Met de Nederlandse zomers moeten we optimaal van het mooie weer genieten, voordat het helaas weer voorbij is. Dit hét ideale moment om de BBQ aan te steken en lekker met familie of vrienden buiten te eten. Wij delen hier de nodige BBQ-inspiratie om meer groente toe te voegen aan jouw BBQ of buiten diner.
Bieten-zwartebonenburger met avocadomayonaise en ingemaakte rode ui
Een burger mag natuurlijk niet ontbreken op de BBQ. Zin om een keer wat anders te proberen? Probeer deze bieten-zwartebonenburger eens en je zal versteld staan!
ZIE OOK: DIT ZIJN DE VIJF LEKKERSTE STERRENRESTAURANTS
Ingrediënten
Voor 6 bieten-zwartebonenburgers:
- 400 g EAT ME mini bieten
- 1 blik (400g) zwarte bonen, uitgelekt en afgespoeld
- 100 g havervlokken
- 2 tenen knoflook, geperst
- 1½ tl gerookte paprikapoeder
- 1 tl komijnpoeder
- olijfolie
- 6 augurken, in lange plakjes
- 6 sesam hamburger broodjes
- 50 g spinazie
Voor de snelle ingemaakte rode ui:
- 2 rode uien, in dunne ringen
- 125 ml azijn
- 125 ml water
- 1 el kristalsuiker
Voor de avocado mayonaise:
- 2 EAT ME avocado
- 3 el (vegan) mayonnaise
- 1 limoen, het sap en rasp
Benodigdheden: keukenmachine
Bereidingswijze
Voor de burgers:
- Verwarm de oven op 200 graden. Gebruik een keukenmachine om de havermout fijn te malen naar havermeel, en zet apart.
- Schil ondertussen ook de kontjes van de bietjes en gebruik de keukenmachine om de bieten te raspen. Voeg hier nu ook de zwarte bonen aan toe en pulse dit mengsel totdat alles grof gehakt is en een glad mengsel begint te vormen.
- Haal dit mengsel uit de keukenmachine en doe het in een mengkom. Voeg nu de geperste knoflook, twee eetlepels olijfolie, paprikapoeder en komijnpoeder toe en meng dit in de massa hebt. Breng ook op smaak met peper en zout. Voeg nu ook beetje bij beetje het havermoutmeel toe totdat je een samenhangende massa hebt waarmee je burgers kan vormen.
- Begin nu de burgers te vormen, verdeel dit mengsel om in zessen. Gebruik je handen om de massa te vormen tot een burger en leg op een ovenplaat bekleed met bakpapier.
- Wanneer alle burgers gevormd zijn, besmeer met olijfolie en bak 15-20 minuten in de oven. Neem je deze burgers mee naar een BBQ? Bak ze dan 10-15 minuten voor en leg ze in een ovenschaal of op een aluminiumfolie op de BBQ.
- Bouw nu het broodje op. Begin met een laagje avocadomayonaise, dan de spinazie, leg nu de burger erop, de augurkjes, een goede dot avocadomayonaise en de ingelegde rode ui.
Voor de ingemaakte rode ui:
- Snijd de rode ui in dunne ringen, dit kan met de hand of met gebruik van een mandoline.
- Doe de rode ui in een glazen pot. Doe hier de azijn bij samen met een schepje suiker en giet hier kokend water overheen. Laat dit ongeveer een uurtje staan en ze zijn al klaar voor gebruik. Bewaar hierna meerdere dagen in de koelkast.
Voor de avocadomayonaise:
- Gebruik een keukenmachine of een blender om de ingrediënten te vermengen tot een gladde saus, et voilà.
ZIE OOK:
Salade met gemarineerde groente en mango van de BBQ
Deze frisse, zomerse salade mag niet ontbreken bij je BBQ. Geef je salade een unieke touch met groente en fruit van de BBQ. Bijvoorbeeld deze salade met gegrilde mango van de BBQ.
