Goed initiatief

Tony’s Chocolonely lanceert ‘lookalike’-repen als Sweet Solution voor misstanden in chocolade-industrie

Wat een goed initiatief: Tony’s Chocolonely lanceert vier limited ‘lookalike’ chocoladerepen om aandacht te vragen voor moderne slavernij en illegale kinderarbeid in de chocolade-industrie. Na twintig jaar van beloftes van de industrie om hier een einde aan te maken, is er nog weinig veranderd. Dit omdat bedrijven hier niet wettelijk verantwoordelijk voor worden gehouden. Daarom roept Tony’s alle chocoladefans op om onderdeel te worden van de ‘Sweet Solution’ en de petitie te tekenen. En zo de oproep voor wetgeving te ondersteunen die bedrijven verplicht om misstanden in hun keten aan te pakken. De opbrengsten van de repen gaan naar stichting 100WEEKS.

Tony’s Chocolonely brengt de Sweet Solution-repen, die gemaakt zijn volgens Tony’s 5 samenwerkingsprincipes, op de markt niet lang na de publicatie van het NORC-rapport; een Amerikaans onderzoek dat pijnlijk aantoont dat er nog steeds op grote schaal mensenrechten worden geschonden in Ghana en Ivoorkust. In 2001 ondersteunden de grootste chocoladebedrijven het Harkin-Engel Protocol en beloofden een einde te maken aan illegale kinderarbeid en moderne slavernij in de chocoladeketen. Bijna twintig jaar later is er weinig veranderd, ondanks verschillende initiatieven van deze bedrijven. Vandaag de dag werken er nog steeds 1,56 miljoen kinderen op cacaoplantages in West-Afrika en zijn er naar schatting minstens 30.000 mensen slachtoffer van moderne slavernij. Dit laat wederom zien dat vrijblijvende initiatieven niet voldoende zijn.

Vijftien jaar nadat we onze eerste reep lanceerden met een alarmerende boodschap, is er nog te weinig veranderd. Met deze repen willen we niet met de vinger wijzen, we roepen de hele chocolade-industrie, inclusief alle merken, op om hun verantwoordelijkheid te nemen en samen alle chocolade 100% slaafvrij te maken. We zijn allemaal onderdeel van het probleem en kunnen allemaal onderdeel zijn van de Sweet Solution.

Paul Schoenmakers, Head of Impact bij Tony’s Chocolonely

Tony’s geeft het goede voorbeeld

Het is Tony’s missie om 100% slaafvrij de norm te maken in chocolade. Dat doet Tony’s door bewustzijn te creëren rondom het probleem, het goede voorbeeld te geven en andere stakeholders in de keten te inspireren om dit voorbeeld te volgen. De Sweet Solution-repen bevatten al deze drie stappen, waarmee Tony’s laat zien dat, ondanks de vorm of smaak, alle chocolade op een eerlijke en verantwoorde manier gemaakt kan worden.

De repen zijn geïnspireerd op ’s werelds meest iconische chocolademerken, die samen het gezicht vormen van de grote chocolade-industrie. Echter, ze zijn toch heel anders. Van de wikkel tot de chunky reep zijn deze wafelreepjes, noga driehoekjes, crunchy hazelnoot rondjes en karamel biscuit overduidelijk helemaal Tony’s. En zijn gemaakt volgens Tony’s 5 samenwerkingsprincipes: alle cacaobonen zijn 100% traceerbaar, boeren ontvangen een hogere prijs voor hun bonen, er wordt geïnvesteerd in kwaliteit en productiviteit, boeren en coöperaties worden geholpen met professionalisering en er worden lange termijn relaties met ze aangegaan. 

Wetgeving

Tony’s voert sinds 2017 samen met andere chocolademakers en partners campagne voor wetgeving om bedrijven verantwoordelijk te maken voor de schending van mensenrechten in hun ketens. Met een toenemend momentum voor wetgeving in de EU, een nieuwe regering in de VS en nu de VN 2021 heeft uitgeroepen tot het Internationale Jaar van de afschaffing van kinderarbeid, is dit het moment voor actie! Alleen samen kunnen we alle chocolade 100% slaafvrij maken. Tony’s roept consumenten op om onderdeel te worden van de Sweet Solution en vraagt overheden om in actie te komen. Tony’s petitie kan ondertekend worden via deze link.

Opbrengst gaat naar 100WEEKS

Tony’s Sweet Solution-repen zijn enkel en alleen gemaakt om bewustzijn te creëren rondom het probleem en iedereen in de chocolade-industrie te inspireren om actie te ondernemen. De opbrengsten van de repen gaan naar 100WEEKS. Een stichting die vrouwen in Afrika ondersteunt om uit armoede te geraken door direct geld aan ze over te maken en via financiële training.

In Nederland zijn de repen verkrijgbaar bij Albert Heijn, Marqt, online bij de Bijenkorf en WAAR, op Schiphol en in Tony’s online chocoshop.