lekker recept
Talkies chef Mounir kookt met Rolf Sanchez
Mounir Toub heeft in verschillende restaurants in het zuiden van het land gewerkt. Hij is kookdocent, weet zijn weg in de professionele keuken feilloos te vinden en heeft zijn eigen tv-programma’s bij 24Kitchen en MAX. Voor deze editie kookt Mounir de sterren van de hemel met zanger Rolf Sanchez!
Kip ketjap met bruine bonen, witte rijst en gebakken banaan
Ingrediënten
Kruidige ketjap
- 2 el olijfolie
- 4 st teentjes knoflook
- 1 tl chilivlokken (pittig)
- 1 tl ras el hanout
- 250 ml ketjap
- 1 st steranijs
Bereiding
Pers de teentjes knoflook fijn. Verwarm de olijfolie op laag vuur en laat de knoflook, de chilivlokken en de ras el hanout 1 minuut op laag vuur smoren. Blus het geheel af met de ketjap, voeg de steranijs toe en laat op laag vuur tot de juiste dikte inkoken.
Ingrediënten
Kip ketjap
- 2 st kipfilet
- 2 st teentjes knoflook
- 50 ml ketjap
- 50 ml kruidige ketjap (zie recept hierboven)
Bereiding
Pers de teentjes knoflook fijn.Snijd de kipfilet in gelijkmatige blokken.Meng de kipfiletblokjes met de knoflook, ketjap en kruidige ketjap en laat het liefst een dag in de koelkast marineren (minimaal 2 uur!). Spies de gemarineerde kipfiletblokjes op een spies en bak op middelmatig vuur 3 minuten per kant goudbruin.Plaats de spiesen op een ovenplaatje en schep hier naar eigen smaak nog kruidige ketjap overheen en laat in de oven op 140°C garen.
Ingrediënten
Bruine bonen
- 400 g bruine bonen
- 1 st rode ui
- 1 bos bladpeterselie
- 2 el olijfolie
- 50 g tomatenpuree
- Zout en versgemalen peper
Bereiding
Kook de bonen in ruim gezouten water gaar en giet af (vang een beetje van het kookvocht op). Pel en snijd de rode ui in halve ringen. Pluk, was, droog en snijd de bladpeterselie fijn.Verwarm een beetje olijfolie in een steelpan en smoor de ui ringen op laag vuur in 5 minuten glazig.Voeg oregano en tomatenpuree toe en laat 1 minuten meesmoren.Blus af met een paar eetlepels van het opgevangen kookvocht en voeg de gekookte bruine bonen toe. Meng alles voorzichtig door elkaar en voeg de gesneden bladpeterselie toe.Breng desgewenst nog op smaak met zout en versgemalen peper.
Ingrediënten
Witte rijst
- 300 g rijst
- 1 st sjalot
- 2 st oranje minipaprika
- 1 st gele paprika
- 2 el olijfolie
- Zout en versgemalen peper
Bereiding
Kook rijst in ruim gezouten kokend water beetgaar en giet af (niet koud spoelen). Pel en snipper de sjalot fijn.Snijd de paprika’s in heel kleine blokjes.Verwarm olijfolie in een koekenpan en smoor de sjalot en paprika blokjes op middelmatig vuur in 5 minuten beetgaar.Voeg de uitgelekte gekookte rijst toe en bak samen.Breng desgewenst op smaak met zout en versgemalen peper.
Ingrediënten
Gebakken banaan
- 2 st bakbananen
- 4 el zonnebloemolie
Bereiding
Pel de bananen en snijd in schuine dunne plakken.Verwarm de zonnebloem en bak de plakken banaan 2 minuut per kant goudbruin.Breng op smaak met een beetje zout en laat ze op keukenpapier uitlekken.
Serveren
Als alle onderdelen gaar zijn kun je het bord opmaken. Om de kipspies nog iets lekkerder te maken kun je er nog een beetje kruidige ketjap overheen gieten.
6 vragen aan Rolf Sanchez
Vanwaar de keuze voor dit gerecht?
‘Omdat mijn oma dit als kleine jongen vaak voor mij kookte en mijn vader dit recept van haar heeft overgenomen. En als hij een keer kookt dan is het meestal kip ketjap en rijst met bruine bonen en plata non frito.’
Wat kook je het liefst zelf?
‘Een hele kip. Kip vind ik heerlijk om te maken samen met rijst en bonen. Ik ben nog niet zo goed als mijn vader, of als mijn oma ooit was, maar ik hoop wel daar ooit te komen.’
Kook je thuis altijd of wordt er wel eens voor je gekookt?
‘Vaak wordt er voor mij gekookt, maar ik kook wel heel veel. Als ik eenmaal bezig ben met een doel of met een strikt dieet, dan kook ik wel negentig procent zelf.’
Wat is je guilty pleasure op het gebied van eten?
‘Fastfood. Ik kan soms meer genieten van een Big Mac-menu dan van een heel culinair restaurant met een gerecht. Een pizza is ook al zo lekker. Maar een hotdog… broodje hotdog! Daar kun je me ook voor wakker maken. En natuurlijk saoto; dat is ook echt een guilty pleasure.’
Wat is je lievelingsrestaurant?
‘Ik heb niet echt een lievelingsrestaurant. Ik hou van Aziatisch eten; een restaurant waar goede sushi wordt gemaakt zou wel mijn lievelingsrestaurant zijn.’
Voor wie zou je graag nog eens willen koken?
‘Ik zou heel graag een keer willen koken voor Lionel Messi!’