De grachtengordel van Amsterdam kent zijn glorietijd in de zeventiende eeuw; De Gouden Eeuw. De gemeente Amsterdam koos toen voor een uitstraling die verreweg het mooiste stadsgezicht zou opleveren; een combinatie van grachten, kaden, bomen en statige gevels. De traditionele 17e-eeuwse grachtenhuizen waren niet al te breed omdat er eerst voornamelijk kleine kavels waren uitgegeven. Daarom liggen de verschillende vertrekken bij deze herenhuizen en grachtenpanden ook achter elkaar; aan de gracht het voorhuis, daarna de binnenkamer, die aan de achterkant uitkijkt op een kleine binnenplaats. De gang langs de binnenkamer komt vaak uit in de achterkamer, de ‘SAEL’ geheten, die uitkijkt op een intieme binnentuin. Op deze manier ontstonden er dus bijzondere klassieke ‘stadspaleizen’. Interior designer Sander van Eyck van Cocoon Living, bekend van zijn ingetogen eclectische interieurstijl, kreeg van de huidige bewoners van dit historische grachtenpand, in dichte nabijheid van De Jordaan en gebouwd ca. 1764, een avontuurlijke opdracht mee; kijk inventief naar de beschikbare en functionele m2 en creëer een bijzonder modern vormgegeven leefomgeving waar de klassieke ziel van het Pand wordt gehonoreerd. Daarmee werd het een ‘grootse’ opdracht voor Sander van Eyck omdat hij enerzijds een complete re-shuffle van de verschillende leefruimten/woonfuncties kon bedenken maar ook custom made te werk kon gaan voor het interieur.
Het bijzondere grachtenpand, in de 17e eeuw ontworpen voor de gegoede burgerij, heeft al die eeuwen zijn statigheid behouden. Samen met het identiek, maar gespiegelde, buurpand staat het te midden van ander Amsterdams historisch erfgoed. De huidige bewoners zochten voor hun gezin met twee kleine kinderen een bijzonder familiehuis. Het grachtenpand was redelijk snel gevonden, maar het vervolgtraject duurde wat langer, daar de lay-out van het klassieke pand niet écht evident was. Na bijna drie eeuwen kwam het in creatieve handen van Sander van Eyck. Een verbouwing en renovatie bracht het pand weer allure, maar in een meer hedendaagse vorm en setting; een combinatie van modern design met vintage met namen als onder andere Serge Mouille, Eero Saarinen en Meret Oppenheim alsmede eigen ontwerpen van deze Utrechtse interior designer, die zijn design office in Amsterdam heeft. Hij wist het grachtenpand en zeker ook het interieur een internationale sfeer mee te geven, en in zekere zin ook héél eigenzinnig in detail, gezien de finishing touch met glamouritems en ethnic objects. Sander: ‘Ik probeer altijd karakteristieke interieurstijlen en stijlperioden met elkaar te verbinden, op zo’n manier dat het samen een spannend geheel wordt. Daarmee haal ik het beste uit elke interieuropdracht’.
Re-shuffle
De bewoners kochten het grachtenpand van een projectontwikkelaar, zij vielen voor de locatie en de uitstraling van het monument. Hun vorige woning was gelegen op de vijfde verdieping van een ander grachtenpand met uitzicht over de stad, maar ze ruilden het graag in voor dit grachtenpand mét binnentuin. Alleen de lay-out van het souterrain, bel-etage en eerste verdieping, bedacht door de Monumenten-architect, voldeden niet aan hun wensen. Vandaar dat zij advies inwonnen bij Sander van Eyck van Cocoon Living. Hij bedacht de re-shuffle van de verschillende ruimten, want de originele keukenruimte en woonkamer verwisselden van plek; de nieuwe keuken ging naar de grachtenkant en de living room kijkt nu uit op de rustige en intieme binnentuin. En hij introduceerde ook de serre en het grote daklicht waardoor het eetgedeelte, en het hart van het totale grachtenpand nu ook volop zonlicht krijgt. Sander: ‘Je moet nooit kijken naar wat iets is, maar naar wat het kan worden. Daarom is het beter dat je zo’n pand vanaf de basis weer opnieuw opbouwt, maar dat is niet bij elk interieur mogelijk. Dit grachtenpand had een bijzonder karakter, alleen de schoonheid moest weer herontdekt worden. Gelukkig werd het mij gegund dit klassieke pand ter hand te mogen nemen. Met als resultaat een interieur dat staat voor Sander van Eyck; hoe ik zo’n project ter hand neem met mijn creativiteit en kwaliteit als interieurarchitect/stylist’.
Verre van Hollands
Daarin verschilt dit project niet veel met de projecten voor zijn andere opdrachtgevers van Cocoon Living, het kantoor waar vanuit hij werkt en gevestigd is in een voormalig, ook door hem ontworpen en verbouwd, naaiatelier in Amsterdam. Sander vervolgt: ‘Dit grachtenpand, met nog originele indeling uit de 17e eeuw, is qua archetype heel historisch en uitgesproken. Elke ruimte dicteerde eigenlijk wat er moest gebeuren. Bedenken hoe je een ruimte kunt indelen en inrichten; van dat creatieve proces kan ik enorm genieten. Ik wil altijd het beste uit mijzelf en mijn opdracht halen. Voor deze opdracht is dat niet anders geweest’.
Meer lezen? Koop dan de TalkiesMAN die nu in de winkels ligt!