BBQ Recepten
Mooi weer én International Burger Day!
Dit weekend laat eindelijk de zon zich volop zien! En dat komt goed uit want vandaag is het International Burger Day. Dat betekent maar één ding: tijd om het BBQ seizoen te vieren! Daarom delen we deze zes heerlijke BBQ-recepten met je.
BBQ maïskolven met lemon & herb rub
De maïskolf is een echte klassieker voor op de BBQ. Het is een heerlijk bijgerecht dat nooit verveelt. Met dit recept maak je maïskolven die tijdens de BBQ de show zullen stelen! De citroensmaak geeft dit gerecht namelijk een lekker frisse smaak. Geniet van deze verrassende klassieker!
Ingrediënten
Voor 4 personen
8 maisprikkers
4 maiskolven
6-8 el Lemon & Herb Rub
1 el Bak & Braad Extra Vierge Olijfolie
roomboter
zout
Bereidingswijze
- Verwarm de BBQ op middelhoge temperatuur.
- Snijd het uiteinde van de maiskolven af en verwijder de bladeren en alle draden. Kook de kolven zo’n 10 minuten voor in ruim water met zout.
- Meng de Lemon & Herb Rub met de Bak & Braad Extra Vierge Olijfolie en smeer de maiskolven hiermee in. Laat even intrekken.
- Rooster de maiskolven rondom gaar voor ongeveer 10 minuten op de BBQ.
- Steek een maisprikker in beide uiteinden van de kolf. Zo zijn ze gemakkelijk op te eten en blijven je handen lekker schoon. Serveer met een klontje roomboter.
Bruschetta bierbrood met extra vierge olijfolie met basilicum
Ben jij een brood- en bierliefhebber? Dan is dit hét recept voor jou! Met dit makkelijke maar verrukkelijke recept maak je een bierbrood in Italiaanse stijl. Geniet van de heerlijke Mediterrane smaken van basilicum, buffelmozzarella en zongedroogde tomaat.
Ingrediënten
Voor 4 personen
12 stuks Pomodoro della Mamma
4 ijsblokjes en een kleine ovenschaal
1 Beer Bread Tomato, Basil & Roasted Garlic
125 g buffelmozzarella
10 g verse basilicum
340 ml van je favoriete bier
3 el Extra Vierge Olijfolie met Basilicum
3 el Bruschetta Originale
gietijzeren pan of ronde ovenschaal
zeezout
Bereidingswijze
- Bereid het Beer Bread Tomato, Basil & Roasted Garlic volgens de instructies op de verpakking.
- Snijd het brood vervolgens kruiselings in tot een centimeter boven de rand.
- Snijd de buffelmozzarella en Pomodoro della Mamma in kleine stukken en bestrooi met 3 eetlepels Bruschetta Originale.
- Vul de inkepingen van het brood met het mozzarellamengsel. Besprenkel het vervolgens met Extra Vierge Olijfolie met Basilicum en bestrooi tot slot met wat zeezout. Bak het brood nu gedurende 10 minuten af in een voorverwarmde oven van 175 °C.
- Snijd ondertussen wat verse basilicum klein. Als de mozzarella gesmolten is en het brood goudbruin gekleurd is, haal je het brood uit de oven. Laat het een paar minuten afkoelen en bestrooi het dan met de verse basilicum.
Pittige veggie burger met ananas-chilisaus
Zelf een veggie burger te maken hoeft niet moeilijk te zijn! Met dit recept maak je in 20 minuten een heerlijke pittige burger. Maak het af met een krokant broodje, BBQ-saus, een vleugje zoet en een snufje zout. Deze verrassende veggie burger heeft alles wat jouw hartje begeert!
Ingrediënten
Voor 4 personen
4 hamburgerbroodjes
4 hamburgerprikkers
1 blikje ananasschijven
400 g kikkererwten (1 blik)
6 el paneermeel
2 el Smoky BBQ Mix
1 el Bak & Braad Extra Vierge Olijfolie
sla
Pineapple Chili Sauce
Handje chips, zoals de Guinness Beer Chips
Snufje zout, het lekkerst is de Fleur de sel aux épices grillées
Bereidingswijze
- Verwarm de BBQ voor op middelhoog vuur; zorg ervoor dat het rooster van tevoren is ingevet met wat Bak & Braad Extra Vierge Olijfolie.
