En dan nog wat

De levenswijsheden van Victor

Victor Abeln, aka barman Victor van het populaire programma First Dates, heeft al vanaf jonge leeftijd een grote liefde voor de horeca. Het mooiste aan achter de bar staan vindt hij het in de watten leggen van mensen, ervoor te zorgen dat ze een mooie tijd hebben en de verhalen die gasten met zich meedragen. In zijn nieuwe boek Cocktails met Victor deelt de charmante barman zijn professionele cocktailgeheimen. Een heerlijk boek met cocktailrecepten én persoonlijke verhalen van de meest bekende (en geliefde) barman van Nederland. Benieuwd naar Victors tips en levenswijsheden? Je leest ze hier.

01 – We’re all amateurs. Iedereen klooit eigenlijk maar wat aan op deze aardkloot, niemand die weet hoe het leven werkt. We hebben geen tweede poging, geen savegame als we wat verkeerd doen. En dat maakt het juist mooi, het geeft je vrijheid. Probeer het leven elke dag weer op je eigen manier te doen en wees vooral mild voor jezelf. Want zoals gezegd, iedereen is hier voor het eerst en probeert er maar wat van te maken.  

02 – De belangrijkste levenslessen die ik heb geleerd? Wees mild voor jezelf en anderen, wees gul met liefde, zonder verwondering geen leven, benader de ander met een open blik zonder oordeel. 

03 – Een mooi gesprek maakt mij blij, als iemand met passie kan vertellen over wat dan ook. Dit maakt de horeca zo mooi: je krijgt de hele wereld aan je toog en je mag die mensen nog vragen stellen ook. 

04 – Sergio geeft altijd als datingtips: vragen stellen, luisteren en geef af en toe een oprecht compliment. Ik voeg daar zelf graag aan toe: ga zo snel mogelijk van het gebaande pad af. Op een (eerste) date hoef je niet meteen iemand helemaal te leren kennen, je wil vooral merken of jij je op je gemak voelt bij de ander. Mannen kunnen nog weleens de neiging hebben om enorm veel te zenden zonder vragen te stellen. Neem de tijd voor elkaar en wees oprecht geïnteresseerd.

05 – Ik ben een groot fan van de boeken van Bukowski; heerlijke rauwe literatuur doorvoed met drank en vrouwen. Zijn boek Post Office heeft de mooiste openingszin ooit: ‘It began as a mistake’. Als je dan niet door wil lezen… 

06 – Ik heb veel verschillende vrienden en vriendinnen, maar zit niet echt in een vriendengroep. Ik hou van de vrijheid om ergens aan te kunnen schuiven, maar hou niet van sociale verplichtingen. Ik zie mensen graag wanneer we elkaar beiden willen zien en soms zit daar even wat tijd tussen. 

07 – Ik heb vroeger wel gesport, maar doe dit eigenlijk al jaren niet meer. Sportscholen snap ik niet: waarom zou ik gewichten op willen tillen, ze daarna weer neerleggen en ze dan tussendoor ook nog schoon maken, terwijl er slechte muziek uit de speakers knalt? Dan ga ik liever een bardienst van tien uur knallen of met fusten bier slepen. Goed, ik zou wel wat meer aan sport kunnen doen. Maar ik vind ‘t wel prima zo. 

08 – Toen ik bij Sexyland in Amsterdam werkte zag ik echt de meest geweldige outfits langskomen. Heel gaaf om te zien, maar zelf hou ik het meestal enorm basic. Een overhemdje aan en ik vind het al wel prima. Het liefst draag ik zo min mogelijk. Ik heb vier maanden op een huis in Costa Rica gepast en daar droeg ik alleen een fladderbroekje en shirtje. Dat is wel echt mijn favoriete outfit. 

09 – Het begin van corona vond ik wel fijn. Tijd voor berusting en genieten van de kleine dingen, maar de laatste tijd kom ik er wel achter dat mijn wereldje behoorlijk klein was geworden. Ik heb de nieuwe indrukken en het toeval enorm gemist. Dus dat ben ik nu weer een beetje aan het inhalen.