Het witte goud
Nu het nog kan: witte-aspergerecepten
Het officiële aspergeseizoen is helaas alweer bijna voorbij. Het klassieke witte-aspergerecept met ham en ei kennen we allemaal, maar er zijn veel meer lekkere variaties mogelijk met het witte goud. Daarom delen wij twee overheerlijke witte aspergerecepten, om nog even te genieten van de Hollandse groente voor we er weer een jaar op moeten wachten!
Brioche met witte asperges, spinazie, gepocheerd ei en Hollandaisesaus
Hoera, het spinazieseizoen is aangebroken! Tijd om aan de slag te gaan met deze heerlijke groente. Eet ze met een brioche, spinazie, ei, zelfgemaakte Hollandaisesaus én natuurlijk het witte goud.
Ingrediënten voor 4 personen
- 7 eieren
- 8 witte asperges
- 8 plakken briochebrood
- 50 g verse spinazie
- 250 g Flora Plant ongezouten + extra om in te grillen
- 100 ml witte wijnazijn + 2 el
- 100 ml water
- 1 tl peperkorrels
- zout, naar smaak
Hoe maak je het?
Breng ruim water aan de kook in een steelpan en voeg hier 2 eetlepels azijn aan toe. Maak een draaikolk in het kokende water met behulp van een pollepel, breek een ei in het midden van de draaikolk en pocheer het ei 3,5 minuut op laag vuur. Haal het ei uit het water met een schuimspaan en leg in een kom met koud water. Herhaal deze stap met de overige 3 eieren en bewaar ze in de kom met water in de koelkast tot gebruik. Bewaar de rest van de eieren voor de Hollandaisesaus.
Schil de witte asperges en verwijder één centimeter van de harde onderkant, bewaar de schillen om bouillon van te trekken. Kook de witte asperges 5 minuten in zout kokend water, giet af en zet apart. Verhit een grillpan, smelt hier een klontje Flora Plant in en grill de asperges 5 minuten totdat ze mooie grillstrepen hebben. Haal de asperges uit de pan, bestrijk de plakken briochebrood met Flora Plant, toast deze 3 minuten per kant in de grillpan totdat ze een knapperige buitenkant hebben en zet het apart.
Doe de azijn samen met het water en de peperkorrels in een steelpan en breng het geheel langzaam aan de kook. Zet het vuur uit wanneer er ongeveer 1/3 over is van het mengsel. Verwijder de peperkorrels door de azijn door een vergiet te halen en laat het geheel 10 minuten afkoelen. Smelt Flora Plant in een steelpan en zet het vuur uit wanneer de boter is gesmolten. Zet een kom au bain-marie op een pan met kokend water en klop hier 3 eieren in los. Voeg langzaam het azijnmengsel toe en blijf roeren. Voeg de gesmolten Flora Plant uit de steelpan langzaam toe aan de pan en blijf roeren totdat de eieren de azijn hebben opgenomen en er een romige Hollandaisesaus ontstaan is. Proef en breng op smaak met zout.
Leg twee stukken getoaste brioche op ieder bord en verdeel hier de verse spinazie en de gegrilde witte asperges over. Haal de gepocheerde eieren uit het water, laat uitlekken op een keukenpapiertje en leg de eieren op de witte asperges. Voor de finishing touch giet je de Hollandaisesaus over de eieren en serveer het direct. Eet smakelijk!
Risotto met witte asperges, doperwten en zelfgemaakte basilicumpistachepesto
Deze heerlijk romige risotto brengt de groente écht tot zijn recht! Het gerecht met groene én witte asperges is helemaal compleet met een zelfgemaakte basilicumpistachepesto. Dat wordt ultiem genieten!
Ingrediënten voor 4 personen
- 300 g risottorijst
- 125 g witte asperges
- 125 g groene asperges
- 125 g pistachenoten
- 100 g Parmezaanse kaas, geraspt
- 50 g Flora Plant
- 40 g verse basilicum
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 1 tuinkruidenbouillonblokje
- 2 l water
- 125 ml extra vierge olijfolie
- 100 ml witte wijn
- zout en peper
Hoe maak je het?
Doe de pistachenoten samen met de basilicum, de helft van de Parmezaanse kaas, de knoflook en extra vierge olijfolie in een keukenmachine en mix tot een gladde pesto. Proef het geheel en breng op smaak met zout en peper. Schil vervolgens de witte asperges en snijd de onderkant van de witte en groene asperges af. Doe de asperges samen met de schillen en afsnijdsels in een ruime pan waarin ze in hun geheel plat kunnen liggen. Kook de asperges 10 minuten in ruim kokend water met een mespunt zout en de deksel op de pan. Zet het vuur uit, haal de groene asperges uit de pan en laat de witte asperges nog 10 minuten in de pan nagaren. Haal daarna ook de witte asperges uit de pan, voeg een blokje tuinkruidenbouillon toe aan de pan met water en gebruik de bouillon om de risottorijst in te garen. Breng de groentebouillon aan de kook en zet, wanneer het kookt, het vuur laag zodat het warm blijft maar niet kookt.
Verhit een pan met dikke bodem op het vuur en snipper ondertussen de ui. Voeg, wanneer de pan goed heet is, de helft van de Flora Plant toe aan de pan en fruit hier de ui in totdat deze glazig begint te worden. Voeg de risottorijst toe en bak al roerend 3 minuten mee. Blus het af met witte wijn. Voeg, wanneer de wijn is opgenomen, beetje bij beetje de bouillon toe aan de risottorijst en herhaal deze stap totdat de bouillon op is en de rijst gaar. Dit duurt ongeveer 20 minuten. Zet het vuur uit en snijd de asperges in stukken van 3-4 cm en voeg deze samen met de overgebleven Flora Plant en geraspte Parmezaanse kaas toe aan de risotto. Roer het geheel goed door elkaar en serveer het met de basilicumpistachepesto.