- Laat de kikkererwten uitlekken en doe die samen met het paneermeel, de Smoky BBQ Mix, Bak & Braad Extra Vierge Olijfolie en Fleur de sel aux épices grillées in een keukenmachine. Laat de keukenmachine even draaien totdat alles goed gemengd is en er een stevige massa ontstaat. Voeg wat extra paneermeel toe als het mengsel nog te plakkerig is.
- Draai 4 ballen van het mengsel en druk deze plat. Bewaar ze tot gebruik in de koelkast.
- Rooster de ananasschijven op de grill. Plaats vervolgens ook de burgers op de grill. Rooster zowel de ananas als de burgers gedurende 5 minuten aan beide kanten. Controleer de ananas om te zien hoe de grillmarkeringen eruitzien. Als ze er klaar uitzien voordat de 5 minuten om zijn, haal ze dan van het vuur en leg ze op een bord.
- Snijd de broodjes doormidden en rooster ze kort mee op de grill. Plaats de sla onder op het broodje, leg daarop de burger en de gegrilde ananas, en top af met de Pineapple Chili Sauce.
- Prik een hamburgerprikker in het broodje om alles op zijn plaats te houden.
- Serveer de burger met (beer) chips!
Texan burger met whiskey BBQ saus
Als je deze burger ziet, begin je toch spontaan te watertanden? Goed nieuws! Met dit recept kan je ‘m helemaal zelf maken. Met behulp van wat kruiden, een heerlijke saus en wat verse ingrediënten, smaakt deze burger net zoals in een burgerbar in Texas.
Ingrediënten
Voor 4 personen
8 plakken bacon
8 cherrytomaatjes
8 blaadjes bladsla
4 plakken cheddarkaas
4 hamburgerbroodjes
4 hamburgerprikkers
1 kleine rode ui
1 avocado
400 g rundergehakt
2 el Texan Steak Rub
Ghost Chilli Seasoning
Whiskey BBQ Sauce
zeezout
Bereidingswijze
- Maak de BBQ aan.
- Meng het rundergehakt met de Texan Steak Rub. Rol 4 gehaktballen en druk deze plat. Druk zacht met je duim in het midden van elke burger, zodat ze niet kromtrekken tijdens het bakken. Leg de burgers in de koelkast.
- Bak de bacon op de BBQ bruin en knapperig.
- Snijd de cherrytomaatjes in kleine stukken en snipper de ui. Meng met een geprakte avocado in een kom en breng op smaak met de Ghost Chili Seasoning en wat zeezout.
- Snijd de hamburgerbroodjes doormidden en gril ze kort op de BBQ. Bak nu de hamburgers op de grill voor 3 minuten aan beide kanten. Leg vervolgens een plak cheddarkaas op de hamburgers en leg ze weer terug op de barbecue tot de kaas is gesmolten.
- Leg een blaadje sla op de onderkant van de broodjes en plaatst de hamburgers erop. Schep een flinke lepel van het avocado-tomaatmengsel op de hamburger, voeg hier de knapperige bacon aan toe en top af met de Whiskey BBQ Sauce.
- Leg de bovenkant van het broodje erop en steek er tot slot een hamburgerprikker door om alles op zijn plaats te houden. Zo is elke hap vol van smaak!
Vegan falafelburgers met spinazie en citroenmayonaise
Houd jij ook zo van burgers van de BBQ, maar wil je een keer wat anders dan de ‘gewone’ cheeseburger? Dan móet je dit proberen! Met dit recept maak je verrassende vegan falafelburgers met Greek White en spinazie. Dit lekkers ligt niet op een gewoon broodje, maar op een knapperige bagel. Maak het gerecht helemaal af met een frisse citroenmayonaise.
