DE ZOEKTOCHT NAAR HET OUDSTE LONGINES-HORLOGE

Op een idyllisch plekje aan de oever van de rivier Suze, bij het Zwitserse Saint-Imier, startte Longines in 1832 met het maken van unieke horloges. Met dezelfde passie, precisie en elegantie als toen en nog steeds, 187 jaar later (!), produceert het bedrijf op deze plek hun high end horloges.  Je kunt je voorstellen dat gedurende deze jaren waanzinnige uurwerken zijn ontstaan. Om de rijke historie van het Zwitserse horlogemerk eer aan te doen, is de zoektocht naar het oudste Longines-horloge in Nederland gestart. Ben jij in het bezit hiervan? Meld je dan snel!

Via haar museum, het behoud van haar archieven en de knowhow van haar horlogemakers, hecht Longines grote waarde aan het eren van haar rijke verleden. Het is een bron van inspiratie voor deze dag. In deze geest van traditie en behoud van zijn erfgoed tracht Longines hartstochtelijk naar sporen om zijn oudste stukken te vinden. In de afgelopen twee eeuwen zijn dan ook waanzinnige uurwerken ontstaan. En die échte schatten uit het verleden, die ontdek je natuurlijk niet zonder een groep zeer trouwe verzamelaars. Dankzij een van Longines’ trouwe verzamelaars is een uniek uurwerk uit de afgelopen 187 jaar ontdekt: het Longines 183-horloge. Dit serienummer geeft aan dat dit zilveren zakhorloge in 1867 is vervaardigd, waardoor dit het oudste Longines-horloge is dat tot nu toe (!) is gevonden. Het is een Amerikaanse verzamelaar met Japanse afkomst, die deze historische ontdekking bezit. Dankzij het kleine serienummer – 183 – geregistreerd in de archievenregisters en nauwkeurig bewaard is gebleven, kunnen de historici en horlogemakers bevestigen dat dit zakhorloge werd vervaardigd in 1867, het jaar waarin de Longines-fabriek werd gecreëerd ter vervanging van de oorspronkelijke counter die in 1832 werd opgericht.

De zoektocht naar het oudste horloge gaat ook door in Nederland! Ben je in het bezit van een vintage Longines-uurwerk? Registreer je dan via fratellowatches.com/oldestwatch. De experts van Longines in Zwitserland zullen dan de historie van het horloge analyseren aan de hand van foto’s en hun archieven. Wie weet ben jij wel de trotse eigenaar van het oudste horloge in Nederland! De eigenaar van het oudste Longines-horloge dat wordt gevonden tijdens deze zoektocht, krijgt niet alleen de grote eer, maar wordt ook beloond met een waanzinnige reis: een compleet, zeer exclusief bezoek voor twee personen naar de Longines-fabriek in Zwitserland! Deelname is mogelijk tot 1 juni 2019. 

Al meer dan 187 jaar staat de fabriek op dezelfde plaats in het Jura-gebergte. Hier is ook het eigen museum van Longines gevestigd, een museum waar elke horlogeliefhebber welkom is. De modellen uit het verleden zijn in het museum te vinden én om de pols van de horlogeliefhebber van nu.

Tekst Marjolein de Wit