Driemaal scheepsrecht

Dit is het gelukkigste land ter wereld

Na een toppositie in 2018 en 2019 is Finland nu voor de derde keer (!) op rij benoemd tot het gelukkigste land ter wereld in het World Happiness Report. Denemarken staat op de tweede plaats, gevolgd door Zwitserland, IJsland en Noorwegen. Ons eigen land staat ook in de top 10, hieronder lees je op welke plaats Nederland staat in de lijst!

Het World Happiness Report 2020, dat 156 landen rangschikt naar hoe gelukkig hun burgers zichzelf zien volgens evaluaties van hun eigen leven, werd gelanceerd in samenwerking met verschillende partners – o.a. illycaffè en de Ernesto Illy Foundation. Het World Happiness Report is heel belangrijk geworden om beter te begrijpen wat mensen gelukkig maakt, waarmee landen het welzijn en geluk van hun inwoners kunnen verbeteren. Uit het rapport blijkt dat goede sociale opvang, sociale netwerken, sociaal vertrouwen, eerlijke regeringen, veilige omgevingen en een gezond leven belangrijke redenen zijn voor het welzijn van mensen. Ook in deze tijden van social distancing is het dus heel belangrijk om je sociale contacten te onderhouden. Helaas even niet in real live, maar via online platforms.  

Ook heeft het report dit jaar voor het eerst een ranglijst gemaakt van het geluk van steden over de hele wereld, op basis van hun subjectieve welzijn. Dit komt vast niet als een grote verrassing: Helsinki, de hoofdstad van Finland, is de gelukkigste stad ter wereld! De lijst van gelukkigste steden is vrijwel identiek aan de lijst van gelukkigste landen. Hier wordt dieper ingegaan op hoe de sociale, stedelijke en natuurlijke omgevingen ons geluk beïnvloeden. Het geluk wordt gemeten aan de hand van zes factoren. Vier daarvan zijn aspecten van de sociale omgeving. Ze omvatten het hebben van iemand om op te rekenen, een gevoel van vrijheid hebben voor belangrijke levensbeslissingen, vrijgevigheid en vertrouwen. Geluksongelijkheid vermindert de gemiddelde evaluatie sterk. Het blijkt dat mensen gelukkiger zijn in samenlevingen zonder extreme ongelijkheid en levenskwaliteit.

“Nu moeten we ons, meer dan ooit, allemaal bewust zijn van het belang van dit werk. Dit jaar moet de International Happiness Day een kans zijn om te onthouden hoe belangrijk het is voor ieders geluk te zorgen. Deze pandemie heeft ons allemaal onvoorbereid getroffen: ik hoop dat het World Happiness Report en de auteurs ervan kunnen helpen onze samenlevingen na de noodsituatie als gevolg van het coronavirus weer op te bouwen, met hun aanbevelingen”

Andrea Illy, voorzitter van illycaffè

Dit is de top 20 gelukkigste landen van de wereld:
1. Finland
2. Denemarken
3. Zwitserland
4. IJsland
5. Noorwegen
6. Nederland (!!!)
7. Zweden
8. Nieuw-Zeeland
9. Luxemburg
10.  Oostenrijk
11.  Canada
12.  Australië
13.  UK
14.  Israël
15.  Costa Rica
16.  Ierland
17.  Duitsland
18.  USA
19.  Tsjechië
20.  België