Ingrediënten
Voor 4 personen
4 sesambagels
½ citroen, sap en rasp
100 g Violife Greek White
80 g wortel julienne
40 g spinazie
4 el vegan mayonaise
Flora Plant ongezouten, om in te bakken
Voor de falafelburgers
3 teentjes knoflook
2 blikken (800 g) kikkererwten, uitgelekt en afgespoeld
2 sjalotten
½ citroen, het sap
100 g Violife Greek White
15 g peterselie
5 el tarwebloem
1 el komijn
zout en peper
Bereidingswijze
- Bak de bagels af in de oven volgens de instructies op de verpakking.
- Meng de mayonaise met het sap en rasp van de citroen en breng op smaak met zout en peper.
- Maak nu de falafelburgers. Doe hiervoor de ui samen met de knoflook en het citroensap in de keukenmachine en mix zodat het scherpe randje ervan af gaat. Voeg de kikkererwten toe samen met de kruiden, bloem, Greek White en peterselie en mix tot het grootste deel van het mengsel glad is, maar er nog wel stukjes kikkererwten zichtbaar zijn. Breng op smaak met zout en peper en vorm het mengsel met je handen tot 4-6 burgers.
- Voor de barbecue: verwarm de barbecue, verdeel de burgers over een aluminiumschaal en bak de falafelburgers 4 minuten per kant.
- Voor de pan: verhit een eetlepel Flora Plant in een grillpan en bak de burgers 4 minuten per kant.
- Halveer de bagels en grill deze kort op de barbecue of in de pan, zodat ze knapperig worden aan de snijkant.
- Tijd om de burger in elkaar te zetten! Bestrijk de snijkanten van de bagels met citroenmayonaise, leg de onderkant op de borden en verdeel hier de spinazie over, gevolgd door de wortels julienne en de falafelburgers. Verkruimel Greek White over de burgers, leg de burger-bovenkantjes erop en serveer.
Vegan portobelloburgers met avocado en ingemaakte rode ui
Perfect om International Burger Day mee te vieren: deze kleurrijke portobelloburgers! In plaats van een klassieke burger patty, leg je de portobello’s tussen een volkorenbroodje. Niet alleen verrassend lekker, maar ook nog eens 100% plantaardig! Maak de burgers af met avocado, ingemaakte rode ui, en Gouda Flavour Grated. Dat wordt smullen!
Ingrediënten
Voor 4 personen
4 volkorenbroodjes
8 portobello’s
2 avocado’s
100 g Violife Gouda Flavour Grated
40 g veldsla
40 g kiemgroente
½ citroen, het sap
Flora Plant ongezouten, om in te bakken
Voor de ingemaakte rode ui
3 rode uien, in ringen
100 ml azijn
1 el suiker
½ tl zout
Bereidingswijze
- Doe de rode ui in een hittebestendige kom en giet hier 150 ml kokend water overheen. Voeg de suiker, azijn en zout toe en roer goed door. Laat de rode uien 30 minuten staan voor later gebruik.
- Prak de avocado met een beetje citroensap en breng op smaak met zout en peper.
- Voor de barbecue: verwarm de barbecue en grill de portobello’s 3 minuten per kant totdat ze mooie grillstrepen hebben en het meeste vocht hebben losgelaten.
- Voor de pan: verhit een eetlepel Flora Plant in een grillpan op middelhoge temperatuur en bak de portobello’s totdat ze mooie grillstrepen hebben en het meeste vocht hebben losgelaten.
- Verdeel na het draaien van de portobello’s de Gouda Flavour Grated over de portobello’s totdat de kaas gesmolten is. Grill ook de volkorenbroodjes kort op de barbecue of in de pan zodat ze knapperig worden aan de snijkant.
Tijd om het broodje te bouwen! Verdeel de geprakte avocado over de snijkanten van de broodjes. Leg de onderkant van het broodje neer met de avocadolaag naar boven en verdeel hier de ingelegde rode ui en groentekiemen over. Leg hier de portobelloburgers met Gouda Flavour Grated op en maak het broodje af door hier veldsla over te verdelen. Serveer de burgers direct en genieten maar!
Fotocredits: Oil & Vinegar en Violife