#THEPARISFILES

La Fontaine Gaillon: een chic alternatief zonder al te veel poespas

Zoek je een chique restaurant in Parijs zonder Michelinster én waar het niet alleen draait om zien-en gezien worden? Dan is het vrij recent gerenoveerde restaurant La Fontaine Gaillon misschien wel wat voor je. Het restaurant bevindt zich in het tweede arrondissement van Parijs, op tien minuten loopafstand van het Louvre. Het interieur werd verzorgd door Jean Paul Gaultier ex-model Axel Huynh, en er werd een nieuwe menukaart geintroduceerd door de veelbesproken chefkok Marc Veyrat. Veyrat was onlangs veelvuldig in het internationale nieuws vanwege de rechtszaak die hij tegen MICHELIN aanspande. Veyrat verloor zijn derde ster in zijn restaurant La Maison des Bois, en was het daar niet mee eens.

La Fontaine Gaillon heeft een buitenterras, binnenzaal en private-diningruimte op de eerste verdieping. Op de zomerkaart staan verfrissende voorgerechten als een tomatensalade met een sorbet van wasabi, kreeftsalade met wat groenten of bijvoorbeeld Ratte aardappeltjes met Oscietra kaviaar. Hoewel het restaurant geen ster heeft liggen de prijzen wel wat hoger dan een gemiddeld Frans restaurant in Parijs, en zit je er best een beetje op stand: de stoelen op het terras zijn mooi afgewerkt met babygroene franjes en het gouden logo, de customized borden van Medard de Noblat eveneens, en het uitzicht op de oude fontein deed ons denken aan een Frans museum.

Qua hoofdgerechten is er de keuze uit twee visgerechten, de bouillabaisse of de zalmforel, en twee vleesgerechten. De vegetariër kan als hoofdgerecht voor de artisjok met ei en daslook gaan. De bijgerechten zijn hier très chic: frites Pont Neuf, niets anders dan hele dikke frieten met een mooie benaming, en friszure waterkerssalade. Voor de kaasliefhebber is er een kaasplateau als nagerecht en voor de zoetekauw een aantal klassieke Franse dessert met een Veyrat touch: wentelteefjes met praline rose en wat bergamotsorbet of zandkoek met geroosterde appel en kaneelijs. Is het je allemaal teveel geworden en wil je iets simpels? De fruitsalade of een ouderwets bolletjes ijs kunnen ook nog, maar dan uiteraard wél met bijzondere smaken als groene appel, amandel, bergamot of melisse.

Tip: Neem als dessert de Profiterole glacée au chocolat. Het dessert komt met een romige chocoladesaus die aan tafel wordt uitgeschonken!

Tekst Marina de Massiac
Beeld Maxime Ledieu