Herfstachtig, energiek & geboetseerd

Moet je proeven: Moët & Chandon Grand Vintage 2013

Moët & Chandon Grand Vintage champagnes worden al sinds 1842 gemaakt; in eerste instantie voor Britse en Amerikaanse connaisseurs die verlangden naar meer volwassen wijnen. Nu komt het huis met hun 75e (!) vintage. Daar gaat een behoorlijke precisie en uitdaging aan vooraf – de Grand Vintage komt uit het jaar 2013 en dat was een behoorlijk pittig jaar met een koude winter waardoor de groeicyclus vertraagde en de druiven ongebruikelijk laat werden geoogst. Het leverde desondanks een prachtige vintage champagne op, zo zijn geblend dat ze de schitterende volwassenheid van de beste oogst in dertig jaar vertegenwoordigen!

Iedere Moët & Chandon Grand Vintage vertelt het verhaal van een specifiek jaar. Een Grand Vintage is uniek in zijn soort, wordt gecreëerd vanuit een vrije interpretatie van de keldermeester en wordt geassembleerd uit een selectie van de meest bijzondere wijnen uit het betreffende jaar. Het verhaal van de Grand Vintage 2013 is daar geen uitzondering in en op zijn minst uniek te noemen in zijn soort. Want laten we even terugblikken naar 2013. Het weer in dat jaar – een koude, regenachtige winter die uitliep in een koele lente zorgde voor een langere groeicyclus van de wijnstokken, waardoor het rijpingsproces pas na de zomer (die warmer was dan normaal) in begin oktober was voltooid – resulteerde erin dat er op de wijngaarden van Moët & Chandon later dan normaal kon worden geoogst. Dat was sinds 1991 niet meer voorgekomen. Het was voor wijntelers een uitdaging om een volwassenheid te bereiken die aan de standaarden, die voor de Champagne zijn vastgesteld, voldeed. Tegelijkertijd moesten ze toen de dagen korter werden en de temperatuur daalde de wijnstokken in een goede conditie zien te houden. Tegen de tijd dat de wijnen geboren werden, lag er over heel de champagne een glanzend gouden gloed: de stokken waren blond en bruin, de bomen waren roodbruin en de heuvels kleurden rood en oranje. Die herfstplaatjes waren een grote inspiratiebron voor de keldermeester toen hij in het proeflokaal van het huis de Grand Vintage 2013 creëerde. Uiteindelijk werd er, ondanks de voorspelling dat het korter zou zijn, net zo lang geoogst als de jaren ervoor. De gemiddelde opbrengst (13.000 kg/ha) was gunstig voor een mooie volwassenheid.

En dat proef je. De Grand Vintage 2013 wordt gekenmerkt door heerlijke herfstaroma’s, een energieke balans en een gebeitelde structuur. Hij is extra brut en onderscheidt zich door de gebeitelde structuur en energieke balans op het palet, de licht goudgele kleur en de fijne, aanhoudende belletjes. Alles samen maakt het tot een dynamische blend die het karakter van een uitzonderlijk jaar bijzonder goed weet te vangen! Naast deze prachtige vintage brengt het huis ook de Grand Vintage Rosé 2013 op de markt, hun 44e vintage rosé. Deze schitterende, spectaculaire wijnen die zeven jaar in de kelders van het huis hebben liggen rijpen, laten zien dat Moët & Chandon nog altijd excelleert in wijn maken.

De Grand Vintages van Moët & Chandon zijn verkrijgbaar bij geselecteerde winkels en bij de meest exclusieve restaurants. Ideaal voor het vieren van mijlpalen of om gedeelde weelderige ervaringen te begeleiden met gastronomische lekkernijen!