Chef Toub: Lekker Arabisch!
Mounir Toub brengt eigen kookboek uit!
Onze culinair columnist Mounir Toub deelt in iedere keer zijn heerlijke recepten. De TV chef brengt nu ook zijn nieuwe boek uit: Chef Toub: Lekker Arabisch! In dit kookboek neemt Mounir je mee naar de rijke Arabische keuken, van Marokko tot Libanon en van Syrië tot Tunesië. Het boek bevat makkelijke gerechten voor doordeweeks, maar ook gerechten om in het weekend mee uit te pakken. Geniet op een dinsdag van een Marokkaanse couscoussalade of een Turkse linzensoep en trakteer de hele familie op zaterdag op een mezze-lunch. Wij spreken Mounir over zijn boek!
Waarom dit boek?
‘Omdat ik toch heel vaak via social media en mail vragen kreeg/krijg over de Arabische keuken. Daarnaast is de Arabische keuken nog steeds een ondergeschoven kindje dus was het tijd voor een nieuw kookboek om de Arabische keuken het podium te bieden dat het verdient met makkelijk te maken gerechten die heerlijk zijn!’
Wat is je lievelingsgerecht uit het boek en waarom?
‘Ik heb niet echt één favoriet uit het boek. Zoveel lekkere recepten! Als ik er dan toch echt een uit moet kiezen dan toch een gerecht uit het boek met en een leuk achtergrond verhaal en omdat het gewoon een meesterlijk gerecht is. Namelijk de couscouskroket.
Thuis, op een vrijdag, couscous met vlees en groenten gegeten en zoals dat altijd met couscous gaat, blijft er altijd iets over. In plaats van het gerecht te bewaren(wat ik normaal doe) voor de volgende dag, bedacht ik mij dat ik er iets anders van wilde maken. Toevallig die week bij de Kranenborg Academie de studenten mac&cheese kroketten leren maken en zo kwam ik op het idee om couscouskroketten te maken. GOUD!!!! Het idee voor de taboulehkroket is niet lang daarna uiteraard ook tot stand gekomen! :-)’
Is de Arabische keuken je favoriet en zo ja; waarom?
‘Jazeker! Dat komt omdat mama iedere dag verse maaltijden kookte en zij ook alles zelf maakte. Brood, ingelegde citroenen, tajine, smen, harissa, msemmen alles werd door haar zelf gemaakt en zo groeide mijn twee broers en ik dus op. Met haar Marokkaanse lekkernijen.
Van haar vriendinnen (Turks, Afghaans, Iraaks, Iraans, Tunesisch) kregen we dan zo nu en dan ook gerechten/hapjes en die maakte mama na en zo kreeg ik nog meer liefde voor de verschillende Arabische landen.’
Heb je een leuke anekdote uit het maken van dit boek?
‘Alle 88 gerechten heb ik samen met mijn vrouw Lemya gemaakt. Thuis aan onze grote keukeneiland bereidde wij de gerechten een voor een voor. Precies volgens recept om zo te controleren of de recepten ook daadwerkelijk klopte. Alles ging netjes in vacuumzakken en in koelboxen richting Haarlem waar de gerechten een voor een gefotografeerd werden. In 6 dagen tijd hebben we 88 gerechten in ongeveer 80 foto’s vastgelegd. En ieder gerecht (op de (ijs)thee soorten na) zijn dus in huize Toub voorbereid!’
Voor wie zou je graag eens willen koken?
‘Voor mijn lieve dochter Dina (16) die ik als gevolg van een echtscheiding (2008) nu al 11 jaar niet gezien heb helaas. Met Dina en mijn twee andere kinderen (Lotfi 5 en Kenza 4) samen koken om het daarna gezellig met mijn vrouw (Lemya) en mijn drie kinderen thuis heerlijk op te eten!’
Wil je de recepten uit het boek van Mounir maken? Wij geven 5 exemplaren weg! Doe hier mee en maak kans!