drakenmoeder Daenerys Targaryen

10 dingen die je nog niet wist over Emilia Clarke

Ze was onder andere te zien in ‘Solo: A Star Wars Story’, maar we kennen haar vooral als drakenmoeder Daenerys Targaryen uit ‘Game of Thrones’. We all love Emilia Isabelle Euphemia Rose Clarke. Maar hoe goed kennen we de Britse actrice eigenlijk?

1

In 2010 werd ze gecast als Daenerys Targaryen in de Amerikaanse fantasieserie ‘Game of Thrones’, die gebaseerd is op de boekenreeks ‘Het Lied van IJs en Vuur’ van George R.R. Martin. Oorspronkelijk ging deze rol gespeeld worden door Tamzin Merchant, maar om onbekende redenen werd ze vervangen. Clarke won de EWwy Award voor Best Supporting Actress in a Drama in 2011 voor haar rol als Daenerys. 

2

In de oorspronkelijke boeken had de hele Targaryen-familie zilverwit haar en paarse ogen. Tijdens de opnames heeft Daenerys Targaryen nog even gekleurde contactlenzen gedragen. Maar al gauw werd besloten dit toch maar niet te doen, omdat ze door deze lenzen haar emoties niet goed kon uiten.

3

Het paardenhart dat Daenerys moest eten in seizoen een was een nephart, gemaakt van gummibeertjes. Maar echt lekker was het niet, volgens Clarke smaakte het naar bleekmiddel. Door al het kleverige nepbloed ging Emilie halverwege opeens haastig van de set, omdat ze flink over haar nek ging op de wc.

4

Vliegen op draken en chillen tussen de vlammenzee, het is allemaal niet zonder gevaar. Emilia Clarke heeft al heel wat scènes gehad waar ze maar wat blij was met haar body double. Wij zijn sowieso Team Khaleesi, en nu helemaal aangezien body double Rosie Mac bijna net zo knap is als de echte Daenerys Targaryen. Rosie Mac speelt eigenlijk bijna alles van Daenerys wat van veraf wordt gefilmd. Emilia Clarke heeft ontzettend veel scènes in ‘Game of Thrones’ en de makers kunnen dubbel zoveel opnemen als ze haar inzetten wanneer er bijvoorbeeld shots van achteren of scènes van bovenaf in een grote arena worden geschoten. Zo kan Emilia zich focussen op de scènes met dialoog. Ook als de belichting en de camerastandpunten gemeten moet worden werken ze met doubles, omdat de acteurs daar geen tijd voor hebben. Alle grote rollen in de serie hebben hun eigen double.

5

Van een vrouw met ballen gesproken: Emilia heeft de rol van Anastasia in de film ‘Fifty Shades of Grey’ aangeboden gekregen, maar heeft er vriendelijk voor bedankt. Ze heeft er nog goed over nagedacht, omdat ze dolgraag met Sam Taylor-Johnson wilde samenwerken. Uiteindelijk sloeg ze de rol toch af in verband met de vele naaktscènes. Vanwege haar meerdere blootscènes in ‘Game of Thrones’ wilde ze niet het risico lopen om getypecast te worden.

6

De actrice liet haar eerste tattoo zetten bij de beroemde tattookunstenaar Dr. Woo uit Los Angeles. Ze liet een kleine bij op haar pink tatoeëren. Ook heeft ze onlangs haar ‘drakenkinderen’ op haar rechterpols laten vereeuwigen. ‘Dr. Woo heeft ervoor gezorgd dat deze mama haar baby’s nooit vergeet’, schrijft Clarke bij de Instagramfoto.

7

Tijdens haar auditie voor ‘Game of Thrones’ was Emilia zo zenuwachtig dat ze uit pure wanhoop begon te dansen. En jawel, een paar gênante robotmoves en de vogeltjesdans zaten erbij. Gelukkig bleken de regisseurs daar niets op tegen te hebben.

8

Ook al doet de bloedmooie actrice vele harten sneller slaan, zelf wordt ze ook wel eens zenuwachtig als ze een bekend acteur tegenkomt die ze wel erg knap vindt. Voor Emilia is het Channing Tatum die haar het hoofd op hol brengt. Niet alleen hij, maar ook zijn toenmalige vrouw Jenna Dewan ziet ze blijkbaar wel zitten. De drie kwamen elkaar tegen tijdens een Golden Globe-afterparty, en Emilia was zo onder de indruk van het stel dat ze voor de grap een trio voorstelde.

9

Elke GOT-fan weet dat Emilia in het eerste seizoen nogal wat expliciete scènes had. Dat vond ze zelf ook en dus vroeg ze haar ouders om de eerste zes afleveringen niet te kijken. Natuurlijk wilden haar ouders de grote doorbraak van hun dochter niet missen en keken ze toch. Emilia zegt dat haar vader eigenlijk niets heeft gezegd tijdens het kijken en dat ze niet goed voorbereid waren op wat ze gingen zien. Toch zijn haar ouders reuzetrots op haar en stelt de moeder zich tegenwoordig graag voor als de ‘Grandmother of Dragons’.

10

Ze staat nog maar pas aan het begin van haar succesvolle carrière, maar Emilia weet heel goed waar ze nog in wil meespelen. Zo zou ze ontzettend graag in ‘Girls’ willen acteren of had ze dolgraag een methverslaafde vertolkt in ‘Breaking Bad’, vertelde ze in een interview met GQ. 

Foto Hollandse Hoogte