gamechanger

Déze nieuwe groente is de plantaardige eiwitbom van de toekomst

Misschien dobberen ze nu nog onopgemerkt op een sloot in je buurt, maar wetenschappers zien in waterlinzen een gamechanger voor voedselzekerheid én je proteïneshake. De piepkleine plantjes – in de volksmond eendenkroos genoemd – groeien sneller dan onkruid en zitten boordevol voedingsstoffen. Benieuwd? Dít wil je erover weten.

Wat maakt waterlinzen uniek?
Waterlinzen zijn de kleinste bloeiende planten ter wereld, en toch kunnen ze hun biomassa in nauwelijks drie dagen tijd verdubbelen. Hun turbogroei gaat bovendien hand in hand met efficiëntie: voor dezelfde kilo eiwit heeft de plant amper een tiende van de grond, het water én de tijd nodig die soja verbruikt – zonder pesticiden of ontbossing. Daardoor zijn ze erg milieuvriendelijk. Startups in de VS, Israël en andere landen investeren vandaag fors in indoorfarms die jaarrond oogsten om de honger naar (duurzame) eiwitten te stillen.

Voedingswaarde
Ook qua voedingswaarde doet eendenkroos niet onder voor bekende superfoods. De groente is meer dan interessant voor sporters die een alternatief zoeken voor whey of soja en tegelijk micronutriënten willen binnenkrijgen die normaal in dierlijke producten zitten.

– Eiwit: 35–64 g per 100 g poeder, afhankelijk van de soort en extractiemethode;
– Aminozuren: compleet profiel en rijk aan BCAA’s – ideaal voor spierherstel;
– Vitamine B12: bij sommige variëteiten tot 2 µg per 100 g drooggewicht, uitzonderlijk
voor een plant;
– IJzer & omega3: vergelijkbaar of iets hoger dan soja‐isolaat.

Smaak en gebruik
Fijngemalen waterlinzen zijn groen van kleur en proeven subtiel naar spinazie, met een nootachtige ondertoon en een aangename bite. Volgens onderzoekers zijn ze ideaal te verwerken in stamppot, groene pesto, sauzen, pasta’s, pizzadeeg en zelfs sorbet.

Waar kun je het kopen?
Begin 2025 werden waterlinzen goedgekeurd voor consumptie door de Europese voedselautoriteit (EFSA). Toch ligt de groente nog niet in de Europese schappen. Het gros van de productie gaat momenteel business-to-business, bijvoorbeeld naar sportvoedingsmerken in de VS. Experts verwachten dat binnen twee tot drie jaar de eerste zakken diepvrieswaterlinzen, groene burgers en supplementen hun weg naar de supermarkt vinden. Tot die tijd vind je af en toe een potje poeder onder namen als Lentein® of Rubi™ protein bij gespecialiseerde webshops die de Amerikaanse producten importeren. Wij houden onze boodschappenlijst alvast paraat!

Tekst Jari Putteman