wine and dine

horecatrends

Wine and dine: waar moeten we zijn

Waar moeten we zijn voor het beste ontbijt? Waar stranden we neer voor de lekkerste wijn en waar maken we een reservering voor een ‘fingerlicking good’ diner? De meeste hotspots kennen we inmiddels allemaal wel, het mag wel wat verfrissender. Dan ben je hier aan het juiste adres, want wij hebben onze meest innovatieve, nieuwe favo’s voor je op een rij gezet.

Uiteten gaan is eigenlijk al een feest op zich, maar tegenwoordig mogen alle zintuigen geprikkeld worden en kan het niet gek genoeg. We zien steeds meer creatieve ontwikkelingen in de horecabranche, alles kan, alles mag. En daar houden wij wel van.

Password please

Afgelopen jaren hebben we al kennis mogen maken met geheime (cocktail)bars in Nederland, het geheime aan deze bars is de entree. Vaak gaan deze bars schuil achter ‘onzichtbare’ deuren en zijn ze alleen toegankelijk met een speciaal wachtwoord. Recentelijk openden er ook steeds meer speakeasy restaurants – ook op high-end niveau. Graphite in Amsterdam is hier een goed voorbeeld van. Ook Kit 384 in Amsterdam, gevestigd in het vijfsterrenhotel The Dylan, mag niet ontbreken aan jouw go-to lijstje. De 21-jarige student Kitsanin ‘Kit’ Thanyakulsajja opende zijn ‘sushirestaurant’ in zijn studentenkamer. Binnen no-time zat zijn twintig vierkante meter grote studentenkamer elke vrijdag- en zaterdagavond ramvol met sushilovers. Een paar maanden later staan de mensen voor hem in de rij in zijn geheime restaurant in The Dylan. Het fenomeen speakeasy komt uit de jaren twintig, vooral in tijde van de Amerikaanse Drooglegging. Het was toen vooral zo populair omdat het drinken van alcohol eigenlijk verboden was.

From kitchen to couch

Uiteten gaan is heerlijk, maar thuis op de bank genieten van een lekkere maaltijd die je niet zelf hebt hoeven koken is ge-wel-dig. Verschillende restaurants hebben ook een afhaal- of bezorgoptie, maar het kan ook anders. Zegt de term ‘dark kitchen’ je iets? Dit is een productiekeuken voor bezorgmaaltijden, zonder fysieke zitplekken en zonder bedienend personeel. Met andere woorden: je kunt er álleen bestellen. Rens Bekkers is eigenaar van de virtuele vegan restaurants Las Vegan, Queen’s Burgers, Vegan Burger Brothers en Vinnie’s Vegan Pizza. Samen vallen deze restaurants onder de bedrijfsnaam Bright Kitchen. De komende vier jaar wil Bekkers nog zeker vijftig dark kitchens openen in meerdere landen. Het Duitse Keatz, dat ook een dark kitchen voor meerdere virtuele restaurants heeft in Amsterdam, ontving onlangs een investering van twaalf miljoen euro voor verdere groei en Deliveroo sprak onlangs uit dat het eind dit jaar 1.750 virtuele restaurants in Europa wil hebben, terwijl Uber er zelfs al duizenden heeft wereldwijd.

Glossy goodness

Een geweldige avond uit sluit je natuurlijk af met een overnachting. Een opvallende verschuiving binnen het hostelsegment – ja, hostel, niet hotel – is dat ze steeds luxer worden en zelfs als hotspot besteld worden door locals. Al eens blijven slapen bij The Green Elephant in Maastricht bijvoorbeeld? Dit glostel – geef het beestje een naampje – is een samenvoeging van glossy en hostel en biedt niet alleen de mogelijkheid om te blijven slapen, maar ook wellness met yoga- en meditatiemogelijkheden. Nog niet genoeg reden om eens langs te gaan? Ze hebben een all day-restaurant met biologische en lokale producten. Wat ons betreft een must visit.

Best of the best

Onze favoriete genomineerden voor de Entree Awards, horecaprijzen voor nieuwe of vernieuwde horecabedrijven, vind je hieronder. De winnaars in de tien verschillende categorieën worden bekend op maandag 25 november, tijdens een feestelijke uitreiking in Theater Amsterdam.

Best Restaurant Design 

Deze award gaat uit naar de restaurants met karakter en een onderscheidend ontwerp.

1. Lier @ Amsterdam 
2. Goud @ Rotterdam 
3. NENI @ Amsterdam
4. Sublime @ Waalwijk 
5. Merlet @ Schoorl

Dare Devil 
In de categorie DareDevil worden gedurfde en verrassende horecaconcepten genomineerd. Echte inspiratiebronnen voor de industrie.


1. Doloris Rooftop & Meta Maze @ Tilburg
2. Kit 384 @ Amsterdam 
3. Onglet @ Maastricht

4. Pele Surf Shack @ Rotterdam
5. GaleriAAA by Mangiare @ Rotterdam

Best Cocktailbar 
De beste service, gastheerschap, bartenders en cocktails in precies de juiste sfeer en decor vind je hier.

1. The Stockroom @ Groningen 
2. Super Lyan @ Amsterdam
3. Bricks “Hooch & Brew” @ Den Haag 
4. The Jitterbug Saloon @ Amsterdam
5. Rum Club @ Utrecht