Koken

Mounir Toub over zijn nieuwste boek Chef Toub: Snel Arabisch!

Talkies Friend en chef-kok Mounir Toub komt met zijn tweede boek! In Chef Toub: Snel Arabisch! maakt hij van Midden-Oosterse favorieten de snelle versie, mét Mounir-twist. Met de recepten uit dit toegankelijke familiekookboek zet je binnen maximaal 30 minuten de lekkerste falafelbowl, kip-harissaburger of viskebab op tafel. Zo kun je – ook op de drukste dagen van de week – genieten van alles wat de Arabische keuken te bieden heeft. Wij spreken Mounir Toub over zijn nieuwste boek Chef Toub: Snel Arabisch!

Vanuit welke behoefte is ‘Chef Toub: Snel Arabisch!’ ontstaan?

‘Na het lanceren van Chef Toub: Lekker Arabisch kreeg ik vaak via socials foto’s en filmpjes van gerechten die volgers na hadden gemaakt. Het viel op dat het vooral in het weekend werd gedaan. Logisch, want voor een bewerkelijke kipbastilla of een brooddeeg dat twee keer moet rijzen, heb je doordeweeks vaak geen tijd. Omdat ik hoop dat iedereen net als ik verliefd wordt op de Arabische keuken, wilde ik in mijn nieuwe boek gaan voor eenpanstoppers, makkelijke ovengerechten, salades, lunches en snacks die binnen een halfuur klaar zijn. Zodat je ook in de maandagavonddrukte een echt lekker gerecht op tafel kunt zetten uit de geweldige Arabische keuken.’ 


Hoe ben je tot inspiratie gekomen voor deze nieuwe gerechten?

‘Het zal je niet verbazen, maar ik ben dol op Arabische gerechten. Als ik aan het werk ben, ben ik niet vaak voor zessen thuis. Als ik thuiskom wil ik graag snel iets op tafel kunnen zetten dat gezond is én makkelijk te maken, zodat de kinderen op tijd naar bed kunnen. Klassieke gerechten uit de Arabische keuken daar stop je veel tijds-liefde in, maar gelukkig zijn er ook veel Arabische smaakmakers die je kunt inzetten voor een top-maaltijd. Als je gaat experimenteren in de keuken – wat ik iedereen kan aanraden –, kom je vaak tot leuke ontdekkingen. Hoe ik dat doe? Ik denk vaak terug aan eetmomenten die me zijn bijgebleven. Zo weet ik nog dat ik in New York voor het eerst een hotdog at. Simpel en prima, maar niet sterk van smaak. Ik heb hier mijn smaken aan mee gegeven en een eigen variant gemaakt met harissa, baba ganoush  en hummus. Een blijvertje! En natuurlijk te vinden in mijn boek…’  

Wat is de ultieme tip om binnen 30 minuten iets op tafel te zetten (zonder stress!)

‘Lees het recept van tevoren goed door, zodat je weet wat de stappen zijn en hoe je het makkelijker kunt bereiden. Denk aan: de oven alvast voorverwarmen, maar ook slim inkopen van ingrediënten. Je kunt natuurlijk een flespompoen zelf schoonmaken en snijden, maar dat kost veel tijd. Kies dan voor pompoenstukjes uit het koelvak of de diepvries. En gedroogde peulvruchten? Kun je prima uit blik kopen, dat is ook tijdwinstpakker. Net als geraspte wortel en kant-en-klare bietenrasp.’ 

Wat is onmisbaar in de Arabische keuken?

‘Veel smaak, combinatie tussen smaken (zoet, zuur, hartig) en heel veel liefde.’

Met welk gerecht kun jij je kids iedere dag blij maken?

‘Ik heb gelukkig smulpaapjes dus ze lusten bijna alles. Mijn zoon Lotfi gek op hamburgers, dat heeft hij vast van zijn vader… Mijn dochter Kenza houdt iedere dag van iets anders, haha! De laatste tijd is ze gek op vers gebakken brood van oma en dat doopt ze dan in verse olijfolie of amlou (een pasta gemaakt van arganolie, gemalen amandelen en honing). Beiden zijn ze gek op pannenkoeken, beghrir en de Dutch-Arabic pancake (ook te vinden in mijn nieuwe boek!), sterker nog: ik hoef ze niet eens te roepen om aan tafel te komen zitten.’ 

Wat zeg je zelf graag op tafel na een drukke werkdag?

‘Ik zorg er eigenlijk altijd wel voor dat de koeling vol verse groenten zit. Na hard gewerkt te hebben en daarna getraind, wil ik graag eiwitten én een vitamineboost. De groene shakshuka is dan absoluut een favoriet!’

Chef Toub: Snel Arabisch is vanaf 6 april verkrijgbaar bij de (online) boekhandel voor € 24,99 en als ebook voor €12,99

Hoofdfoto: Dana van Leeuwen.