Blend is de trend

Probeer deze gezonde burger eens!

Het is al een grote trend in de VS: meer plantaardig voedsel eten. Is dat voor jou nog een te ver van je bed show? GRO verlaagt die drempel en komt met de Blended BurgerÒ en Blended WorstÒ, twee nieuwe producten met de helft rundvlees en de andere helft oesterzwam. Zo maak je een burger een stuk gezonder voor jezelf, en verklein je je impact op onze mooie blauwe planeet!

De nieuwe burger en worst bestaan voor de helft uit Hollandse oesterzwammen. In de ontwikkeling naar meer plantaardig voedsel is blended (een combinatie van paddenstoelen en vlees) een internationale trend, vooral in de VS. De Pleurotus Ostreatus (oesterzwam) is er uitstekend geschikt voor, en wordt daarom ook wel de biefstuk van de paddenstoelen genoemd. Oesterzwammen hebben een perfecte structuur en textuur om te mengen met vlees, ze voegen umami toe en ze kunnen heel goed saus opnemen. Precies wat je zoekt in een burger of worst. Oesterzwammen bevatten bovendien minder vet en calorieën, zijn eiwitrijk en zijn een bron van vezels.

LBL JUMBO OORSPRONG PADDESTOELEN

Wist je dat GRO zelf haar oesterzwammen teelt? Oprichter Jan Willem Bosman Jansen komt op het idee als hij tijdens de voedselcrisis van 2009 met zijn vrouw in Zimbabwe is en hun kindertehuis bezoekt. Om staf en kinderen snel en efficiënt van voedzaam eten te voorzien, begint hij paddenstoelen te telen op het organische afval van de lokale koffieplantage. De resultaten zijn fantastisch. Jan Willem neemt het idee mee terug naar Nederland en verdiept zich in circulaire economie. In 2011 richt hij GRO op, en start hij, later samen met kweker John Verbruggen, met het kweken van oesterzwammen op koffiedik dat wordt opgehaald bij de horeca. Net als in Zimbabwe.

Voor één kilo oesterzwammen is er vijftien liter water en één kilo graan nodig, een fractie van wat er voor dierlijke proteïne nodig is. Oesterzwammen zitten bovendien vol nuttige voedingsstoffen en zijn het perfecte circulaire organisme, ze hergebruiken bijna alles wat de natuur achterlaat en toveren dat om tot iets lekkers en waardevols. GRO maakt daar producten van die jij kunt gebruiken, zodat je gemakkelijk iets kunt doen voor een gezondere planeet.

TalkiesMAN heeft twee recepten van chef-kok Jean Beddington alvast mogen maken: Rucola Stamppot en Burger op Pitabroodje. Beide heerlijk en een echte aanrader!

GRO Blended BurgerÒ en GRO Blended WorstÒ zijn nu te koop bij Jumbo supermarkten.