Horeca gesloten

Michel Pais over ondernemen tijdens de coronacrisis

Michel Pais is mede-eigenaar van Unlimited Label, exploitant van bijzondere horeca- en evenementengelegenheden in Amsterdam. Een horecaondernemer pur sang. Hoe hij omgaat met de huidige coronacrisis en wat voor effect het heeft op zijn branche lees je hier.

Hoe ga jij als horecaondernemer met de situatie om en wat doe je in deze periode?

“Wij hebben drie zaken in Amsterdam: Strand Zuid/ Zuidpool, Vondelpark 3 en onze nieuwe zaak No Rules. In principe zitten alle zaken in hetzelfde schuitje. Strand Zuid werd als evenementenlocatie als allereerste al gepakt toen bekend werd dat er geen evenementen boven de honderd personen meer mochten plaatsvinden. Daarna werden de restaurants gesloten en we hebben ook nog een nieuw restaurant. Dus we hebben eigenlijk drie facetten: evenementen, restaurants en het nieuwe restaurant die net twee proefdagen erop had zitten. De officiële opening van No Rules zou eigenlijk plaatsvinden in de week dat de quarantaine begon. Dus we hebben het nu heel pittig, want tot op heden worden starters nog niet geholpen door de overheid wat natuurlijk belachelijk is want wij hebben geen vet op de botten maar wel een volledig team op de payroll en vaste kosten waaronder de huur die doorloopt. Laten we het dan nog maar niet hebben over de investering die net gedaan is maar uiteindelijk moet je nu als ondernemer natuurlijk goed vooruit gaan kijken. Gelukkig zagen wij de coronacrisis wel al in een vroeg stadium aankomen, omdat bij Strand Zuid en de RAI al veel evenementen werden afgelast. Hier hebben we al snel al op ingespeeld door eerst naar onze cashflow te kijken en te kijken hoe we de eerste omzet die we gingen verliezen konden overwinnen. Daarna werd het uitdagender, door de aangescherpte maatregelen. Gelukkig heeft de overheid de steun toegezegd wat heel belangrijk is, maar het blijft een gedeelte dat gedekt wordt. Er wordt aangegeven dat je maximaal negentig procent van de loonsom terugkrijgt maar tien procent moet je nog steeds betalen en van een hoge loonsom is dat veel. Maar in feite zal de gemiddelde horecaondernemer maar 75 procent teruggave uitkomen met alle gevolgen van dien. Vaste lasten gaan natuurlijk wel door en het ergste is natuurlijk dat je je omzet misloopt. Als ondernemer ben je als eerste verantwoordelijk voor je personeel en leveranciers en is het heel belangrijk om hen goed te informeren. Eigenlijk is onze focus vanaf het begin dat we dicht moesten ons personeel en leveranciers. We hebben persoonlijk contact opgenomen met de leveranciers en maken daar afspraken mee. Gelukkig hebben we een goede reputatie bij hen, dus de vraag is niet óf we gaan betalen, maar wanneer we weer open mogen. Het is nu belangrijk dat je samen sterk staat. Onze bedrijven zijn altijd gezond geweest dus er zal ook steun komen vanuit de banken.”

Michel Pais

Wat doet het met je als ondernemer en als persoon?

“Als ondernemer probeer ik scherper te zijn dan ooit, omdat je je nu écht als ondernemer moet bewijzen. Het is belangrijk om goed te blijven communiceren met iedereen maar ook zeker met je compagnons, wat nu ook een stuk lastiger geworden is omdat veel telefonisch moet. Als ondernemer is het heel emotioneel. Het is toch ook een soort van je kind die nu eigenlijk platgelegd wordt en je weet ook niet wat ermee gaat gebeuren. Een goede ondernemer kijkt altijd jaren vooruit en je bouwt ergens naartoe. Ik ben vanaf mijn 23e ondernemer, dus je bouwt continu en je investeert om te bouwen. We hebben net een heel grote investering gedaan in een nieuwe zaak en nu kunnen we niet verder bouwen. Dus dat maakt je erg scherp en emotioneel, maar ook heel erg strijdlustig om hier weer doorheen te komen.”

Wat doet het met je als ondernemer en als persoon?

“Ik denk dat veel bedrijven het niet gaan overleven, hoe erg dit ook is. De horeca is al een branche waar de marges heel erg onder druk staan. Het is niet zo dat we zoveel marges maken en de winsten zo hoog zijn dat je echt maanden zonder steun kunt overleven. Als je bedrijf al niet goed liep, hoop ik dat de bank dan alsnog steun willen bieden. Ook denk ik dat de privé-investeerders allemaal hun hand op de knip houden, want er komt de grootste crisis aan sinds tijden. Geld zoeken en lenen wordt veel lastiger, waardoor veel bedrijven zullen omvallen. Het is heel uitdagend allemaal! Wij hebben gezonde bedrijven gehad wat voor ons in deze tijd heel belangrijk is, maar ook wij moeten nu goed onze cashflow in de gaten houden om er in ieder geval te zorgen dat het personeel betaald wordt en als we weer opengaan ook de leveranciers weer te kunnen betalen.”

Wat is jouw visie op de crisis? Hoe zie je de toekomst?

“Ik probeer houvast te houden dat de overheid de maatregelen snel gaat uitkeren. En als het langer duurt de steunmaatregelen nog gaat aanscherpen. Ik hoop oprecht voor alle ondernemers dat er ook maatregelen komen voor pandeigenaren en vastgoedbeheerders, zodat zij verplicht worden om huurders tegemoet te komen. In de grote steden zijn de huren allemaal heel hoog en dat is de grootste bijl die boven onze nek hangt.”

Hoe blijf je positief?

“Ik ben sowieso altijd positief ingesteld. Ik denk dat je als ondernemer positief moet zijn, anders kom je er ook niet uit. Je bent ook een voorbeeld naar je eigen personeel en probeert weer kansen te zoeken. Die zijn wel wat lastiger dan normaal, maar je blijft positief. Wat me rust geeft is dat het niet aan mijn bedrijf ligt. De hele branche ligt stil, de hele wereld. Alle ondernemers hebben hetzelfde probleem. Ik zit in diverse groepsapps met horecaondernemers waar we elkaar informeren, helpen en grappen maken om positief te blijven. We blijven elkaar op een goede manier motiveren.”

Heb je tips voor andere ondernemers?

“Praat veel met collega’s om zeker scherp te blijven en ook te kijken wat anderen doen. Het is bijna de plicht van ondernemers onderling om elkaar te helpen. In Amsterdam is er een groot netwerk aan (horeca)ondernemers die elkaar het beste gunnen en elkaar helpen. Dat is in deze tijd belangrijk. Om de positiviteit eruit te halen en door tips te krijgen hoe andere ondernemers ermee omgaan. Blijf toch positief, want als je dat niet bent zie je ook de kansen en oplossingen niet. Als je positief blijft denken, hopen we oplossingen te blijven zien. Als er twee niet lukken, ga dan niet stoppen maar blijf verder kijken naar die derde oplossing die wel lukt.”

StrandZuid