigendom. Het is kunst. Allemaal kunstinstallaties binnen vier muren.’ Bij het zien van zijn creaties concluderen we dat niets minder inderdaad waar is. Voor de één wellicht te veel van het goede, maar voor de ander een droominterieur. Eén ding zijn we het over eens en dat is de hoge mate van vakmanschap. Een luxe die hij zeker vond bij de beddenmakers van Hästens, die al 170 jaar de beste bedden maken met de hand. ‘Werk dat met de hand wordt gedaan, kan nooit worden nagebootst in een assemblagelijn voor massaproductie of door het strikte gebruik van machines’, stelt Rafauli. 

ZIE OOK: 9 X SLAAPTIPS OM JE SLAAP TE VERBETEREN

Hoofdredacteur Kristina leert de kunst van het bedden maken met de hand in het Hästens-Atelier!

COMPROMISLOZE KWALITEIT

Met de creatie van het drēmər-bed zet Hästens de samenwerking voort met Ferris Rafauli, wiens kenmerkende elegantie vakkundig is verwerkt in elk element van het drēmər-bed en perfect geconstrueerde drēmər-hoofdbord. Het is zorgvuldig met de hand gemaakt door de meesterambachtslieden van Hästens in het Zweedse Köping. Ferris: ‘Er is ook iets aan de authenticiteit van handgemaakt vakmanschap dat niet kan worden vervangen. Je kunt de authenticiteit van een echt handgemaakt product nooit vervangen door een product dat door machines is gemaakt.’ Dit streven naar uitmuntendheid vond Ferris bij het Zweedse familiebedrijf dat wordt gedreven door een enorme passie voor continue verbetering en uitmuntendheid. Dit proeven en zien we in alles tijdens ons bezoek. Het drēmər-bed en -hoofdbord stralen compromisloze kwaliteit en ontwerp uit. Ze vormen tevens een uitzonderlijk eerbetoon aan Pehr Adolf Janson, de drēmər die Hästens heeft opgericht en de zes generaties drēmərs die sindsdien een rol hebben gespeeld bij het vormen van Hästens tot het toonaangevende merk dat het vandaag de dag is.