Ingrediënten voor 4 personen
- 200 g EAT ME groene mini asperges
- 200 g EAT ME bimi
- 200 g EAT ME mini maïs
- 2 EAT ME mango, in lange plakjes
- 150 g veldsla
- 1 komkommer, in halve maantjes
- 100 g wortel, julienne
- 3 stengels lente ui, gehakt
- 2 el ketjap manis
- zonnebloemolie, om in te wokken
- peper en zout, naar smaak
Voor de dressing:
- 2 el gembersiroop
- 2 el sojasaus
- 2 el rijstazijn
- 2 tl sesamolie
- 10 g sesamzaadjes, geroosterd
Bereidingswijze
- Marineer de groenten ongeveer 20 minuten in ketjap manis en grill deze groentes ongeveer 8-10 minuten op de BBQ of in een grillpan. Laat de groenten iets afkoelen totdat ze lauwwarm zijn. Grill ook de mango op de BBQ of in de grillpan ongeveer 5 minuten totdat het mooie goudbruine groeven krijgt.
- Maak ondertussen de salade. Begin met de veldsla, en voeg hier de komkommer, wortel, en lente-ui aan toe.
- Meng de ingrediënten voor de dressing in een apart bakje met een lepel.
- Serveer de salade met de gemarineerde groenten, gegrilde mango en de dressing.
Groentespiesjes met mangochutney
Geen vleesliefhebber, maar toch zin in een BBQ? Gelukkig zijn groentes ook heel lekker om te bereiden op de BBQ. Deze groentespiesjes zijn superlekker en ook nog eens heel erg gezond. Win-win!
Ingrediënten voor 12 spiesjes
- 1 bos EAT ME groene asperges, in grove stukken
- 12 EAT ME mini aubergine, gehalveerd
- 6 EAT ME mini courgette, gehalveerd
- 12 EAT ME mini bloemkool, heel
- peper en zout, naar smaak
- zonnebloemolie, om in te smeren
Voor de mangochutney:
- 2 EAT ME eetrijpe mango, in blokjes
- 1 EAT ME rode Cayennepeper, fijngesneden
- 2 cm EAT ME gember, geschild en geraspt
- 1 teen knoflook, geperst
- 1 limoen, het sap
- 2 el bruine basterd suiker
- 4 kardemompeulen
- 1 tl komijnzaad heel
- 1 tl korianderzaad heel
- 1 tl kurkuma
- ½ tl zout
Benodigdheden: (houten) spiesjes
Bereidingswijze
- Week de spiesjes even in water, zodat deze niet verbranden op de BBQ. Snijd ondertussen de groenten.
- Rijg de groenten om en om aan de spiesjes zodat je een kleurrijke spies vormt en leg deze op een serveerschaal. Smeer de spiesjes in met een beetje zonnebloemolie en breng op smaak met peper en zout.
- Bak de spiesjes 5-8 minuten op de BBQ of in een grillpan met zonnebloemolie totdat ze een mooie kleur krijgen. Serveer met de mangochutney en garneer met verse koriander. Eet smakelijk!
Voor de mangochutney:
- Maak ondertussen de mangochutney. Snijd de mango in blokjes. Rooster de kardemom, komijn en korianderzaad in een koekenpan zonder olie, totdat het begint te geuren. Stamp vervolgens de specerijen fijn met een vijzel en verwijder het jasje van de kardemom.
- Verwarm een steelpannetje met een scheut olie om middelhoog vuur. Bak hierin de knoflook en gember. Doe hier de bruine basterdsuiker in samen met het limoensap en roer dit goed door tot het begint te koken. Verlaag nu het vuur en voeg scheutje water toe, de getoaste specerijen, zout en de mangoblokjes.
- Laat dit 30 minuutjes pruttelen op laag vuur tot een dikke substantie ontstaat. Voeg in de laatste 10 minuten de fijngehakte cayennepeper toe en op het eind de kurkuma en roer dit nog goed door.
- Laat dit afkoelen alvorens te serveren.
ZIE OOK: DÉZE GIN LAAT JOU IN HET HIER EN NU LEVEN
Fotocredits: EAT ME