LEES EN LEER

En dan nog wat… met Mark Labrand

Zet je van maandag tot en met donderdag Radio 538 van 14:00 tot 16:00 uur aan of luister je graag naar de 538 Top 50 op zaterdag? Dan hoor je de vrolijke stem van Mark Labrand door de speakers komen. De radio-dj, presentator en voice-over heeft van zijn passie zijn werk gemaakt en is niet achter de radiomicrofoon weg te slaan. Hij daagt zichzelf graag uit, tipt iedereen een spijkermat en zweert bij meditatie. Met Talkies deelt hij zijn beste inzichten, meest waardevolle tips en geleerde lessen.

1

Een vriendin van mij, Renée Vervoorn, heeft mij ooit eens goed advies gegeven. Zij was vroeger vj bij TMF en kreeg in die periode zakken vol fanpost. Naast alle complimenten die zij kreeg, zat er ook af en toe iets zuurs tussen. En dat kon haar best raken. Haar moeder zat ooit eens met haar in de keuken en die wees – nadat er een onaardige brief was binnengekomen – naar de deur en zei tegen haar: ‘Wat nou als ik zeg dat jij die deurklink bent? Dan zeg jij nee joh, dat ben ik niet. Dat is precies hetzelfde als iemand jou stom noemt, dat ben je niet, dus waarom neem je dat dan wel serieus? Je bent geen deurklink!’ Dit is mij altijd bijgebleven. Zegt iemand ooit eens iets vervelends en raakt dit mij, dan denk ik hieraan. Ik ben geen deurklink, ik weet wel beter. 

2

Koop een spijkermat! Dit welbekende campingmatje met plastic noppen is echt een lifehack als je wil ontspannen. Ik lig hier elke dag op. De eerste minuten zijn wellicht wat onwennig, maar je zult langzaamaan ontspannen en je bloedsomloop komt op gang. Ik vind dit de beste uitvinding ooit en neem de mat overal mee naartoe!

3

Een paar jaar geleden heb ik een burn-out gehad. Toen ik weer radio ging maken zei mijn collega Sander Lantinga tegen mij: ‘Nu begint het moeilijkste pas.’ En daar had hij gelijk in, het was echt een uitdaging om niet weer te hard te gaan. Door mijn burn-out heb ik geleerd mijn grenzen aan te geven en beter naar mijn lichaam te luisteren. Als ik nu voel dat het mij niet gaat lukken om de volgende dag iets te doen, luister ik hiernaar. Ik durf dat nu aan te geven. Ik heb geleerd om op de rem te trappen.

4

Iemand vroeg eens aan mij: als je één ding in jouw leven mocht veranderen of verbeteren, wat zou dat dan zijn? Ik zou meer tijd met mijn gezin willen doorbrengen, en creatiever willen zijn. Soms zitten dagen zo vol, als ik dan eenmaal kan ontspannen, ben ik leeg en kan ik niks meer opbrengen. En dan poppen er dingen op die je nog moet doen. Diegene zei toen: ‘Er zijn mensen die er hun beroep van hebben gemaakt om je hierin te assisteren. Hier is een nummer en je gaat nu bellen.’ Dat heb ik gedaan en nu besteed ik dit soort dingen uit.

5

Stel doelen voor jezelf. Ik teer hier goed op. Ik heb vroeger op hoog niveau getennist en heb hier een topsportmentaliteit aan overgehouden. Bij mij is er weinig ruimte voor mislukking, het kan daarom ook moeilijk samenleven zijn met mij. Als ik iets wil doen, doe ik het goed. Dat geldt ook voor radiomaken, daar heb ik alles voor gedaan. Daag jezelf uit in het leven en focus je hier op.

6

Het krijgen van een kind heeft mijn leven veranderd. Mijn dochter Vida kan een dag lang vol zijn van het feit dat ze een vlinder heeft gezien. Dan zegt ze ‘s avonds: ‘Morgen vlinder kijken.’ Die momenten koester ik. Door haar kijk ik soms als een volwassene door de ogen van een kind naar het leven. Als ik naar foto’s van haar kijk besef ik me hoe snel ze groot wordt. Ze begint nu met het vertellen van verhaaltjes, in haar eigen taal. Het is zo lief, deze periode kan voor mij niet lang genoeg duren.

7

Ik raad iedereen aan te mediteren. Ik mediteer een of twee keer per dag, vaak tien minuten. Je moet jezelf wel trainen op dit vlak. Door te mediteren koppel je je los van gedachtes en leer je niet meer in de val van je eigen gedachten te trappen. Je krijgt je hele leven dingen aangeleerd, bijvoorbeeld dat slangen eng zijn. En dat terwijl Freek Vonk heel enthousiast is als hij er eentje tegenkomt. Wij hebben allemaal andere triggerpoints. Met mediteren laat je voor even alles komen zoals het is, zonder oordeel, gevoelens en gedachten. Je zult ervaren dat dit echt heel fijn is.

8

Je bent niet wat je denkt. Ik zit soms zo veel in mijn hoofd en geloof dan gedachtes die echt niet waar zijn. Logisch, want we kunnen wel 50.000 negatieve gedachtes per dag hebben! Een theekopje wil mij soms helpen… niet om uit te drinken, maar om aan te denken. Een theekopje kan zichzelf namelijk niet zien, maar heeft iemand nodig om gezien te worden. Hierdoor ervaar ik overduidelijk dat ik niet ben wat ik ben, maar degene die de gedachtes waarneemt. Is dat even relaxed. •