Vegan inspiratie
De rijke Turkse keuken
De traditionele Turkse keuken hoort tot de meest gevarieerde keukens ter wereld en is rijk aan vele ingrediënten, smaken en bereidingen. De keuken kent vele groenten, granen, kruiden en oliën die al eeuwenlang een prominente rol spelen in de Turkse maaltijden. Salades, gegrilde groenten en stoofgerechten maken deel uit van het dagelijkse menu. Waar in andere culturen vega of vegan recepten worden gecreëerd, heeft de Turkse keuken al talloze heerlijke gerechten die al van origine bij de vegan lifestyle horen. Wij delen 5 overheerlijke 100% vegan gerechtjes uit de Turkse keuken!
In de Turkse cultuur zijn er geen vaste etenstijden: je eet wanneer je trek hebt. Er staat altijd wel iets klaar en op sommige dagen wordt de tafel maar liefst 4 of 5 keer gedekt. Vaak wordt er een stoofschotel gegeten met een ‘droog’ gerecht (pasta, rijst, bulgur etc.), een tursu (ingemaakte groenten), cacik (yoghurt met komkommer en kruiden) of hosag (ingemaakt fruit) met pide of somun (Turks brood). Een populair begin van de maaltijd zijn mezze: allemaal kleine gerechtjes die gelijktijdig worden geserveerd. De meeste zijn groentegerechtjes, soms gecombineerd met yoghurt of met kaas. Ook Turks brood met verschillende dips zoals humus en tomatensalsa is onmisbaar. Om te genieten van al het lekkers wat de Turkse keuken te bieden heeft, haal je de zonnige Turkse keuken binnen no time in huis met de volgende gerechten.
Zeytinyagli dolma
Dolma is een gerecht van gevulde bladeren met gehakt, groenten of rijst. De gevulde wijnbladeren met rijst en kruiden zijn het meest bekend. Het is heerlijk als voorgerecht of tussendoortje. Onze favo variant maak je met de volgende ingrediënten: 5 el olijfolie, 2 fijngesneden uien, 2 kopjes gewassen baldo rijst, 2 el pijnboompitten, 1 el zwarte bessen, 10 groene paprika’s, 1 tl zwarte peper, 1 tl kaneel, 1 tl suiker, ½ tl zout, sap van ½ limoen, 3 el gedroogde munt en gesneden peterselie.
Hoe maak je het? Bak de ui in de olijfolie en voeg de pijnboompitten toe. Voeg vervolgens de rijst toe en roer het geheel. Voeg twee kopjes gekookt water toe en laat het zachtjes koken onder een afgesloten deksel tot de rijst het water heeft geabsorbeerd. Laat het geheel ongeveer 20 minuten afkoelen en voeg de zwarte peper, zout, suiker, kaneel, munt, peterselie, zwarte bes en limoensap toe en meng het geheel. Vul de paprika’s met de rijst en plaats ze in een pan met water tot de helft van de paprika’s. Kook het geheel 30 minuten langzaam. Laat het afkoelen voor je het serveert.
Zeytinyagli fasulye
Dit traditionele gerecht van groene bonen met olijfolie wordt vaak als bijgerecht geserveerd. Je hebt de volgende ingrediënten nodig: 750 gr snijbonen, 2 uien, 3 trostomaten, 6 el olijfolie, 1 tl suiker en 2 tl zout.
Maak bonen schoon en snijd ze in stukjes van 4 cm, hak de uien fijn, ontvel tomaten en snijd ze in blokjes. Meng de bonen, uien en tomatensap in een pan samen met de olijfolie, zout en suiker en laat dit mengsel op hoog vuur afgedekt 5 min koken. Voeg 1/4 liter water toe en laat dit mengsel 20 à 30 min stoven. Schep het bonenmengsel in een schaal en geniet!
Kabak kalye
Ook dit traditionele courgettegerecht is een échte Turkse klassieker en wordt vaak geserveerd als bijgerecht. Dit zijn de ingrediënten: 2 courgettes, 1 ui, 1 teentje knoflook, 3 el olijfolie, 1 tl suiker, 2 tl zout en dille.
Snijd de ui in ringen en snijd de knoflook fijn. Bak de ui en knoflook in de pan met olijfolie. Snijd de courgetten in ringen en voeg ze in de pan toe. Voeg daarna de zout en peper toe. Doe er 100 ml water bij en laat dit mengsel 20 min stoven. Doe het in een schaal, snij de dille grof en voeg toe. Een ware smaaksensatie!
Kisir
De Turkse keuken kent heerlijke vegetarische schotels en salades. Deze bulgursalade is een echte aanrader. Wat heb je nodig? 2 kopjes bulgur, 3 kopjes gekookt water, 1 gesneden ui, 1 gesneden bosui, blikje tomatenpuree, half bosje gesneden peterselie, 2 el limoensap, 2 el olijfolie, 1 tl chili flakes en 2 tl zout.
Week de bulgur 30 tot 45 minuten in het gekookte water in een afgedekte schaal. Voeg vervolgens de tomatenpuree, chili flakes en gesneden ui toe en mix het geheel voorzichtig met een spatel door. Voeg alle andere ingrediënten toe: de bosui, gesneden peterselie, limoensap, granaatappel sap (optioneel), olijfolie, zout. Simpel én super lekker!
Humus
Humus is tegenwoordig ook in Nederland niet meer weg te denken uit het brooddip assortiment! In de Turkse keuken wordt het geserveerd met Turks brood. De traditionele Turkse humus is heel makkelijk zelf te maken. Je hebt de volgende ingrediënten nodig: 2 kopjes gekookte kikkererwten, 5 el tahin, 4 el water, 3 teentjes knoflook, sap van 1 limoen, 6 el olijfolie, 1 tl cumin en ½ tl zout. Mix alle ingrediënten in een keukenmachine tot een pasta. Garneer met wat olijfolie en chili flakes. Voilà, je hebt je eigen humus!